Economia Rusiei va continua să se bazeze pe producţia de materii prime până în 2030, alături de "rămăşiţele" de tehnologii înalte precum industria nucleară şi spaţială moştenite din era sovietică, potrivit Rosiiskaya Gazeta, care citează cea mai recentă prognoză a economiştilor.
Studiul Global Strategic 2030, elaborat de Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale, arată că, în 18 de ani, Rusia va avea o populaţie de 140 de milioane de locuitori, comparativ cu 143 de milioane în prezent, care va fi cu 60% mai mică faţă de cea a Statelor Unite, respectiv o zecime din cea a Chinei sau Indiei.
Conform analizei, Rusia va ocupa locul zece în lume în privinţa dimensiunii economiei sale, faţă de poziţia a 12-a, pe care figura acum doi ani. În funcţie de puterea de cumpărare, Rusia va deveni numărul patru mondial, depăşind Japonia, faţă de numărul şase în 2010.
Cota Rusiei în PIB-ul mondial va rămâne neschimbată, la 2-3%, în timp ce standardul de viaţă din ţară va fi aproape de cel de azi din Republica Cehă, notează analiza, menţionând că Rusia va continua să depindă în mare măsură de cererea mondială de materii prime şi de preţurile mondiale de pe piaţa de profil.
"Rusia va rămâne una dintre cele mai mari sonde de petrol în economia globală a hidrocarburilor", conform studiului.
Dar, studiul menţionează că, totuşi, concurenţa tot mai mare în rândul ţărilor ar trebui să ducă la accelerarea dezvoltării economiei Rusiei. "Această ţară trebuie să consolideze investiţiile în economie la 30-45% din PIB, de la nivelul actual de 20-23%, să reducă povara fiscală, să suprime inflaţia şi să faciliteze acordarea de împrumuturi către mediul de afaceri, ca să relanseze economia", potrivit raportului.