Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că negocieri turce cu delegaţii din Finlanda şi Suedia, săptămâna aceasta, nu s-au ridicat la "nivelul aşteptat" şi anunţă că Ankara nu poate accepta ca ţări care "susţin terorismul" să intre în NATO, informează news.ro.
Turcia se opune unei aderări a Suediei şi Finalndei la NATO şi blochează un acord în vederea unei extinderi istrorice a Alianţei, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.
Prin aceste declaraţii, Erdogan îşi semnalează în continuare opoziţia faţă de aderarea la NATO a celor două ţări nordice.
"Atât timp cât Recep Tayyip Erdogan se află la conducerea Republicii turce, absolut că nu putem spune «da» unor ţări care susţin terorismul ca să intre în NATO", a declarat şeful statului turc presei duminică, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan.
Reuters scrie că două surse i-au declarat că negocierile de miercuri au înregistrat progrese slabe şi că este neclar dacă vor avea loc alte negocieri.
Toate cele 30 de state membre NATO este necesar să aprobe o extindere a acestei organizaţii militare occidentale.
Turcia se opune candidaturilor Suediei şi Fnlandei, pe care le acuză că găzduiesc persoane care au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi cu alte organizaţii pe care Ankara le consideră teroriste şi de faptul că au blocat exporturi de armament în 2019.
"Ei nu sunt cinstiţi şi sinceri. Nu putem repeta greşeala pe care am făcut-o în trecut cu privire la ţări care primesc şi hrănesc asemenea terorişti în NATO, care este o organizaţie în domeniul securităţii", a subliniat el.
Suedia şi Finlanda au condamnat terorismul şi au salutat posibilitatea de a se coordona cu Ankara.
Erdogan a subliniat că vrea ca războiul dintre Rusia şi Ucraina să se încheie cât mai rapid posibil, însă consideră că situaţia se înrăutăţeşte pe zi ce trece.
"Luni voi discuta la telefon atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. Noi vom continua să încurajăm părţile să opereze de dialog şi diplomaţie", anunţă şeful statului turc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.05.2022, 16:30)
Erdogan iar joaca un joc periculos.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2022, 17:59)
Posibil, dar macar o face din pozitie verticala, spre deosebire de alte vietuitoare....
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.05.2022, 20:26)
verticalitatea asta neo-otomana o sa-l coste tara lui
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2022, 21:06)
Din contra, poate ca Erdogan zice bine. Nu stiu exact situatia insa noua conducatoare a Suediei chiar zilele astea se plange de probleme de integrare.
Deci... ce vrea Erdogan ca nu-stiu-ce-grup sa nu mai fie finantat de statul Suedez nu suna chiar asa dificil si poate si merita. Altfel spus, e Suedia dispusa sa sacrifice siguranta statului si aderarea la NATO ca sa poata finanta in continuare o grupare cu probleme ce are legaturi cu Turcia? De ce?
PS: E interesant ce gandire de oameni mici au cei din tari mici. Senzatia e ca unu dintr-o tara mica nu are dreptul la nici o pretentie, nici un comentariu. Ar trebui doar sa execute (cam... cum face Romania). Adica, numai tarile mari au dreptul sa se foloseasca de dreptul de veto si sa tina in sah pe altii (apropo: noi, pe cand in Schengen?) iar tarile mici trebuie sa taca. Politica inseamna ca mereu exista interese.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2022, 21:10)
Si inca o remarca: noi de cati ai platim taxa NATO? Aproape 20 de ani corect? Adica... a platit cam 20-40% din PIB pana acum, corect?
Nu eram noi mai destepti sa facem ca Suedia si sa asteptam pana in ultima clipa cand e Rusia aproape la granita si sa cerem abia atunci aderare la NATO? Pai faceam o economie zdravana.
Privind altfel, de ce ar primi Suedia siguranta gratis prin aderarea NATO la o contributie de 0?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.05.2022, 21:29)
Suedia nu e Romania - economic, diplomatic, etc
daca faceam ca Suedia ni se zicea un NU de ne zburau fulgii
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2022, 22:00)
Asa este,noi cu chiu,cu vai ne-am lipit de NATO.Si de UE.Nu am avut de ales:ori in caruta,ori in teleguta(cu rusii)fiindca noi nu suntem Suedia si nici Finlanda.
1.7. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 30.05.2022, 01:18)
...
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 30.05.2022, 12:31)
nu e deloc cu chiu cu vai... Romania este piesa de rezistenta in orice configuratie geopolitica regionala si continentala.
daca vei lua un tratat de geopolitica vei intelege de ce e atat de importanta Romania ... faptul ca romanii sunt spalati pe creier sa se creada amarati, saracuti, ai nimanui, batuti de soarta, NEIMPORTANTI PE SCENA LUMII, asta e altceva....
Dar romanii si Romania chiar sunt buricul Pamantului , asa cum urmatoarele 12 luni o vor dovedi cu varf si indesat IN NASUL SATANISTILOR DE LA OMS CARE VOR SA REDUCA RASA UMANA PANA LA MAXIM 500 MILIOANE OAMENI PE TOT GLOBUL!
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2022, 14:00)
Nu prea vad eu sa fim buricul pamantului cu conducatorii pe care ii avem.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2022, 20:10)
Toate jivinele au prins glas. Poate tembelul asta vrea lira sa mai piarda 50% din valoare
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.05.2022, 20:27)
nu,nu...macelul pe lira turceasca e programat pentru 2025-2027