EIR: Se extind fuziunile şi achiziţiile în sectorul petrolier american

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 august 2023

EIR: Se extind fuziunile şi achiziţiile în sectorul petrolier american

Tranzacţiile din primele trei luni din 2023 au însumat numai 8 miliarde de dolari, dar cifra s-a triplat în trimestrul al doilea

Fuziunile şi achiziţiile din industria de petrol şi gaze din SUA, în sectorul upstream (de extracţie), au crescut în al doilea trimestru din 2023, după un prim trimestru nesemnificativ, conform unui raport al Enverus Intelligence Research (EIR), citat de Forbes.

Sursa citată arată că după ce, în primele trei luni din anul curent, aceste tranzacţii au totalizat doar 8 miliarde de dolari, în trimestrul al doilea cifra s-a triplat. Conform EIR, afacerile s-au revigorat pe segmentul de foraj în prolificul Bazin Permian din vestul Texasului şi sud-estul New Mexico.

Andrew Dittmar, director în cadrul Enverus, spune: "Al doilea trimestru din 2023 a adus o revenire semnificativă a afacerilor în Bazinul Permian, după un început de an relativ liniştit. Nevoia companiilor petroliere de a-şi asigura un inventar de foraj de calitate a crescut, iar presiunea de a încheia tranzacţii de preluare a crescut, pe măsură ce oportunităţile rămase sunt tot mai reduse. În acest context cresc şi evaluările activelor rămase (n.r. încă nepreluate)".

Într-un interviu recent pentru Forbes, Dittmar declara că, deşi încă există "oportunităţi interesante" pentru viitoare tranzacţii în alte bazine de şist, cantitatea şi calitatea superioară a zăcămintelor, respectiv rentabilitatea au fost principalele motive care au dus la revigorarea fuziunilor şi achiziţiilor în Bazinul Permian, după un prim trimestru în care au fost realizate mai multe tranzacţii în şistul Eagle Ford din sudul Texasului.

Dittmar adaugă: "Dacă vrei să ai o calitate sporită a stocurilor, nu există prea multe locuri în care să poţi face achiziţii în afara Permianului".

Chevron a preluat PDC Energy pe 7,6 miliarde de dolari - cea mai mare tranzacţie din trimestrul al doilea, în domeniu

Un loc din afara Bazinului Permian în care gigantul american Chevron Corp. a realizat achiziţii în al doilea trimestru este Bazinul Denver Julesburg (DJ). Chevron este un jucător proeminent în DJ şi a decis să-şi extindă poziţia acolo prin cea mai mare afacere a trimestrului: preluarea PDC Energy pe 7,6 miliarde de dolari. În opinia lui Andrew Dittmar, portofoliul PDC Energy are perspective foarte bune.

"Zăcământul din Denver Julesburg arată fantastic", spune Dittmar, menţionând: "Credem că Chevron a reuşit să obţină o ofertă foarte bună în PDC. Plăteşte mai puţin de un milion de dolari pe zăcământ. Un stoc de această calitate în Permian ar costa mult mai mult".

Şi Civitas Resources a intrat spectaculos în Bazinul Permian prin două achiziţii de peste două miliarde de dolari: TapRock Resources şi Hibernia Energy III. Conform sursei citate, acesta este un alt caz interesant, având în vedere statutul Civitas Resources de producător din Bazinul DJ.

"Ne place afacerea TapRock ceva mai mult, atât în ceea ce priveşte nivelul la care a ajuns evaluarea, cât şi calitatea activului", spune Dittmar, precizând: "Cele mai bune active ale TapRock vor deveni cele mai bune active ale Civitas, în viitor. În timp ce Bazinul DJ are un zăcământ foarte bun, în Delaware (n.r. afacerea Hibernia) este o altă ligă în ceea ce priveşte calitatea. Hibernia din Southern Midland a fost, poate, ceva mai scumpă decât ce am observat în alte tranzacţii".

Dittmar mai spune că marjele afacerilor din Bazinul Permian ar putea avea un potenţial de creştere important pentru cumpărătorii zăcămintelor. "În Bazinul Permian există zăcăminte cunoscute, cu rezultate dovedite, dar sunt şi zăcăminte pe care nimeni nu le-a încercat încă în acea zonă", explică Andrew Dittmar, adăugând: "Deci, din punct de vedere geologic, se pare că zona are mult potenţial".

Întrebat dacă prevede o mai mare consolidare a afacerilor din zonele de şist din SUA, Dittmar a subliniat: "Încă sunt prea multe companii acolo. O industrie mai consolidată are sens din perspectivă strategică. Are sens pentru investitori. Determină costuri G&A (generale şi administrative) mai mici. Prin consolidare companiile sunt mai capabile să abordeze preocupările legate de reglementare şi de mediu. Deci, cred că trebuie să vedem o consolidare extinsă în industrie".

Concluzionând, EIR arată că activitatea de fuziuni şi achiziţii din cel mai recent trimestru încheiat denotă o continuare a existenţei mai multor factori care influenţează pe termen lung spaţiul de şist din SUA, şi anume: consolidarea sporită, cu accent pe costuri mai mici; creşterea economiilor; extinderea stocului de locaţii de foraj; crearea unui flux de numerar şi îmbunătăţirea rentabilităţii investitorilor.

După cum observă sursa citată, acestea au fost obiectivele primordiale care au condus la consolidarea sectorului şisturilor din SUA şi se pare că există puţine motive să ne aşteptăm ca aceşti factori să se schimbe în următorii ani.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a urcat cu 0,05% în prima parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 83,24 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate cu livrare în septembrie a crescut cu 0,06%, la 79,54 dolari barilul la ora locală 07.13.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb