Erste Group: Potenţial de apreciere mai scăzut decât în trimestrul I pentru bursa românească

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie 2010

Erste Group: Potenţial de apreciere mai scăzut decât în trimestrul I pentru bursa românească

"Perspective de creştere pentru pieţele din Europa Centrală şi de Est"

România a confirmat opinia analiştilor Erste Group privind tendinţa puternic ascendentă a pieţei de capital. Indicele BET a raportat cele mai ridicate performanţe din zona Europei Centrale şi de Est acoperită de Erste, respectiv o creştere de 32,8% în primul trimestru.

Cu un P/E (n.r. price to earnings - numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) de 11, piaţa de capital din România rămâne una dintre cele mai ieftine pieţe din regiune, aproape opusul Croaţiei, care vine cu un P/E de 17, se arată într-un raport al analiştilor de la "Erste Group".

Analiştii susţin că datorită potenţialului de scădere a ratei dobânzii cheie şi evaluării scăzute, piaţa ar trebui să mai prezinte potenţial de îmbunătăţire, deşi, cel mai probabil, nu la fel de mult ca în trimestrul întâi.

Stagnarea pieţelor din Asia şi America Latină, avantaj pentru ECE

Faptul că Asia şi America Latină au intrat într-o perioadă de stagnare ar putea fi un avantaj pentru pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est, sunt de părere analiştii Erste Group.

"ECE a recuperat mult în comparaţie cu cel de-al patrulea trimestru din 2009. Toate pieţele din regiune şi-au continuat evoluţia ascendentă spre marje pozitive", se arată în raportul grupului.

Potrivit analiştilor, Rusia şi Turcia rămân puncte de atracţie, Rusia aflându-se în continuare în frunte, datorită preţului încă ridicat al petrolului, în timp ce Ungaria rămâne lider pe pieţele de bază din ECE, confirmând realizările sale remarcabile în domeniul consolidării bugetare, dar dovedind în acelaşi timp că rămâ-ne încă într-o situaţie fragilă. Româ-nia a fost vedeta din punct de vedere al fluxurilor, raportând şi performanţe solide, generate de niveluri încă destul de slabe.

Republica Cehă şi Polonia au prezentat din nou o imagine sănătoasă, în timp ce Austria a stagnat oarecum în ultimul timp, mai susţin analiştii Erste.

Sectoarele ciclice vor reacţiona în continuare puternic la orice noutăţi pozitive

Analiştii "Erste Group" opinează că mediul actual nu favorizează prea mult abordările tradiţionale, cum ar fi investiţiile în acţiuni defensive sau de creştere.

Raportul acestora arată: "Datele recente privind performanţele în funcţie de sector arată într-adevăr faptul că domeniul imobiliar are de câştigat în urma eliminării reducerilor. Şi alte sectoare ciclice au beneficiat de aşteptările legate de revenire, în timp ce segmentul de alimente şi băuturi a avut performanţe bune".

În general, analiştii Erste Group consideră în continuare că performanţele anumitor sectoare sunt caracterizate de o combinaţie între revenire/creştere şi o recuperare după reducerile exagerate din trecut. Revenirea globală şi dezvoltarea de la nivelul ECE rămân fragile. Prin urmare, sectoarele ciclice (dar şi băncile) vor reacţiona în continuare puternic la orice noutăţi pozitive, dar vor avea cel mai mult de suferit în caz contrar, conform "Erste Group".

Aceştia mai adaugă că tendinţa generală pentru principalele regiuni economice constă în decelerarea creşterii activităţii de creditare în 2010, pe măsură ce stimulentele oferite de stat încep să dispară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb