Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră că o eventuală aderarea a Ucrainei la NATO ar fi percepută de Rusia ca o confruntare, iar aceasta nu este "cel mai probabil scenariu", informează astăzi AFP, potrivit Agerpres.
"Intrarea Ucrainei în NATO ar fi percepută de Rusia ca ceva conflictual. Nu vi-o puteţi imagina cu această Rusie", a declarat preşedintele Macron ieri într-un interviu acordat cotidianelor Le Monde, Wall Street Journal şi publicaţiei libaneze An Nahar.
"Fie că Ucraina intră sau nu în NATO - şi acesta nu este scenariul cel mai probabil - va trebui să i se acorde garanţii de securitate cu atât mai solide cu cât a fost atacată de Rusia", a continuat şeful statului francez.
Emmanuel Macron insistă asupra necesităţii de a acorda "garanţii de securitate" Ucrainei, dar şi Rusiei, la finalul conflictului, poziţie care i-a atras critici puternice din partea Kievului şi a unor ţări est-europene.
"La final, va fi necesar să îi punem pe toţi în jurul mesei. Toţi europenii şi occidentalii care îmi dau lecţii de morală să îmi explice aşadar cu cine vor sta în jurul mesei", a spus el."În ceea ce mă priveşte, aş prefera să nu fie doar chinezii şi turcii cei care vor negocia a doua zi" după încheierea războiului, a subliniat Emmanuel Macron referindu-se în special la eforturile de mediere ale diplomaţiei turce.
Preşedintele francez a pledat din nou pentru autonomia strategică a Europei în cadrul NATO, dar cu mai puţină dependenţă de Statele Unite."Nu există o arhitectură de securitate a Europei fără autonomie strategică, în NATO şi cu NATO, dar nu depinzând de NATO", a subliniat preşedintele francez.
"O alianţă nu este ceva de care depind, este ceva ce aleg. Trebuie să regândim autonomia noastră strategică", a insistat preşedintele Macron."Europa trebuie să câştige în autonomie tehnologică şi a capabilităţilor, inclusiv în raport cu Statele Unite", a insistat preşedintele francez.
1. fără titlu
(mesaj trimis de antonim în data de 22.12.2022, 08:41)
Macron bagă capul în poză, deși Franța nu face parte din NATO.
Suedia și Finlanda aveau nevoie de garanții imediate. Vorbele goale nu te ajută când te învecinezi cu dilii.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2022, 09:41)
Franta e unul dt fondatorii NATO. In calitate de membri NATO sunt azi militari francezi la noi in tara. Rusia e agresoare, DAR Macron are dreptate cu garantiile de securitate.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2022, 09:20)
Macron e un fricos.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2022, 10:45)
Macron pricepe si are curajul sa spuna,
criza energetica si economica va matura
actuala conducere politica a UE
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2022, 14:24)
Sa vina altii mai buni care sa priceapa ce inseamna sa faca afaceri cu rusii cand presedintele lr porneste razboaie doar pentru a ramane la putere.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2022, 11:14)
trendul economic pentru franta spania si italia arata implicare militara in fata!!!
S c cret