Escrocii din spatele clonării site-ului bursa.ro, devoalaţi de autoritatea de supraveghere a pieţei de capital britanice

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 martie 2023

Escrocii din spatele clonării site-ului bursa.ro, devoalaţi de autoritatea de supraveghere a pieţei de capital britanice

FCA: "Ştim că escrocii folosesc detaliile FCA ca să înşele consumatorii"

"Pe baza informaţiilor pe care ni le-aţi furnizat, credem că aţi fost contactat de o firmă clonată", ne-a transmis supraveghetorul pieţei britanice

În ultima lună, în mediul online au circulat mai multe clone ale paginii site-ului BURSA, cu articole false prin care oamenii erau ademeniţi să depună bani, cu "promisiunea" unor câştiguri fabuloase

Una dintre firmele aflate în spatele schemei susţine că este autorizată în Regatul Unit; supraveghetorul pieţei britanice a infirmat acest lucru

Liontrust Investment LLP, una dintre firmele din partea căreia eşti sunat după ce parcurgi toţi paşii indicaţi în articolele false ce imită pagina site-ului ziarului BURSA, prin care oamenii sunt ademeniţi să depună bani, cu "promisiunea" unor câştiguri fabuloase , nu figurează în evidenţele Financial Conduct Authority (FCA), reiese din informaţiile pe care ni le-a transmis supraveghetorul pieţei de capital din Marea Britanie.

Răspunsul autorităţii britanice vine după ce, un reprezentat al LionTrust Investment LLP, care m-a sunat să mă convingă să depun bani pe care ei să-i investească cu un randament de 25%-30% pe săptămână, mi-a spus că firma pe care o reprezintă este reglementată în Regatul Unit. Chiar a trimis şi un document în acest sens, care poartă sigla FCA şi a Băncii Angliei. Deoarece situaţia prezenta ingredientele unei fraude (engl. scam), am contactat autoritatea de reglementare britanică. În discuţia telefonică, cei de la FCA au spus că probabil este vorba despre o fraudă, dar că vor studia cazul şi vor trimite un răspuns prin mail.

În această săptămână, Financial Conduct Authority ne-a transmis: "Aţi întrebat dacă documentele pe care le-aţi primit sunt autentice. Vedem că se afişează sigla FCA pe certificat. Suntem la curent cu faptul că escrocii (engl. scammers) folosesc detaliile FCA pentru a înşela consumatorii, făcându-i să creadă că au legătură cu noi. Avem un material pe site în acest sens. Vă sfătuim să fiţi precauţi şi să nu mai aveţi de-a face cu ei".

Organizaţia britanică a adăugat: "Registrul Serviciilor Financiare este o bază publică de date a societăţilor pe care le autorizăm şi reglementăm, ce conţine şi avertizări privind firmele neautorizate. Cu toate că am găsit trei firme ce au în denumire Liontrust, pe baza informaţiilor pe care le-aţi furnizat, credem că aţi fost contactat de o firmă clonată. O «firmă clonată» înseamnă că indivizii folosesc detaliile unei anumite societăţi pentru a sugera că lucrează pentru firma autentică".

Conform informaţiilor disponibile pe site-ul Financial Conduct Authority, în prezent la autoritatea britanică sunt înregistrate trei firme ce conţin în denumire Liontrust: Liontrust Fund Partners LLP, Liontrust Investment Partners LLP şi Liontrust Portofolio Management Limited. Dar niciuna care să se numească exact Liontrust Investment LLP. Aşadar, este vorba despre o schemă clasică de inducere în eroare potenţialilor clienţi.

Financial Conduct Authority ne-a mai transmis că, în cazul în care s-au depus deja bani către această firmă, nu ne poate ajuta pentru recuperarea fondurilor şi ne-a îndemnat să raportăm situaţia către Action Fraud - centrul naţional de raportare a fraudelor şi a infracţiunilor cibernetice din Regatul Unit.

