Elevi contra minister din cauza caniculei

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 3 septembrie 2018

Elevi contra minister din cauza caniculei

Modificările legate de examenul de Bacalaureat au stârnit mai mereu controverse. Trei asociaţii de elevi din ţara noastră spun că nu sunt de acord cu intenţia Minis­terului Educaţiei Naţionale ca probele scrise ale examenului de bacalaureat să aibă loc între 1 şi 4 iulie. Elevii sus­ţin că în acea perioadă temperaturile sunt ridicate, iar desfăşurarea examenului poate fi dificilă, rezultatele putând fi afectate din acest motiv.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a participat, săptămâna trecută, la şedinţa Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, pe ordinea de zi aflându-se aprobarea ordinelor de ministru pentru desfăşurarea examenului de Bacalaureat şi a Evaluării Naţionale, alături de calendarele aferente acestora.

În urma acestei şedinţe, Asociaţiile Elevilor din Constanţa, Călăraşi şi Maramureş au dat un comunicat în care îşi prezintă punctul de vedere: "Constatăm cu dezamăgire faptul că în forma de calendar propusă de reprezentanţii MEN probele scrise ale Bacalaureatului se vor desfăşura în perioada 1-4 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 13 iulie. Atragem atenţia asupra faptului că temperaturile în această perioadă sunt foarte ridicate, desfăşurarea examenului în astfel de condiţii fiind dificilă pentru elevi, rezultatele lor putând fi afectate major. Problema se intensifică în condiţiile în care, în majoritatea unităţilor de învăţământ sălile de clasă nu sunt dotate cu aer condiţionat, cu precădere în mediul rural, unde şcolile nu dispun de fondurile necesare asigurării unor condiţii decente. Solicităm public reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale să nu lase elevii să cadă victimele incapacităţii organizatorice şi deciziilor impulsive, dat fiind faptul că viitorul lor depinde de aceste examene".

Asociaţia Elevilor din Constanţa a propus desfăşurarea Bacalaureatului în perioada 24-28 iunie, iar motivarea MEN a reprezentat-o suprapunerea Bacalaureatului cu Evaluarea Naţională, în condiţiile în care aceasta urmează a se desfăşura între 18-21 iunie.

Anul acesta, în premieră, probele orale ale primei sesiuni a examenului de Bacalaureat au avut loc în luna februarie. La începutul anului, ministrul Educaţiei de la vremea respectivă, Liviu Pop, susţinea că a doua sesiune a examenului, inclusiv probele scrise, ar putea fi mutată din august în decembrie sau chiar în februarie.

Ministerul Educaţiei anunţă că în vederea extinderii categoriilor beneficiarilor burselor de merit olimpic internaţional, a fost emis ordinul de ministru nr. 4507/28.08.2018, prin care au fost aprobate noile norme metodologice de acordare a burselor pentru elevii premiaţi la olimpiadele şcolare internaţionale.

Astfel, cu titlu de noutate, se vor acorda burse de merit olimpic şi elevilor care vor obţine menţiuni la competiţiile internaţionale, nu numai celor clasaţi pe primele trei locuri, ca până în prezent. Conform noilor norme metodologice, elevii care vor obţine menţiune la competiţiile internaţionale vor beneficia de o bursă de merit în cuantum de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară, acordată lunar, pe o perioadă de 12 luni. Pentru locul I (medalie de aur sau premiul I), cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internaţional reprezintă echivalentul a 100% din salariul de bază minim brut pe ţară; pentru locul al II-Iea (medalie de argint sau premiul al II-lea), cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internaţional reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe ţară; pentru locul al III-lea (medalie de bronz sau premiul al III-lea), cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internaţional reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară; pentru menţiune, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internaţional reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară.

În acest moment, cuantumul maxim al bursei este de 1.900 lei (reprezentând 100% din cuantumul salariului de bază minim brut pe ţară), comparativ cu 1.450 de lei în anul 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb