Deponenţii băncilor cipriote au acţionat în judecată Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană pentru pierderile care le-au fost impuse ca urmare a programului de salvare convenit anul trecut de Cipru cu creditorii internaţionali.
Reclamanţii au iniţiat patru procese în care cer despăgubiri, după ce au fost forţaţi să înregistreze pierderi de pe urma depozitelor pe care le aveau la "Bank of Cyprus" Pcl şi "Cyprus Popular Bank" Pcl ("Laiki Bank"). Deponenţii nu au precizat care sunt pierderile suferite de pe urma tăierii conturilor lor.
Amintim că, în martie 2013, creditorii internaţionali - FMI, UE şi BCE - au acceptat să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan dur, care prevedea, printre altele, închiderea "Laiki Bank", respectiv impunerea de pierderi deponenţilor "Bank of Cyprus", cea mai mare bancă cipriotă.
Potrivit deponenţilor care au lansat acţiunea în instanţă, BCE şi Comisia Europeană i-au "lipsit de banii lor" şi, totodată, "şi-au depăşit în mod grav limitele competenţelor lor prin adoptarea prematură a prevederilor referitoare la folosirea depozitelor pentru salvarea băncilor". În plus, reclamaţii atacă "restricţiile impuse asupra transferurilor de fonduri, care i-au împiedicat pe deponenţi să retragă sau să-şi transfere fondurile la bănci mai sigure".
Aceste procese se adaugă altor 12 acţiuni în instanţă care au legătură cu Ciprul, lansate anul trecut la Curtea Europeană.
Oficialii BCE şi cei ai Comisiei Europene au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la procese, pe motiv că acestea sunt în derulare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.05.2014, 10:57)
Ha,ha!