Eliberarea de ţiţei din rezervele SUA şi Europa - tot mai probabilă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 martie 2012

Eliberarea de ţiţei din rezervele SUA şi Europa - tot mai probabilă

Preţul petrolului scade

Cotaţiile petroliere au scăzut ieri, la bursele de profil din New York şi Londra, după ce premierul Franţei a declarat că guvernele din SUA şi Europa sunt pe punctul să ajungă la o înţelegere în privinţa eliberării de ţiţei de la rezervele strategice. O astfel de măsură urmăreşte să reducă preţul petrolului.

Preţul ţiţeiului brut cu livrare în mai a coborât cu 2,15 dolari (2%) în jurul orei 11.00, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 103,26 dolari/ baril.

La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în mai a scăzut, ieri, cu 1,31 dolari (1,1%), la 122,85 dolari barilul.

Premierul francez Francois Fillon a declarat, ieri, că perspectivele realizării unui acord între SUA şi Europa în privinţa eliberării de rezerve strategice de ţiţei sunt "bune", chiar dacă stocurile de profil ale Statelor Unite sunt la cel mai ridicat nivel din august 2011 până în prezent.

"Consumatorii se pot aştepta «în mod rezonabil» la eliberarea de rezerve de petrol", a afirmat Fillon, citat de postul de radio France Inter. Premierul de la Paris a menţionat că "niciun miracol nu va duce la reducerea preţului petrolului".

Miercuri, ministrul Industriei din Franţa, Eric Besson, a declarat că administraţia americană a propus scoaterea de ţiţei de la rezerve, iar ministrul Bugetului de la Paris, Valerie Pecresse, a informat că ţara sa aşteaptă un raport de la Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) înainte să ia o decizie privind eliberarea de rezerve.

Anul trecut, AIE a coordonat vânzarea a 60 de milioane de barili de petrol brut şi produse rafinate de la rezerve, în contextul întreruperii livrărilor de profil din Libia.

Măsura eliberării rezervelor a fost luată în discuţie, la începutul acestei luni, de preşedintele SUA, Barack Obama, şi premierul britanic David Cameron, însă cei doi oficiali nu au luat, deocamdată, o decizie în acest sens.

Ministrul saudit al petrolului Ali al-Naimi a dat, din nou, asigurări că ţara sa va acţiona pentru scăderea preţurilor petrolului. Ali al-Naimi a declarat: "Arabia Saudită doreşte să vadă un preţ al petrolului mai mic, un preţ rezonabil, care să nu afecteze redresarea economiei mondiale".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb