Elevii se revoltă împotriva sistemului de educaţie bazat pe meditaţii

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 22 iunie 2020

Elevii se revoltă împotriva sistemului de educaţie bazat pe meditaţii

Examenele naţionale scot la lumină "perle" nu doar de la elevi, ci şi de la înalţi funcţionari ai Ministerului Educaţiei. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă ferm declaraţiile secretarului de stat din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Luminiţa Barcari, în raport cu gradul de dificultate al examenului de Evaluare Naţională. Săptămâna trecută, Luminiţa Barcari afirma faptul că un elev care învaţă la şcoală ar fi putut să obţină o notă de 5 sau 6 la examenul de Evaluarea Naţională. Reprezentanţii elevilor sunt de părere că această declaraţie arată de fapt, modul în care autorităţile ignoră problemele cu care şcolarii se confruntă anual şi că este inadmisibil ca un secretar de stat să declare public faptul că meditaţiile sunt calea către performanţa academică: "Este cunoscut la nivel general faptul că educaţia gratuită din România costă. Părinţii trebuie să suporte costuri uriaşe pentru ca notele de la Evaluarea Naţională sau Bacalaureat să fie cu adevărat satisfăcătoare, astfel meditaţiile ajung să devină o afacere din ce în ce mai profitabilă. Potrivit studiului Costurile educaţiei gratuite din anul 2018 (1), realizat de Salvaţi Copiii, 4 din 10 elevi au nevoie de ore suplimentare de pregătire la materiile studiate în liceu. Costurile unei şedinţe de pregătire reprezentând în medie 50-60 de lei, elevii apelând la meditaţii în special pentru examenele de la finalul ciclului gimnazial, respectiv liceal. Trebuie amintit faptul că elevii şi părinţii apelează la aceste ore suplimentare de pregătire, întrucât informaţiile şi exerciţiile de clasă nu sunt suficiente pentru a obţine note care să depăşească pragul notei 5. Punem accentul şi pe relaţia dintre elevi şi profesori, în care majoritatea copiilor nu solicită explicaţii suplimentare din cauza răspunsurilor negative primite din partea cadrelor didactice sau din frica de "a nu fi luat la ochi". O altă problemă este cauzată de faptul că materia mult prea încărcată este predată într-un mod alert, fără timp suficient pentru a se fixa şi exersa anumite lecţii/capitole, cu grade diferite de dificultate. Declaraţiile sunt foarte grave având în vedere perioada în care sute de mii de elevii nu au beneficiat de dreptul la educaţie din cauza faptului că Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu a întreprins demersurile necesare pentru achiziţionarea de dispozitive şi abonamente la internet pentru cei 900.000 de elevi fără acces la un device personal. În acest sens, având în vedere declaraţiile doamnei Luminiţa Barcari, solicităm demiterea din funcţia de secretar de stat pentru modul iresponsabil în care a expus şi tratat problema examenului de Evaluare Naţională."

Andreea Sabina Spătariu, preşedinte AEC susţine: "Faptul că un secretar de stat afirmă că este nevoie de meditaţii pentru note medii, nici măcar mari, ne arată cât de bolnav este sistemul. Toate aceste probleme sunt vizibile cu ochiul liber şi suntem de părere că o afirmaţie susţinută cu lejeritate nu este nicidecum potrivită pentru cineva care se ocupă în mod direct de învăţământul preuniversitar. Elevii ies de la orele de curs fără să înţeleagă lecţia, acesta este motivul pentru care se apelează la meditaţii. Programa este foarte încărcată, iar profesorii predau într-un ritm alert pentru a termina materia, deci nu rămâne timp pentru a lucra mai multe exerciţii acolo unde o lecţie are un grad de dificultate mai mare. Doamna secretar de stat îşi recunoaşte neputinţa şi ar trebui să îşi ceară scuze elevilor, iar mai apoi să vedem o schimbare reală. Ne-au recunoscut în faţă problemele şi faptul că nu există vreo intenţie de a rezolva problema." Rahela-Maria Macovei, preşedinte AVE, are o poziţie plasată pe aceeaşi linie: "Este alarmant că secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar declară cu atâta degajare faptul că un elev care nu a făcut pregătire suplimentară poate obţine nota 5 în Evaluarea Naţională. În fiecare zi ne este reamintit că sistemul nostru de învăţământ este ineficient, însă observăm cu surprindere că nici măcar cei care ne reprezintă nu au încredere în el. Trăim într-o ţară în care sistemul însuşi nu te poate pregăti, unde, pentru propriul succes este nevoie să vii în adiţie cu "resursele' personale. Toată această "şcoală gratuită' costă - iar costurile nu sunt tocmai scăzute. Ignoranţa a ajuns la un nivel în care nu am fi crezut vreodată că o ţară ce se laudă a fi modernă şi democratică ar putea ajunge. Am mai spus-o şi o mai spunem : educaţia este prioritară! Până când acest fapt nu este corect şi complet înţeles de către autorităţi, nu văd cum am putea evolua."

Mingea este acum în terenul Ministerului Educaţiei, care trebuie să sancţioneze astfel de derapaje, dar să ia şi măsuri care să înlăture, pe cât posibil, necesitatea meditaţiilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce nu suntem cinstiți. De ce nu se revoltă de exemplu că la bac la istorie se poate lua peste 5 fără să înveți absolut nimic

    Sunt cerințe de genul :" Ștefan cel Mare, domn al Moldovei s-a bătut cu turcii la Vaslui în 1475" 

    Cerințe: 

    1.cum se numea domnul Moldovei pomenit in text  

    2in ce secol a avut loc bătălia  

    3Unde îi învinge Stefan pe turci

    Bă esti nebun? Fără să învețe nimic un fost elev de clasa a 8 a de acum 30 de ani ar lua la bac peste 7,5 ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb