Gigantul energetic italian ENI a anunţat ieri descoperirea "celui mai mare" câmp de gaze offshore în largul Egiptului, care ar putea aduce "stabilitate energetică" în Marea Mediterană şi care reprezintă totodată o veste bună pentru regimul preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, confruntat cu o situaţie economică şi de securitate dificilă, relatează AFP.
Aceste rezerve ar putea reprezenta un potenţial de 850 de miliarde metri cubi de gaze pe o suprafaţă de 100 de kilometri pătraţi,transmite compania ENI într-un comunicat de presă.
Ministerul Petrolului din Egipt a confirmat descoperirea, făcută la 1.450 de metri adâncime, menţionând că "operaţiunile de dezvoltare" ar urma să dureze patru ani.
Directorul general al ENI, Claudio Descalzi, "s-a deplasat la Cairo pentru a-l informa pe preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi în legătură cu acest succes important şi pentru a discuta despre descoperire cu premierul Ibrahim Mahlab", potrivit comunicatului companiei.
"Aceasta este cea mai mare descoperire de gaze realizată vreodată în Egipt şi în Marea Mediterană", a salutat grupul italian, asigurând că această descoperire ar putea 'deveni una dintre cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume".
Potrivit comunicatului ENI, această descoperire, "după dezvoltarea sa totală", va ajuta la acoperirea "necesităţilor de gaze naturale în Egipt timp de decenii".
Primul ministru italian Matteo Renzi i-a telefonat deja preşedintelui al-Sissi pentru "a discuta despre impactul acestei descoperiri asupra stabilităţii energetice a Mediteranei şi perspectivele de dezvoltare a regiuni".
"Felicitări ENI pentru acest extraordinar rezultat al unei activităţi de cercetare care se înscrie în cadrul raporturilor dintre Italia şi Egipt, într-o optică de parteneriat strategic vizând la scară mai mare întregul continent african", a adăugat Renzi, într-un mesaj trimis directorului companiei Descalzi.
Această descoperire a fost făcută la situl de explorare "Zohr" în zona Shoruk, exploatată de ENI, care deţine licenţa de operare în proporţie de 100%, în urma unei licitaţii câştigate de companie în ianuarie 2014.
ENI va delimita cât mai curând posibil câmpul gazifer descoperit pentru a asigura dezvoltarea lui cât mai rapidă, prin utilizarea optimă a infrastructurii deja existente atât pe mare, cât şi pe uscat.