La Kazan, în Federaţia Rusă, are loc cea mai mare reuniune BRICS din istorie. La care participă reprezentanţii a 32 de state. Această reuniune prezidată de China şi găzduită de Rusia stârneşte, cum este şi normal, valuri în întreaga lume occidentală. Şi nu sunt puţini cei care percep această organizaţie drept noua axă a răului. Aşa o fi?
Valurile succesive de sancţiuni la care lumea occidentală a supus rând pe rând o serie de state ale lumii taxate drept nedemocratice sau chiar cu regimuri dictatoriale le-a determinat pe acestea să iniţieze o operaţiune la nivel global prin care să se poată proteja de respectivele sancţiuni, compensând pierderile pe care le au de suferit prin noi mecanisme şi reţele de cooperare. Din acest considerent a luat fiinţă BRICS şi, desigur, a contat şi dorinţa unor state puternice de a rivaliza cu economia occidentală şi cu organizaţiile economice şi politice ale statelor avansate economic şi tehnologic şi care îşi afirmă cu tărie setul lor de valori, considerându-le pe drept sau pe nedrept drept singurele valori democratice. Iniţiatorii BRICS sunt Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite. Aceste state acoperă cea mai mare suprafaţă de pe glob, deţin supremaţia în materie de număr de locuitori şi reprezintă organizaţia cu cele mai bogate resurse. Pentru moment însă, nu rivalizează cu statele occidentale nici din perspectiva produsului intern brut, nici în ceea ce priveşte produsul realizat pe cap de locuitor. Mai e mult până departe. Dar totuşi nu e prea departe. Pentru că numărul statelor BRICS creşte exponenţial, ca şi cel al statelor care gravitează în jurul acestei organizaţii, iar proiectele iniţiate şi despre care se discută acum în Kazan sunt extrem de ambiţioase.
Unul dintre obiective este detronarea dolarului ca principală monedă internaţională. Dedolarizarea lumii, dacă s-ar realiza, ar diminua mult din capacitatea Statelor Unite şi a statelor aliate cu Statele Unite de a obliga restul lumii să îndeplinească o serie întreagă de condiţii, care până la urmă subordonează economic celelalte state. Dedolarizarea înseamnă pur şi simplu recurgerea la o altă monedă internaţională alternativă. Sau renunţarea de către fiecare stat BRICS şi a statelor afiliate la utilizarea între ele a dolarului ca monedă universală. Acest proces, indiferent de cât de puternică este puterea statelor BRICS, nu poate avea loc instantaneu. Prima condiţie este ca ele să renunţe la rezervele în dolari, în unele cazuri uriaşe, cum sunt cele ale Chinei. În acest scop va fi necesară aruncarea pe piaţă, prin plasamente, a unor sume uriaşe de dolari. O operaţiune pentru început extrem de costisitoare. Şi de riscantă, în acelaşi timp.
Al doilea obiectiv urgent este crearea de către statele fondatoare şi cu sprijinul celorlalte state afiliate a unui sistem alternativ la SWIFT. SWIFT este un mecanism prin care au loc transferurile financiare efectuate pe plan internaţional. Mecanismul SWIFT a fost utilizat în ultima vreme ca un mijloc de presiune şi de sancţiune împotriva unor state considerate drept nedemocratice de către lumea occidentală. Cum ar fi de pildă Rusia, de la declanşarea din 2014 a agresiunii împotriva teritoriului ucrainean. Nici crearea unui sistem alternativ SWIFT nu este o treabă simplă şi indiferent de determinarea statelor BRICS, va necesita o perioadă îndelungată până când SWIFT-ul va putea fi abandonat.
Una peste alta însă, în ultimii doi-trei ani, este vizibil un dinamism remarcabil al dezvoltării BRICS sub influenţa Chinei, Indiei, Braziliei şi, desigur, Federaţiei Ruse. Dacă acest obiectiv va fi însă finalizat, atunci vom fi în situaţia de a constata pur şi simplu că, în locul unei cooperări multiple la nivel global, planeta se rupe literalmente în două, într-o manieră care nu mai lasă loc decât confruntării economice, politice şi, Doamne fereşte, militare. Şi când asta se va întâmpla, atunci Statele Unite, Uniunea Europeană şi celelalte state partenere vor fi la rândul lor considerate drept o axă a răului şi tratate ca atare de către statele BRICS.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2024, 11:59)
"Este sau nu este BRICS noua axă a răului?"
ca sa fi axa raului trebuie sa fi cel mai puternic "militar" si "economic",
restul texte slabe de propaganda
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2024, 13:10)
brics nu. dar ruzzia-china-iran-coreea de nord, da. axa raului.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2024, 13:23)
BRICS nu ne aduce in fata nici o decizie importanta .Nu vedem asa ceva .BRICS ,spre deeosebire de UE sau de SUA ,nu are moneda proprie statele membre nu au interese comune si nici nu pot realiza un concept militar comun mai ales acum cind Rusia si-a dezvaluit ipotenta militara in Ucraina .Oricind Brics se poate sparge in bucatele .Istoria nu ii ajuta si nu poate ierta .De conjunctura se vor intelege dar dupa ce dispar actualii conducatori totul se schimba repede .BRICS are doar o minima sansa de reusita .BRICS nu are timpu necesar la dispozitie .Ginditi doar cit i-a trebuit UE ca sa devina un intreg si inca nu s-a incheiat .Sefii de stat din BRICS nu au viitorul inainte .
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2024, 14:17)
Tu compari pușcăria UE cu BRICS....chiar nu mai judeca nimeni în tara asta?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2024, 14:23)
ce puscarie ue, la puscarie esti obligat sa stai. din ue poti pleca oricand.
din puscarie vrei sa scapi, nu va vad plecand in brics pe vreunul.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2024, 14:24)
puscaria e in coreea de nord, unde dc fugi iti omoara toata familia ramasa acasa.
sau cum era inchisoarea comunista a lui ceasca.
de prea multa libertate, bateti campii
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2024, 23:43)
Asa e!! Aveți prea multa libertate și salarii prea mari! O duceți prea bine!! Cu mult peste ceea ce produceți!
Dar vine decontul...și eu nu vreau sa plătesc pentru prosti!
Dar...asta e, vom suferi și noi, ăștia putini din cauza voastră...a idioților cu diploma care visează doar bani și libertate (indiferent cum e ea)