EFSF şi-ar putea păstra ratingul "AAA"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 ianuarie 2012

Fondul de urgenţă al zonei euro, EFSF, îşi poate păstra calificativul "AAA" de la Standard & Poor's dacă guvernele care mai au rating maxim în zona euro vor acorda garanţii suplimentare sau dacă instituţia îşi va reduce capacitatea de finanţare, a declarat un oficial european, citat de Reuters, informează Mediafax.

S&P a retrogradat vineri ratingurile a nouă state din zona euro, inclusiv Franţa şi Austria, care au pierdut nota maximă "AAA". Astfel, numai patru guverne cu rating "AAA" mai garantează EFSF, respectiv Germania, Olanda, Finlanda şi Luxemburg.

EFSF are o capacitate efectivă de creditare de 440 miliarde euro, în conformitate cu garanţiile primite de la guvernele din zona euro. Pentru că numai şase ţări din zona euro aveau rating "AAA" când a fost înfiinţat EFSF, agenţiile de rating au cerut ca garanţiile să depăşească semnificativ capacitatea de creditare a fondului. Astfel, garanţiile sunt în valoare de 780 miliarde euro.

Pierderea ratingurilor "AAA" de către Franţa şi Aus-tria înseamnă că, fără modificarea structurii de garanţii a EFSF, fondul va pierde 180 miliarde euro din capacitatea de creditare, sumă rezultată după dispariţia garanţiilor oferite de Paris şi Viena, a afirmat sursa oficială citată.

Din moment ce EFSF a aganajat deja fonduri de 43,7 miliarde euro în programele de finanţare ale Irlandei şi Portugaliei, pierderea garanţiilor de la Franţa şi Austria lasă instituţia cu 216,3 miliarde euro pentru finanţarea celui de-al doilea acord de salvare a Greciei şi alte eventuale necesităţi care ar putea apărea în zona euro.

Surse europene au afirmat că guvernele zonei euro ar putea opta să lase ratingul EFSF să fie coborât cu o treaptă de către S&P, deoarece fondul ar rămane cu rating maxim "AAA" de la celelalte două agenţii de rating, Moody's şi Fitch.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au arătat însă vineri, într-un comunicat, că sunt decişi să "analizeze opţiunile pentru menţinerea ratingului < AAA > al EFSF".

Dacă ţările din zona euro vor decide să încerce să menţină ratingul "AAA" al fondului, vor avea două variante - cele patru state care mai beneficiază de nota maximă din partea S&P să accepte să contribuie cu garanţii mai mari, pentru a compensa pierderea sumelor alocate de Franţa şi Austria, sau să crească rezervele de lichidităţi constituite de EFSF din dobânzile încasate pe împrumuturile acordate şi să permită reducerea capacităţii de finanţare cu 180 miliarde euro, a declarat oficialul citat.

Sursa a afirmat că prima variantă ar necesita acordul parlamentelor celor patru state cu rating "AAA", ches-tiune extrem de problematică în contextul opoziţiei opiniei publice din Germania şi Finlanda faţă de programele de salvare din sudul zonei euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb