Electroaparataj Târgovişte (ELJ), producător de aparate electrice, nu poa-te susţine creşterile salariale solicitate de Sindicatul Valahia şi va convoca adunarea generală a acţionarilor, pentru ca aceştia să voteze privind dizolvarea voluntară a societăţii, se arată într-un comunicat al emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Este o reacţie ce apare în condiţiile în care, recent, sindicaliştii de la Electroaparataj au declanşat o grevă generală, muncitorii fiind nemulţumiţi în principal de salariile mici.
Compania susţine că a crescut salariile cu 18% în 2018 şi cu 7,26% în 2019, şi că, în aceeaşi perioadă, bunurile şi serviciile furnizate de terţi au devenit mai scumpe cu 22,3%, dar că toa-te plăţile privind obligaţiile salariale au fost facute la zi.
"Cum însă Electroaparataj vinde 90% din producţie la export, nu poate să transfere decât o mică parte din aceste creşteri clienţilor săi şi de aceea nu poate să susţină alte creşteri salariale, aşa cum solicită Sindicatul Valahia", se arată în comunicatul companiei în care se adaugă: "Relaţia management - angajaţi a fost foarte bună şi nu au existat tensiuni niciodată. De câteva luni însă, Sindicatul Valahia, care nu provine din societate şi nu cunoaşte problemele specifice, a convins personalul muncitor să între în grevă, urmând ca, pe perioada grevei, să asigure plata zilelor de grevă. Practic, a oferit personalului muncitor şansa să stea acasă, plătit din fondul de grevă şi să ceară măriri salariale - o oferta greu de refuzat!"
Compania este de părere că acţiunea Sindicatului Valahia este ostilă economiei, făcută cu rea intenţie şi dis-trugătoare pentru Electroaparataj.
"În această conjunctură, societatea şi-a anunţat clienţii despre situaţia existentă şi a programat o reducere treptată a livrărilor, până la stoparea definitivă a acestora. De asemenea, societatea va convoca adunarea generală a acţionarilor, pentru ca aceştia să voteze privind dizolvarea voluntară a societăţii", se menţionează în comunicatul Electroaparataj.
Astfel, compania consideră că iminenţa apariţiei stării de insolvenţă a societăţii şi implicit a falimentului Electroapartaj este cauzată exclusiv de activitatea Sindicatului Valahia.
Fondul de investiţii Broadhurst din Cipru are 55,31% din companie, în timp ce Metex Big din Galaţi deţine 14,73% din producătorul de aparate electrice.
ÎN URMA CREŞTERII CHELTUIELILOR MAI RAPID DECÂT VENITURILE
Electroaparataj - profit de numai 2.500 lei, în primul trimestru
Electroaparataj Târgovişte (ELJ) a obţinut, după primele trei luni ale anului curent, un profit net de doar 2.552 de lei, cu mult sub cel raportat pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, de 186.766 lei, ca urmare a creşterii cheltuielilor într-un ritm mai accelerat decât cel al veniturilor, reiese din raportul emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Practic, după primul trimestru al anului 2019, veniturile totale s-au ridicat la 4.650.646 de lei, cu 4,6% peste cele din aceeaşi perioadă a anului 2017, în timp ce cheltuielile totale au urcat cu 9,1%, până la 4.648.093 lei.
Cheltuielile cu materiile prime şi consumabilele s-au ridicat la 2.996.686 lei, cu 14,82% peste cele din perioada ianuarie - martie 2017, în timp ce cheltuielile cu personalul au fost de 907.967 lei, cu 11,25% mai mari decât cele înregistrate după primele trei luni din 2017.
La data de 30 martie 2019, activele totale ale producătorului de aparate electrice erau în valoare de 15.106.785 lei, cu 1,2% sub cele de la finalul anului 2018, în timp ce datoriile totale se situau la 3.394.987 de lei, cu 5,1% sub cele prinse în bilanţ la data de 31 decembrie a anului trecut.
Valoarea de piaţă a Electroaparataj la BVB este de circa 5 milioane de lei.