Emmanuel Macron: "Naţionalismul va duce Europa în prăpastie"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 18 aprilie 2018

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a acuzat, ieri, ascensiunea regimurilor autoritare, a naţionalismului şi populismului la nivel european, atenţionând că este nevoie de unitate în interiorul blocului comunitar, respectiv de reformarea UE.

Oficialul de la Paris a declarat, într-un dis­curs despre viitorul UE, susţinut la Strasbourg, în plenul Parlamentului European: "Naţionalismul va duce Europa în prăpastie. Vedem cum autoritarismul ia amploare peste tot în jurul nostru. Răspunsul nu ar trebui să fie o democraţie autoritară, ci o autoritate a democraţiei.

În opinia sa, "reapare o formă de război civil european", iar "egoismul naţional pare uneori mai important decât ceea ce ne uneşte în faţa restului lumii".

Macron a mai afirmat: "Trebuie să auzim furia popoarelor din Europa. Ele nu au nevoie de demagogie, ci de un proiect care să apere ferm o suveranitate deplină şi completă a Europei".

După discursul liderului francez, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că UE este dominată de anumite ţări şi a avertizat că blocul comunitar "nu este doar un club franco-german". Juncker a subliniat: "Europa nu este doar franco-germană. Suntem 28 de state membre".

Maria Grapini, europarlamentar: "Nu credeţi că aroganţa de a fi o putere peste celelalte state duce la euroscepticism?"

Europarlamentarul român umanist Maria Grapini a declarat ieri, în plenul Parlamentului European, după discursul preşedintelui francez, că este de acord cu domnia sa în privinţa autorităţii democraţiei, dar l-a criticat pentru faptul că acesta susţine că Franţa şi Germania trebuie să fie "nucleul dur" al UE.

Maria Grapini a spus: "Domnule preşedinte Macron, sunteţi proeuropean, sunt şi eu, vă felicit pentru ceea ce aţi spus în plen, însă v-aţi contrazis într-un lucru şi aş vrea să-mi răspundeţi. Sunt de acord cu dumneavoastră că nu trebuie să avem o democraţie autoritară, ci să avem autoritatea democraţiei, este foarte important acest lucru, însă nu credeţi că declaraţiile dumneavoastră legate de faptul că Franţa şi Germania trebuie să fie «nucleul dur» şi să conducă, respectiv aroganţa de a fi o putere peste celelalte state, duce la euroscepticism? Cum să convingem noi cetăţenii, din ţara mea spre exemplu, România, că sunt egali la masa negocierilor, din moment ce aţi declarat că vreţi o Europă cu două viteze, că vreţi să fie două state care să fie mai state decât celelalte? Cum să facem să reformăm Europa, des­pre care dumneavoastră aţi vorbit, dacă vă doriţi această discrepanţă între statele membre?", a întrebat Maria Grapini.

Preşedintele Franţei i-a răspuns europarlamentarului român că Europa trebuie să permită celor mai ambiţioşi să meargă mai bine, dar şi că trebuie să existe mai multă solidaritate în UE, chiar dacă fiecare ţară are regulile ei definite în propriile Constituţii.

Iuliu Winkler, europarlamentar: "UE trebuie să câştige bătălia cu sărăcia şi creşterea inegalităţii"

Cea mai mare bătălie pe care Europa trebuie să o câştige este cea cu sărăcia şi creşterea enormă a disparităţilor şi a inegalităţii, conform afirmaţiilor eurodeputatului Iuliu Winkler (PPE).

În opinia sa, cea mai mare bătălie la nivel european este cea cu disparităţile enorme, cu creşterea inegalităţii şi cu sărăcia. Domnul Winkler a spus ieri, în Parlamentul European: "Pentru milioane de europeni, viaţa în demnitate este de neatins, pur şi simplu pentru că ei trăiesc într-o sărăcie disperată! Aces­te mase sunt manipulate de populişti şi antieuropeni".

Conform europarlamentarului, UE va câştiga acest război doar prin refacerea solidarităţii între toţi membrii săi, prin consolidarea politicilor de coeziune şi printr-o finanţare mai bună a politicilor sale comune.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bravo doamna Grapini!; Macron se vrea dulaul din fabula: "Noi vrem egalitate, dar nu pentru catei". 

    Pe de alta parte, daca cumva palatul Parlamentului European este "in nori" (sau peste), va intelegem intelegerea fenomenului.

    Si inca ceva: v-at exprimat ireprosabil. 

    Iuluitus Wincler: 

    ....."Pentru milioane de europeni, viaţa în demnitate este de neatins, pur şi simplu pentru că ei trăiesc într-o sărăcie disperată!

    Reformulam: "Pentru milioane de europeni, in urmatorul milion de ani, datorita salarilor "modeste" ale parlamentarilor europeni, viaţa în demnitate este de neatins. 

    Ce inseamna sa ai un membru Bilderberg in fruntea Frantei si, implicit a Europei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb