Senatoare americană Elizabeth Warren, care doreşte impunerea unor reglementări bancare mai stricte, a cerut declanşarea unei anchete cu privire la falimentele Silicon Valley Bank şi Signature Bank, conform News.ro.
Elizabeth Warren a trimis ieri o scrisoare inspectorilor generali ai Departamentului de Trezorerie, Federal Deposit Insurance Corp şi Rezervei Federale (Fed), îndemnând autorităţile de reglementare să examineze managementul şi supravegherea băncilor înainte de prăbuşirea lor în această lună.
Ea a spus că rezultatele preliminare ale anchetei ar trebui furnizate în termen de 30 de zile.
"Directorii băncilor care şi-au asumat riscuri inutile sau nu au reuşit să protejeze banca împotriva ameninţărilor în întregime previzibile, trebuie să fie traşi la răspundere pentru aceste eşecuri", a declarat Elizabeth Warren.
Prăbuşirea băncii Silicon Valley Bank din California a scos în evidenţă modul în care o campanie necruţătoare de majorări ale ratei dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală a SUA şi alte bănci centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană, exercită presiuni asupra sectorului bancar.
Prăbuşirile băncilor SVB şi Signature sunt cele mai mari falimente bancare din istoria Statelor Unite, după dispariţia Washington Mutual în timpul crizei financiare globale din 2008.
First Citizens BancShares evaluează o ofertă de preluare pentru SVB şi cel puţin un alt pretendent ia în considerare serios o ofertă.
Acţiunile bancare au fost afectate la nivel global de când s-a prăbuşit SVB, indicele S&P Banks scăzând cu 22%, cea mai mare pierdere pe parcursul a două săptămâni de când pandemia a zguduit pieţele în martie 2020.
Marile bănci din SUA au acordat un ajutor de 30 de miliarde de dolari băncii mai mici First Republic. Băncile americane au solicitat în ultimele zile lichidităţi record, de urgenţă, de 153 de miliarde de dolari, de la Rezerva Federală.
Mid-Size Bank Coalition of America a cerut autorităţilor de reglementare să extindă asigurarea federală la toate depozitele, pentru următorii doi ani, conform News.ro.
La Washington, atenţia s-a îndreptat către o supraveghere mai mare a sectorului financiar, pentru a se asigura că băncile şi directorii lor sunt traşi la răspundere.
Joe Biden a cerut Congresului să acorde autorităţilor de reglementare mai multă putere asupra sectorului bancar, inclusiv impunerea de amenzi mai mari, recuperarea fondurilor şi excluderea oficialilor de la băncile falimentate.
Evenimentele rapide şi dramatice pot însemna că băncile mari ar putea să devină mai mari, băncile mai mici ar putea avea probleme să ţină pasul şi mai mulţi creditori regionali s-ar putea închide.
"Oamenii îşi mută de fapt banii, toate aceste bănci vor arăta fundamental diferit în trei luni, şase luni", a spus Keith Noreika, vicepreşedinte al Patomak Global Partners şi fost controlor republican valutar din SUA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 10:10)
Democratii disperati si din acest faliment incearca
sa faca propaganda politica,
jalnic
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 18:33)
normal ca vreau sa faca propaganda = falimentele au avut loc in statele democrate = california si new york = ceea ce a aruncat o lumina urata asupra partidului = vor sa refaca imaginea partidului aratand cum lupta ei pentru popor