Energia şi tehnologia - sectoare cu potenţial pentru investiţiile în acţiuni

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iulie

Energia şi tehnologia - sectoare cu potenţial pentru investiţiile în acţiuni

(Interviu cu Florin Dolea, Directorul General Executiv al Amundi Romania)

"Principalul meu sfat pentru cineva care nu a investit niciodată este să înceapă să investească cu sume mici, în baza unui plan de investiţii periodice"

"Este nevoie de noi canale de distribuţie a fondurilor de investiţii, atât bancare, cât şi non-bancare, inclusiv prin intermediul platformelor online sau mobile"

"Aşteptările noastre sunt ca, până la finalul anului, Rezerva Federală să opereze două scăderi ale dobânzii, de câte 0,25%"

Pieţele de acţiuni prezintă oportunităţi în perioada următoare, dar selecţia regiunilor geografice sau a sectoarelor cu potenţial este esenţială, spune Florin Dolea, Directorul General Executiv al Amundi Asset Management SAI SA (Amundi Romania), care a avut amabilitatea să acorde un interviu ziarului BURSA despre perspectivele Amundi asupra pieţelor de capital şi despre activitatea administratorului de fonduri francez în ţara noastră.

Echipa Amundi vede potenţial, în special, în acţiunile europene, inclusiv cele cu o capitalizare mai mică, acţiunile americane, cu excepţia celor cu o capitalizare foarte mare, acţiunile japoneze, precum şi în pieţele emergente, cu accent pe India şi Asia de Sud-Est.

"Un aspect care ne diferenţiază faţă de alţi administratori este accentul pe care îl punem pe fondurile care abordează anumite teme investiţionale (de exemplu: Hydrogen, Global Disruptive, MedTech), precum şi accentul deosebit pe care îl punem pe tema investiţiilor sustenabile din punct de vedere al mediului, social şi al guvernanţei (ESG)", spune Florin Dolea.

Reporter: Cum evaluaţi contextul macroeconomic global din perspectivă investiţională? Care credeţi că sunt principalele zone (sectoare, clase de active) de oportunitate şi principalele riscuri ?

Florin Dolea: În această perioadă, contextul macroeconomic global este dominat de tensiunile geopolitice persistente, ratele scăzute de creştere economică, în special în Europa, şi de presiunile din partea inflaţiei. În acest context, băncile centrale au amânat scăderea dobânzilor de referinţă, ceea ce a contribuit la creşterea volatilităţii pe pieţele de obligaţiuni. Pe de altă parte, pieţele de acţiuni au înregistrat performanţe foarte bune, pe fondul optimismului manifestat de către investitori.

Pentru perioada următoare, avem o viziune relativ optimistă cu privire la evoluţia pieţelor de capital. Pe fondul scăderii aşteptate a ratelor dobânzilor, pieţele de obligaţiuni reprezintă o oportunitate interesantă, în special în cazul celor cu risc investiţional scăzut. Şi pieţele de acţiuni prezintă oportunităţi, însă selecţia acelor regiuni geografice sau sectoare cu potenţial este esenţială. Printre acestea aş menţiona acţiunile europene, unele pieţe emergente sau din sectoare cum ar fi tranziţia energetică sau tehnologii noi. De asemenea, mărfurile, activele reale şi investiţiile alternative prezintă oportunităţi foarte bune de diversificare şi pot contribui la îmbunătăţirea raportului dintre randament şi risc.

Principalele riscuri pe care trebuie să le avem în vedere sunt legate de posibile extinderi ale tensiunilor geopolitice, reaccelerarea inflaţiei sau eventuale politici necorespunzătoare ale băncilor centrale sau ale guvernelor.

Reporter: Care este scenariul de bază al Amundi pentru acţiuni privite în general, drept clasă de active, în următoarele şase-douăsprezece luni? Credeţi că vor exista diferenţe semnificative între pieţele din Statele Unite, cele din Europa şi cele emergente?

Florin Dolea: Scenariul de bază al Amundi ia în calcul continuarea creşterii economice la nivel global, dar cu rate diferite de creştere: o uşoară decelerare în SUA şi în China şi o uşoară accelerare în Europa.

În ceea ce priveşte pieţele de acţiuni, vedem potenţial în special în acţiunile europene, inclusiv în cele cu o capitalizare mai mică, acţiunile americane, cu excepţia celor cu capitalizare foarte mare, acţiunile japoneze, precum şi în pieţele emergente, cu accent pe India şi Asia de Sud-Est.

Reporter: Care este scenariul de bază al Amundi pentru evoluţia titlurilor de stat din Statele Unite în contextul actual, în următoarele şase - douăsprezece luni?

Florin Dolea: Considerăm că titlurile de stat americane au un potenţial bun de creştere în perioada următoare, în funcţie de aşteptatele reduceri ale dobânzii de politică monetară. În acest moment, aşteptările noastre sunt ca până la finalul anului, Rezerva Federală va opera două scăderi ale dobânzii, de câte 0,25%.

