Învăţământul se transformă de la o zi la alta. Deocamdată nu este sigur dacă educaţia online şi digitalizarea vor asigura succesul, dar măcar merită încercat. Elevii de clasa a VIII-a pot învăţa, mai nou, pentru Evaluarea Naţională de pe TiKTok, Youtube, Instagram şi Facebook, prin intermediul unor video-uri educaţionale care conţin cele mai importante concepte din materia de Limba şi literatura română. Materialele sunt realizate prin proiectul Evaluare Naţională online 2021 dezvoltat de echipa "A Fost Odată" finanţat prin programul Start ONG. Potrivit Asociaţiei pentru Educaţie Digitală: "Examenul elevilor de clasa a VIII-a este unul dintre cele mai controversate subiecte din ultimul timp.
Un an de şcoală online cu multe probleme şi goluri de învăţare, tipuri noi de subiecte, modul diferit de evaluare a competenţelor şi cunoştinţelor, toate acestea ridică numeroase întrebări atât în rândul elevilor, cât şi al părinţilor şi profesorilor. În acest context, echipa A Fost Odată s-a mobilizat în timp record şi a pregătit 12 clipuri educaţionale care conţin cele mai importante teme din materia de Limba şi literatura română: Rezumatul, Idei principale şi idei secundare, Cuvântul, Tipare textuale I (descriptiv, narativ), Tipare textuale II (dialogal, explicativ, argumentativ), Textul nonliterar, Jurnalul, scrisoarea, emailul, Textul dramatic, Personajul şi modalităţi de caracterizare, Textul liric, Cum compari două texte, Forma corectă a cuvintelor. Alături de cele 12 clipuri, elevii pot găsi pe www.afostodata.net şi fişe de lucru şi demonstraţii realizate pornind de la exemple concrete care să îi ajute să înţeleagă aceste concepte, nu doar să le înveţe pe dinafară. Cu ce se diferenţiază această abordare? Materialele sunt realizate sub forma unor video-uri de Youtube pe înţelesul generaţiei 2021. Scopul echipei nu este să dubleze materia din manual, ci să o prezinte într-o formă nouă, modernă şi relaxată. Acest conţinut se va regăsi şi sub hashtag-ul #InvatapeTikTok, în mediul unde aceşti "digital natives" îşi petrec o mare parte din timp".
Cu această ocazie, echipei i s-a alăturat profesorul de Limba şi literatura română Bogdan Raţiu din Târgu-Mureş, care îi aduce pe copii mai aproape de literatură prin metode mai puţin convenţionale: muzică, filme, podcast-uri şi prin simple discuţii deschise: "În lecţiile pe care le pregătim ne-am propus să cuprindem o parte din materia de examen mizând pe formarea competenţelor evaluate şi provocând elevii să gândească în spiritul examenului: atât din perspectiva noilor conţinuturi, cât şi tipurilor de itemi".
Zilele în care vor fi publicate materiale noi vor fi luni şi joi.