Agenţia Europeană pentru Medicamente a recomandat joi autorizarea utilizării în Uniunea Europeană a vaccinului Johnson & Johnson împotriva coronavirusului, informează Agerpres.
Produsul necesită administrarea unei singure doze.
Johnson & Johnson a anunţat Uniunea Europeană că se confruntă cu probleme de aprovizionare şi asta ar putea complica livrarea celor 55 de milioane de doze de vaccin contra Covid-19 promise pentru trimestrul doi al acestui an.
J&J a spus că problemele de aprovizionare cu ingrediente pentru vaccinuri şi cu echipamente o pun "sub presiune" în privinţa ţintei de 55 de milioane de doze până la sfârşitul lunii iunie.
Conform companiei Johnson & Johnson, vaccinul său anti-COVID-19 a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente afectate de diferitele variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.
În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud, ţară unde a fost detectată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronavirusului.
Acest vaccin, care este administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.
Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului. Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, acesta poate fi stocat la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuţia.
Vaccinul Johnson & Johnson a fost aprobat în Statele Unite ale Americii la data de 27 februarie 2021, pentru persoanele peste 18 ani, după efectuarea testelor clinice.