Reporter: Amundi este un administrator global de fonduri cu prezenţă în România. Care sunt principalele fonduri/tipuri de fonduri şi/sau servicii/soluţii de investiţii pe care Amundi le oferă în ţara noastră şi cum se diferenţiază acestea de fondurile/serviciile altor administratori din piaţă?

Florin Dolea: Într-adevar, Amundi este un administrator global de fonduri, cu o ofertă largă de soluţii de investiţii. În România oferim, astăzi, peste 30 de fonduri deschise de investiţii, atât fonduri locale cât şi internaţionale, fonduri denominate în lei, euro sau dolari americani, fonduri de acţiuni, obligaţiuni sau multi-active, fonduri de fonduri sau fonduri tematice (Hydrogen, Global Disruptive, Medtech, etc). Ceea ce ne diferenţiază în raport cu competiţia este oferta completă, experienţa de peste 90 ani la nivel global, precum şi prezenţa cu echipe complete de analişti şi manageri de portofoliu în principalele centre de investiţii din SUA, Europa şi Asia. Un alt aspect diferenţiator este accentul pe care îl punem pe fondurile care abordează anumite teme investiţionale (de exemplu: Hydrogen, Global Disruptive, MedTech), precum si accentul deosebit pe care îl punem pe tema investiţiilor sustenabile din punct de vedere al mediului, social şi al guvernanţei (ESG).

Reporter: Care sunt principalele teme investiţionale căutate de investitori? Care credeţi că sunt explicaţiile?

Florin Dolea: Atât la nivel global cât şi pe piaţa locală, randamentele bune oferite de titlurile de stat, cât şi performanţele foarte bune înregistrate de majoritatea burselor de acţiuni, se reflectă în evoluţiile diferitelor fonduri de investiţii.

Amundi captează potenţialul pieţelor româneşti prin două fonduri locale: Amundi Stabilo - fond cu investiţii preponderente în titluri de stat româneşti & Amundi Integro - fond multi-active cu plasamente atât în titluri de stat, cât şi în principalele acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti.

În ceea ce priveşte fondurile internaţionale, observăm că investitorii caută, în continuare, să investească în fonduri de acţiuni, în special în cele cu plasamente pe pieţele din SUA şi Europa. La acestea, în ultima perioadă se adaugă interesul crescut pentru fondurile de obligaţiuni, de la care se aşteaptă să beneficieze de pe urma potenţialelor scăderi ale ratelor dobânzilor.

Reporter: Care sunt principalele proiecte/obiective pe care le are Amundi în România, în următorii câţiva ani?

Florin Dolea: În România, Amundi va continua să dezvolte gama de soluţii de investiţii, să investească în dezvoltarea reţelei de distribuţie şi, în special, în menţinerea unui standard înalt de calitate al soluţiilor de investiţii oferite clienţilor săi.

Reporter: Industria fondurilor mutuale din ţara noastră este una dintre cele mai mici din Europa. Ce credeţi că ar trebui făcut astfel încât fondurile de investiţii să devină, treptat, una dintre principalele opţiuni ale românilor în ceea ce priveşte investiţiile?

Florin Dolea: Piaţa fondurilor mutuale din România este, într-adevăr, foarte mică. Există unele motive obiective pentru acest nivel de dezvoltare al pieţei fondurilor mutuale, cum ar fi nivelul nivelul scăzut al veniturilor disponibile pentru economisire şi investiţii, subdezvoltarea pieţei obligaţiunilor corporatiste sau arhitectura restrictivă a distribuţiei actuale.

Sunt multe de făcut pentru ca această industrie să devină o opţiune semnificativă pentru români. O primă direcţie ar fi cea a creşterii accesului la aceste produse investiţonale. Principalele canale bancare de distribuţie, care asigură astăzi accesul investitorilor la fonduri mutuale, ar trebui să-şi extindă oferta de fonduri de investiţii, care în acest moment este de cele mai multe ori limitată la produsele oferite de propriul grup financiar. De asemenea, este nevoie de noi canale de distribuţie, bancare şi non-bancare, inclusiv prin intermediul platformelor online sau mobile.

O altă direcţie de dezvoltare este educaţia financiară, cu accent pe beneficiile oferite de fondurile de investiţii. Asociaţia Administratorilor de Fonduri, precum şi unii administratori de fonduri sau chiar distribuitori, au deja iniţiative în acest sens. Este însă nevoie de un efort concertat, pe termen lung, al tuturor celor implicaţi în acest domeniu.

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru cineva care nu a investit niciodată? Care sunt primii paşi pe care ar trebui să îi facă?

Florin Dolea: Principalul meu sfat pentru cineva care nu a investit niciodată este să înceapă să investească cu sume mici, ideal în baza unui plan de investiţii periodice. Ca prim pas ar fi bine să ia legătura cu un consilier bancar sau cu un consultant financiar, care îl va ajuta să-şi definească propriile obiective investiţionale, să-şi realizeze un profil de risc, să înţeleagă ce sunt fondurile de investiţii şi care sunt alternativele disponibile.

Reporter: Vă mulţumesc !

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb