ERSTE: România poate ieşi din procedura de deficit excesiv în 2014

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 aprilie 2013

România poate ieşi din procedura de deficit excesiv în 2014

Ţara noastră ar putea ieşi oficial din procedura de deficit excesiv (PDE) în vara anului viitor, se arată într-un raport al Erste. "Republica Cehă şi România urmează să îşi îndeplineas-că termenele limită impuse prin PDE pe baza datelor pentru 2013, prin urmare pot ieşi oficial din PDE în vara anului 2014", estimează Juraj Kotian, director cercetare Macro/FI pentru Europa Centrală şi de Est (ECE) în cadrul grupului financiar.

Ţara noastră, Cehia, Polonia şi Slovacia, au un potenţial de creştere mai mare decât alte state membre ale Uniunii Europene (UE), precum şi un nivel mai scăzut al datoriei, comparativ cu aces-tea, ceea ce le permite o creştere mai mare a cheltuielilor, potrivit raportului. Spre deosebire de multe dintre ţările UE, care vor fi nevoite să majoreze taxele pentru a putea menţine nivelul actual al cheltuielilor, statele din Europa Centrală şi de Est pot să evite astfel de măsuri, cu condiţia să păstreze politici care favorizează creşterea economică şi să plafoneze majorarea cheltuielilor sub 1% în termeni reali, arată Juraj Kotian. "De asemenea, aceste state beneficiază şi de un spaţiu de manevră mai mare pentru deducerea costurilor aferente reformelor sistemelor de sănătate, de pensii şi pieţei muncii, precum şi facilitării cheltuielilor cu investiţiile. Toate acestea ar trebui să le încurajeze să continue aplicarea de politici economice care favorizează creşterea", consideră domnia sa.

Cele cinci state din ECE incluse, în prezent, în procedura de deficit excesiv (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România) ar urma să iasă din aceasta cel târziu anul viitor, posibilele sancţiuni financiare reprezentând un element de motivare a acestora, estimează analistul, subliniind: "Ameninţarea cu suspendarea temporară a finanţării din fondul de coeziune, care însuma în medie aproximativ 0,7% din PIB în ECE5 în 2012, este pentru statele din ECE5 un factor puternic motivant pentru a ieşi din procedura de deficit excesiv. Estimăm că aceste ţări vor ieşi din procedura de deficit excesiv în următorii doi ani, luând în considerare faptul că unele dintre ele pot cere o prelungire de un an, invocând recesiunea din zona euro drept clauză de derogare justificată".

Ungaria ar putea părăsi procedura în această vară, în cazul în care Comisia Europeană (CE) nu include în Prog-noza de Primăvară deficite bugetare de peste 3% din PIB pentru acest an şi anul următor, conform Erste. "Având în vedere evoluţia fis-cală mult mai bună din ultimul an, singurul risc ar fi acela ca estimările CE privind deficitul bugetar pentru 2014 să depăşească 3% din PIB într-un scenariu în care nu se modifică politicile şi perioada de aplicare a unor măsuri temporare se încheie", potrivit reprezentanţilor grupului financiar, care precizează că, pentru eliminarea acestor ris-curi, guvernul de la Budapesta ar putea să anunţe o serie de măsuri de consolidare mai durabile în trimestrul doi.

Reducerea deficitului bugetar sub 3% în acest an - o provocare pentru Slovacia şi Polonia

În schimb, pentru Slovacia şi Polonia aducerea deficitului bugetar sub 3%, în acest an, urmează să reprezinte o provocare, în opinia analiştilor Erste. "Aceste ţări pot adopta măsuri suplimentare, însă o consolidare mai ambiţioasă într-un context cu creştere deja redusă ar putea fi prea < dură > şi ar putea veni în contradicţie cu cadrul legislativ recent adoptat", notează raportul. Cu toate acestea, Polonia şi Slovacia îşi pot deduce parţial costurile de tranziţie aferente reformei pensiilor, pentru a îndeplini obiectivul de deficit de 3% din PIB în 2013, sau pot folosi clauza de derogare explicită, conform căreia circumstanţele speciale, cum ar fi recesiunea economică severă sau evenimente extraordinare care nu pot fi controlate la nivel de ţară, pot fi utilizate pentru prelungirea termenului limită impus de procedura de deficit excesiv pentru realizarea corecţiei, potrivit oficialilor Erste, care preconizează ca cel mai rău scenariu posibil pentru aceste ţări să preconizeze prelungirea, fără probleme, a procedurii.

Ieşirea Cehiei din PDE este aşteptată să aibă loc în vara anului viitor, la fel ca în cazul ţării noastre, aceasta aflându-se, însă, într-o situaţie limită, din cauza faptului că deficitul bugetar aferent acestui an se apropie de 3% din PIB, se mai arată în raport.

Erste atrage atenţia că cele cinci state din Europa Centrală şi de Est incluse în procedura de deficit excesiv trebuie să continue consolidarea în termeni structurali şi după îndeplinirea obiectivului care priveşte dimensiunea deficitului bugetar, ca procent din produsul intern brut. Faptul că nu există, însă, sancţiuni financiare pentru ţările din afara zonei euro, în cazul nerespectării obiectivelor structurale, creează posibilitatea unei ferestre pentru relaxarea fiscală, arată Juraj Kotian, care punctează: "Reglementările locale privind limitarea gradului de îndatorare, deşi nu sunt întotdeauna compatibile cu noile criterii structurale de referinţă, devin extrem de importante după ce ţările din ECE5 (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria şi România) ies din PDE. Aces-tea fac ca politicienii să fie răspunzători în faţa cetăţenilor şi să devină mai responsabili din punct de vedere fis-cal, probabil într-o măsură mai mare decât în cazul normelor UE < stabilite extern >. Reglementările privind limitarea gradului de îndatorare ar putea fi considerate drept complementare criteriilor structurale de referinţă şi înlocuiesc parţial cerinţa privind reducerea datoriei din pachetul de şase măsuri şi pactul bugetar". În timp ce ţările din zona euro cu o datorie publică de aproximativ 60% din PIB trebuie să reducă acest nivel conform cerinţelor privind reducerea datoriei, reglementările locale privind limitarea datoriilor din ECE nu permit creşterea datoriei publice la un nivel de 60% din PIB, aminteşte raportul Erste.

Atunci când o ţară încalcă criteriul de deficit bugetar de 3% din PIB, CE poate lansa procedura de deficit excesiv, perioadă în care statul respectiv trebuie să ia măsuri corective. În caz de acţiuni inadecvate, acesta poate fi supus unor sancţiuni financiare sau suspendării de la finanţarea din Fondul de Coeziune.

Ţara noastră a fost plasată în PDE în anul 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb