Majoritatea elevilor revin, astăzi, în şcoli. Dacă în anii trecuţi principalele griji erau legate de note, teme, teze, acum priorităţile sunt altele şi ţin de regulile sanitare dictate de pandemie. Revenirea la şcoală nu mai ţine strict de Ministerul Educaţiei ci şi de Ministerul Sănătăţii, care poate închide în orice moment porţile unei unităţi de învăţământ.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că înainte de primul clopoţel sunt 149 de localităţi din ţară în scenariul roşu şi 903 în scenariul galben. Ministrul a reluat precizările referitoare la condiţiile în care se suspendă cursurile şi a subliniat că că elevii cu vulnerabilităţi care au adeverinţe nu sunt obligaţi să le reînnoiască: "Fără rabat de la portul măştii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esenţial. Am afişat pe site-ul Ministerului Educaţiei lista tuturor celor 3.100 de UAT din România cu încadrarea în scenarii, în aşa fel fiecare părinte, profesor, elev să ştie cum se vor întâmpla lucrurile după 8 februarie. Prin consultarea listei se poate afla în ce fel se vor derula lucrurile din 8 februarie. Sunt 149 de localităţi în scenariul roşu, 903 în scenariul galben în care vor merge copiii de grădiniţă, clasele 1-4 şi clasa pregătitoare şi elevii din clasele terminale".
Ministrul a arătat că, la grădiniţă şi învăţământul primar, la primul caz de infectare se suspendă cursurile pentru 14 zile. La ciclul gimnazial şi liceal, la primul caz se va face o anchetă epidemiologică, se recomandă şi testarea, şi vor fi analizate măsurile, fie se suspendă încă de la primul caz, fie nu e necesară suspendarea, se continuă până la al doilea caz, când se suspendă. Potrivit lui Cîmpeanu, orarul va fi adaptat: "Nu dorim să ducem copiii să facă în aceeaşi zi şi ore fizice şi ore online". El a subliniat că se insistă pe respectarea distanţării fizice de minim un metru şi a menţionat că pentru a nu ajunge în situaţii absurde, mizează pe capacitatea organizatorică a directorilor. Sorin Cîmpeanu, a anunţat că stocul de măşti de protecţie în unităţile de învăţământ este mai mare de 37 de milioane, acestea fiind cele achiziţionate de minister, la care se adaugă măştile cumpărate de autorităţile locale.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că părinţii trebuie să evalueze copilul şi să-l ţină acasă dacă are orice fel de simptome de COVID-19, precizând că părinţii trebuie să îşi exprime acordul privind testarea:"Vor exista teste antigen, teste rapide la nivelul şcolilor, o parte au fost distribuite, o parte vor fi distribuite în perioada următoare, prin DSP, către şcoli. Sunt reguli simple pentru părinţi cum ar fi evaluarea copilului acasă şi păstrarea lui acasă dacă are orice fel de simptome de COVID-19.
Un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare. Vor exista teste antigen, teste rapide la nivelul şcolilor, o parte au fost distribuite, o parte vor fi distribuite în perioada următoare, prin DSP, către şcoli. Nu e necesară o adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii. Dacă există o adeverinţă mai veche pentru copiii cu probleme cronice, ea nu trebuie reînnoită. Pentru părinţi un mesaj - trecem prin vremuri dificile, prioritatea noastră a fost să nu aducem copiii şi familiile într-o situaţie de risc.
Copiii trebuie să meargă la şcoală, dar în condiţii de siguranţă şi asta obţinem numai prin colaborare. Putem să depăşim această perioadă cu costuri minime pentru noi, pentru sănătate sau educaţia copilului, doar dacă colaborăm. Pentru şcoli, pentru directori e o sarcină în plus care le revine acum şi anume nu doar apărarea dreptului la educaţiei, ci şi a dreptului la sănătate. De-a lungul întregului semestru e nevoie să se păstreze curăţenia, ca băile să fie pregătite pentru copii cum trebuie, e important ca aerisirea să se facă la termene regulate. Nu putem să navigăm în furtună decât dacă avem lumină. Importantă este testarea. Fiecare test trebuie să fie raportat în maxim 24 de ore către DSP. E esenţial pentru ei şi familiile lor să poartă măştile, să respecte igiena mâinilor şi să păstreze distanţa. Fiecare dintre elevi poate fi un mic erou şi să păstreze familia şi prietenii în siguranţă dacă ţin aceste reguli şi dacă colaborează cu învăţătorii, profesorii. Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, pentru copiii care au simptome în cabinete medicale sau într-un izolator. Când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică ce va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta e nevoie de colaborare cu conducerea unităţii de învăţământ. Colegii care au interacţionat cu acel copil testat pozitiv vor trebui testaţi de asemenea, dacă există un consimţământ al părintelui. Dacă nu există, atunci se va lua legătura cu medicul de familie".
Azi reîncepe şcoala, în vremuri normale acesta era un motiv de bucurie.
1. Numai in pielea lor sa nu fii
(mesaj trimis de Cristian în data de 08.02.2021, 06:17)
Numai in pielea copiilor, care vor trebui să interacționeze cu acești fasciști ai statului, să nu fii. Cum se va simți un copil scos din bancă în fața întregii clase, testat ca pe vremea lui Hitler, dus în izolare ca un ciumat, căutați cei cu care a intrat în contact cu Gestapoul, etc.
Cum vor rezista părinții și copii acestui tablou sinistru?
Va dați seama că un singur copil infectat își va chinui, fără să vrea, familia, prietenii, întreaga clasă...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2021, 10:34)
Pe vremea lui Hitler copiii erau scosi din banca si testati? Daca copilul este infectat. el nu trebuie dus in izolare? Nu trebuie cautati cei cu care a intrat in contact? Gestapoul ii cauta pe cei cu Covid19?
"Va dați seama că un singur copil infectat își va chinui, fără să vrea, familia, prietenii, întreaga clasă... ", scoala, cartierul, orasul, tara, continentul - intreaga lume si universul vor suferi cand Gestapoul si Hitler vor gasi un singur copil infectat cu Covid19.
Va dati seama cu ce idiot avem de a face?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2021, 15:22)
Mai neo care esti (fascist, comunist, iudeo-mason, ca astea-ti sunt sabloanele) tu iti trimiti copii la scoala, sau la pastor?
Daca ii trimiti (ceea ce nu cred), nu ai vrea sa-i stii in siguranta? Sau il tii in casa ca pe ciumati, cum zici tu, pregatindu-i on-line pentru o cariera frumosa de postac, cum esti tu?
Si nu te chinuie?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2021, 13:15)
eu nu mai am nici o asteptare de la nimeni decat de la Judecata si Dreptatea Divina ! cei care au distrus aceasta natie sub pretextul unei pandemii , nedeclarate , sa primeasca in mod drept , dupa fapta !
3. fără titlu
(mesaj trimis de True în data de 08.02.2021, 13:46)
Tara asta nu mai are nevoie de eroi, are nevoie de OAMENI care fiecare la locul lui sa-si faca datoria. Doar atat.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2021, 14:34)
Vor sa ajunga mai repede la imunitate de turma prin copii si apoi sa ii vaccineze si pe ei, se lucraza la una stfel de vaccin acum, pt copii.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de True în data de 08.02.2021, 15:01)
Din ce motiv ar trebui o alta compozitie a vaccinului ptr copii?