FCA: "Dacă aţi fost victima unei escrocherii, probabil veţi fi ţinta altor escroci, eventual ca parte a ceea ce se numeşte recovery room scam"

Conform reglementatorului pieţei britanice, cei care au fost deja victima unei astfel de fraude, ceea ce în cazul clasic înseamnă că nu mai pot retrage banii depuşi, probabil vor fi ţinta unor alte fraude, în care sunt ademeniţi prin promisiunea recuperării fondurilor iniţiale.

"Instrumentul nostru Scam Smart conţine informaţii ce vă pot ajuta să vă protejaţi de fraude. Reţineţi că, dacă aţi fost victima unei escrocherii, probabil veţi fi ţinta altor escroci, eventual ca parte a ceea ce se numeşte «recovery room scam». Aceasta se va prezenta drept o firmă de renume care vă va ajuta să recuperaţi banii pe care i-aţi pierdut când aţi căzut victima unei înşelătorii", ne-au transmis reprezentanţii autorităţii britanice.

Un astfel de caz mi-a fost relatat recent de o persoană apropiată, care a prezentat şi dovezi în acest sens. După ce a făcut mai multe depuneri către o asemenea firmă şi nu a mai reuşit să-şi retragă banii, a început să fie contactat din partea unor aşa-zişi recuperatori, care chipurile să-l ajute să intre în posesia fondurilor. Dar aceştia, invocând nişte reglementări legate de spălarea banilor, voiau de fapt să-i ia alţi bani. Aşa-zişii recuperatori s-au folosit de numele unei mari bănci elveţiene şi de European Securities and Markets Authority (ESMA) - chiar au trimis un mail, chipurile din partea supraveghetorului pieţei europene, ce purta sigla ESMA. Dar, repezentanţii entităţii cu sediul în Paris au transmis persoanei în cauză că mesajul nu vine de la ei şi au sfătuit-o să întrerupă orice contact cu aşa-zişii recuperatori.

În ultimele săptămâni, în mediul online au circulat mai multe clone ale paginii site-ului ziarului BURSA în care, punând în prim-plan figura omului de afaceri Ion Ţiriac, cititorii sunt îndemnaţi să "investească" printr-un algoritm de tranzacţionare a criptomonedelor, chipurile pentru a se îmbogăţi. Aşa-zisa oportunitate "dezvăluită" de Ion Ţiriac este un program de tranzacţionare a criptomonedelor, numit Crypto Engine, despre care am aflat că de fapt este o "reclamă" prin care clienţii sunt direcţioanţi către alte firme de investiţii sau tranzacţionare. Odată înregistrat la Crypto Engine, eşti contactat de persoane care încep să te preseze să depui bani.

În ultimii ani, pagini ale site-urilor mai multor publicaţii din ţara noastră au fost clonate cu scopul final de a prejudicia cititorii. Reţeta este asemănătoare - se folosesc nume ale unor persoane cu mare succes financiar sau alţi influenceri care îi îndeamnă pe oameni să profite de o aşa-zisă oportunitate de a face în timp scurt o mulţime de bani, chiar milioane. Nu trebuie decât să îţi faci cont la un anumit site, dar rapid, să depui câteva sute de euro, iar aşa-zişii lor experţi financiari sau sistemele algoritmice de tranzacţionare vor produce sume enorme pentru tine. Doar că în scurt timp începe o campanie agresivă prin care ţi se cere să faci noi depuneri, nu mai poţi retrage banii plasaţi iniţial, iar la un anumit moment site-ul dispare complet.

În noiembrie anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a atras atenţia, printr-un comunicat, asupra entităţilor neautorizate care oferă servicii de investiţii financiare în ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. e vreo coincidenta ca Sif 1 a schimbat de curand numele societatii in Lion?

    Prosti au fost, sunt si vor fi.

    Mai greu e sa fi destept. Insa in niciun caz "investitor" in instrumentele de corupere moderne ale satanei 

    Ati vrut digitalizare, plati pe internet, IOT, AI...iata inceputul sfarsitului. Aveti ce meritati, nu va mai plangeti !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb