ERSTE GROUP: Acţiunile, din nou printre investiţiile recomandate

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 aprilie 2009

Acţiunile, din nou printre investiţiile recomandate

Scăderea extremă înregistrată de pieţele de capital într-o perioadă de peste un an şi jumătate a fost clar exagerată, susţin analiştii "Erste Group", într-un raport, stabilind o recomandare neutră pentru investiţiile în acţiuni. Aceştia precizează, însă, că încă nu s-a încheiat criza.

"Recenta revenire a pieţei de capital s-a lăsat mult aşteptată", se arată în raportul "Erste". Rămâne de văzut dacă acesta a fost pragul cel mai de jos.

Fritz Mostböck, Director de Cercetare al Erste Group, a declarat: "Orice ar fi, credem că pieţele de capital se pot stabiliza cel puţin în trimestrul al doilea, prin urmare stabilim ponderea acţiunilor globale la nivelul neutru. Valorile scăzute de la începutul lunii martie 2009 ar putea fi puse din nou la încercare. În general, se recomandă în continuare o atitudine precaută, drept pentru care menţinem supra-ponderea pentru poziţiile în numerar".

Evaluare atractivă pentru piaţa de capital europeană

Pieţele de capital europene au trecut de pragul minim, observă analiştii "Erste". De exemplu, în primul trimestru nu s-au mai înregistrat lichidări de portofolii la scară largă şi deja, companiile sunt alese cu mai mare atenţie, drept urmare, anul acesta, doar puţin sub jumătate din toate acţiunile au scăzut sub nivelul lor minim din trimestrul anterior până acum, se arată în raportul "Erste".

Comparativ, în trimestrul al patrulea, 97% dintre toate acţiunile se aflau în aceas­tă situaţie. De asemenea, în ultimele luni s-a observat o schimbare a sectoarelor pe burse.

Acţiunile tradiţional defensive (de exemplu companiile farmaceutice, de utilităţi) au înregistrat performanţe sub nivelul pieţei, în timp ce sectoarele ciclice (de exemplu bunuri, produse chimice) au avut rezultate mai bune, înregistrând uneori chiar şi câştiguri în termeni absoluţi. În comparaţie cu experienţele din trecut, aces­ta poate fi interpretat drept primul semn că pieţele au atins deja pragul minim, susţin analiştii.

Din punct de vedere al preţului/valoarea contabilă şi P/E, acţiunile europene sunt evaluate ca fiind atractive în prezent şi oferă un potenţial de randament mai mare decât obligaţiunile. "Erste" se aşteaptă ca acea­stă tendinţă să continue în sectoarele cu cicluri timpurii în acest trimestru.

"Avansăm acţiunile europene la nivelul Neutru, însă recomandăm în continuare o atitudine precaută, deoarece pragurile minime ale pieţelor sunt încă foarte fragile, dată fiind menţinerea volatilităţii ridicate. La nivel local, nu ne aşteptăm la profituri peste nivelul mediu în Europa în trimestrul următor," a afirmat Ronald Stöferle, analist pentru Pieţele de Capital Internaţionale.

Sectorul public rămâne singurul motor de creştere a economiei anul acesta în zona euro

Prăbuşirea comerţului la nivel mondial a lovit puternic activitatea economică din zona euro. Aceasta a impus o scădere rapidă a gradului de utilizare a capacităţilor de producţie, motiv pentru care nu se preconizează nicio stimulare a economiei datorită investiţiilor. Gospodăriile profită de scăderea masivă a preţurilor la energie, însă îngrijorările legate de locurile de muncă duc la reducerea cererii. Astfel, sectorul public rămâne singurul motor de creştere a economiei anul acesta. Faptul că recesiunea din zona euro continuă cu aceeaşi intensitate duce la creşterea riscurilor pentru prognoză.

BCE va reacţiona la aceste evoluţii prin reducerea ratei dobânzii cheie la 1%. Din cauza riscului relativ redus de deflaţie, ar trebui să păstreze rata la acest nivel, chiar şi pentru o perioadă mai lungă de timp. Se pare că Banca Centrală ar putea lua şi ceea ce se numim măsuri "non-standard". Într-o primă etapă, se preconizează că Banca Centrală va prelungi perioadele de scadenţă ale creditelor garantate cu titluri de valoare.

"Pe piaţa obligaţiunilor, perioadele scurte de scadenţă ar putea beneficia de alte reduceri ale ratei BCE. Perioadele de scadenţă mai lungi au de suferit din cauza creşterii riscului inflaţiei, a evoluţiei din SUA şi a deficitelor bugetare tot mai mari. Toate acestea ar trebui să ducă la creşterea randamentelor," spune Rainer Singer, Director al Diviziei de Cercetare Macro/Venituri Fixe ECE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb