Parlamentul eston a aprobat miercuri un amendament constituţional care interzice cetăţenilor din state non-europene să voteze în alegerile locale, o măsură ce afectează în special comunitatea rusă din Estonia, potrivit AFP, de la care relatăm cele ce urmează.
Noua lege, adoptată cu o majoritate covârşitoare - 93 de voturi pentru şi 7 împotrivă -, urmează să fie validată de preşedintele Alar Karis, care şi-a exprimat anterior unele rezerve. Dacă va fi promulgată, măsura va afecta aproximativ 80.000 de cetăţeni ruşi rezidenţi în Estonia, ţară care şi-a recăpătat independenţa în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice.
Decizia survine pe fondul preocupărilor legate de securitate după invazia rusă a Ucrainei din 2022. Estonia, alături de Letonia şi Lituania, se teme de posibile ingerinţe din partea Moscovei, având în vedere prezenţa unor comunităţi rusofone semnificative în aceste ţări.
"Deciziile privind viitorul local nu vor mai fi influenţate de cetăţeni ai unor state agresoare, ci vor fi luate de noi înşine, în propria noastră ţară", a declarat Kristen Michal, ministrul eston al Afacerilor Economice.
În ciuda susţinerii politice, preşedintele Alar Karis a avertizat că astfel de restricţii asupra drepturilor fundamentale, dacă nu sunt justificate suficient, ar putea afecta statutul Estoniei ca stat de drept şi implicit securitatea sa internaţional, conform sursei citate.
În prezent, rezidenţii permanenţi din Estonia pot vota în alegerile locale, dar nu şi în cele legislative. Restricţia se va aplica nu doar cetăţenilor ruşi, ci şi belaruşilor şi apatrizilor - în total, aproximativ 60.000 de persoane.
Adoptarea acestui amendament face parte dintr-o serie mai largă de măsuri prin care Estonia încearcă să reducă influenţa Rusiei, inclusiv prin demolarea monumentelor sovietice. De asemenea, guvernul de la Tallinn a anunţat recent că va creşte cheltuielile pentru apărare la cel puţin 5% din PIB până în 2026, considerând Rusia o ameninţare reală pentru securitatea europeană şi NATO.
1. fără titlu
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 27.03.2025, 08:49)
intindeti elasticul si voi!
cum sa legiferezi asta,popor tampit!
ori vrei democratie,ori nu!
ce ar insemna sa restrangem dreptul la vot al minoritatii sarbe,macedonene,ucrainiene si rusesti din Delta Dunarii?
ce inseamna circul asta ,am mai vazuto pe kalasa,numai aberatii debiteaza,acum vine alt destept si apoi vedem ca mocneste un alt razboi din cauza unor politicieni jalnici!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2025, 08:58)
sunt rezidenti nu au cetatenia. sunt rezidenti rusi in estonia. ce sa voteze cu cetatenie ruseasca? la ei in rusia eu drept de vot.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2025, 10:09)
Putler nu mai prostește pe nimeni.
Tu pari să fii ultima lui victimă. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2025, 09:36)
"Estonia, alături de Letonia şi Lituania, se teme de"
Ok. Deci Finlanda nu se teme. Poate și de aceea încă se mai numește pe acolo golful Finlandei. Nu al Estoniei și nici al Petrogradului.
Altfel, d. Michal e prim-ministru de mai bine de jumătate de an. Mâine-poimâine o să acuze greaua moștenire Kallas? Și, dacă mai contează, a studiat la o particoleră.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2025, 10:10)
De ce s-ar teme Finlanda? Populația este educată și pregătită să vă curețe. :
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2025, 10:47)
Exemplu clasic de democratie pro-europeana,
stat de drept, politic corect,
slava Ursula
slava ukri
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2025, 10:51)
Democrația ideală e aia pe care o desființezi cu o tură de Maskirovka.