Angajaţii federali care nu răspund solicitării lui Elon Musk de a-şi justifica activitatea vor primi "o a doua şansă" înainte de a fi concediaţi, a avertizat miliardarul, într-o declaraţie care ar putea provoca noi tensiuni în administraţia de la Washington, relatează Reuters.
Musk a transmis acest avertisment după ce oficiali ai administraţiei Trump au precizat că angajaţii federali nu sunt obligaţi să răspundă e-mailului pe care l-a trimis în weekend, prin care le cerea să rezume realizările săptămânii trecute. Miliardarul avertizase anterior că lipsa unui răspuns va fi considerată drept demisie.
În timp ce unele agenţii federale, precum Departamentul Trezoreriei, le-au cerut angajaţilor să se conformeze solicitării lui Musk, altele, inclusiv Pentagonul, nu au urmat această directivă. Luni seară, înainte de expirarea termenului impus de Musk, Oficiul pentru Managementul Personalului (OPM) a informat agenţiile că angajaţii pot ignora e-mailul.
Musk, CEO-ul Tesla şi SpaceX, desemnat de preşedintele Donald Trump să conducă Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală (DOGE), a rămas neclintit. "Sub rezerva discreţiei preşedintelui, li se va oferi o altă şansă. Nerespectarea pentru a doua oară va duce la concediere", a scris acesta pe platforma X, pe care o deţine.
Casa Albă nu a oferit un răspuns oficial cu privire la declaraţiile lui Musk, potrivit aceleiaşi surse.
Acţiunile lui Musk şi rezistenţa întâmpinată din partea agenţiilor federale au deschis noi fisuri în cadrul administraţiei Trump şi au ridicat semne de întrebare cu privire la limitele autorităţii sale.
Chiar şi după indicaţiile OPM, care a sfătuit angajaţii să nu împărtăşească informaţii clasificate sau sensibile în răspunsurile lor către Musk, unele agenţii şi-au încurajat discret angajaţii să răspundă. Potrivit unei surse din cadrul Administraţiei Serviciilor Generale (GSA), care gestionează clădirile federale, angajaţii au fost sfătuiţi să răspundă, deşi acest lucru era "voluntar".
De asemenea, directorul interimar al OPM a trimis un e-mail intern în care le recomanda angajaţilor să ofere răspunsuri concise, precizând că acest demers "nu este obligatoriu, dar este puternic încurajat".
Între timp, Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane le-a transmis angajaţilor că, dacă aleg să răspundă, trebuie să se limiteze la detalii generale şi să nu menţioneze produse farmaceutice specifice sau contracte guvernamentale. "Presupuneţi că ceea ce scrieţi va fi citit de actori ostili şi adaptaţi-vă răspunsul în consecinţă", se arată într-un e-mail intern analizat de Reuters.
Planul de reducere a aparatului guvernamental, condus de Musk prin DOGE, a dus deja la concedierea a peste 20.000 de angajaţi federali. De asemenea, administraţia a oferit pachete compensatorii pentru alţi 75.000 de angajaţi.
Aproximativ 2,3 milioane de persoane fac parte din forţa de muncă federală a SUA.
Abordarea radicală a lui Musk a avut un impact şi asupra economiei americane, obligând companiile care au contracte cu guvernul să reducă personalul şi să amâne plăţi către furnizori.
De la preluarea mandatului pe 20 ianuarie, Trump a blocat miliarde de dolari în asistenţă externă şi a desfiinţat în mare parte Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), care administrează aproximativ 60% din ajutorul extern al SUA. Ca urmare, medicamente şi provizii alimentare au rămas blocate în depozite.
1. Drujba lui Milei
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 25.02.2025, 15:37)
Drujba lui Milei pare sa mearga si in SUA. O suta de mii de posturi "rezolvate" intr-o luna asta da eficienta.