ETF Energie Patria - Tradeville va debuta mâine la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie 2023

ETF Energie Patria - Tradeville va debuta mâine la BVB

Fondul va urmări indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi

ETF Energie Patria - Tradeville va debuta mâine la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul PTENGETF, conform unui anunţ al operatorului pieţei noastre de capital.

Fondul va urmări indicele BET-NG al BVB, ce reflectă dinamica acţiunilor companiilor energetice şi de utilităţi, după cum ne-a spus la jumătatea lunii trecute Răzvan Paşol, Directorul General al SAI Patria Asset Management. "O strategie pasivă de administrare, care urmăreşte un indice bursier, de exemplu, poate aduce de multe ori performanţe mai bune în timp decât o strategie de administrare activă, în care un administrator de fonduri alege fiecare plasament în parte", spune Răzvan Paşol.

În prezent, indicele BET-NG este compus din acţiunile a zece companii, cele mai mari ponderi având Romgaz (30%), OMV Petrom (28%), Nuclearelectrica (16%), Transgaz (11%) şi Electrica (8%).

"Fondurile de tip ETF sunt instrumente utilizate pe scară largă în multe ţări şi reprezintă o variantă bună de investiţie pe termen lung pe pieţele de capital. În plus, domeniul energiei este de perspectivă şi de interes pentru investitorii din toată lumea. În aceste condiţii am dorit să oferim şi investitorilor din România acces simplu şi rapid la un coş diversificat de companii din domeniul energiei şi utilităţilor aferente lisate la Bursa de Valori Bucureşti", ne-a spus directorul SAI Patria Asset Management.

Anul trecut, indicele BET-NG a avut un randament negativ de aproape 5%, dar indicele nu include dividendele plătite de companii. Deoarece companiile energetice acordă dividende mari, un indice de tip Total-Return pentru sectorul energetic de la BVB ar fi avut un randament nominal pozitiv în 2022. De la începutul anului, indicele energetic al bursei noastre are o creştere de circa 8%. În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti există un singur Exchange Traded Fund, ETF BET Patria-Tradeville, ce are drept obiectiv replicarea indicelui BET, care în prezent reflectă dinamica celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale pieţei noastre de capital. La finele săptămânii trecute, ETF-ul avea 7.567 de investitori, iar activele nete erau de aproape 80 milioane de lei.

Deosebirea majoră dintre un ETF şi fondurile deschise de investiţii tradiţionale constă în posibilitatea tranzacţionării unităţilor de fond la bursă, precum acţiunile. În pieţele mai dezvoltate, ETF-urile reprezintă instrumente financiare cu o largă răspândire în rândul investitorilor, prin care aceştia pot lua expunere pe indici, instrustrii, diferite teme, etc.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. BUNA ZIUA SI MULTA SANATATE , TUTUROR !!! POATE SA-MI RASPUNDA CINEVA LA O INTREBARE ??? BUN : AM INTELES CA INDICELE ASTA '''''' NG '''''', A FOST LANSAT IN IULIE - AUGUST 2008 DE LA VALOAREA DE 1000 DE PUNCTE !!! DE ATUNCI SI PANA ACUM , AU TRECUT NISTE ANI , MULTI , FOARTE MULTI ANI !!! ACUMA , ARE VREO 925 DE PUNCTE ........ CARE AR FI CASTIGUL UNUI INVESTITOR DIN 2008 SI PANA IN 2023 , IN INDICELE ASTA ???????? RABDAREA ??? EXPERIENTA ??? INDICELE CELALALT , A AVANSAT BINE DE TOT !!! DAR ASTA ??????????? MULTUMESC .....................

    1. Dupa ce a fost lansat a venit caderea din toamna lui 2008 - Lehman Brothers - si in mart 2009 a ajuns la doar 300 de puncte. De acolo a tot crescut iar anul trecut in ianuarie a atins din nou 1000. castig vreo 233 %, de la minimul de 300 puncte la maximul de 1000 de acum un an, iar acum este la 925, adica la minus 7,5 % de maximul din ian 2022.

      Dividendele ar fi castigul,pentru ca scrie in articol ca acestea nu sunt incluse in indice.

      Cel care cumpara ETF-ul nu incaseaza dividendul ci ETF-ul e cel ce incaseaza.

      Tu nu ai nici un castig decat din cresterea pretului ETF-ului achizitionat. 

      Daca in toamna 2008 erai ''fericitul'' detinator al acestul ETF si nu luai decizia rapida de a-l arunca in ''groapa'' dupa o prabusire de peste 30%, salvandu-ti 70% din bani, te-ai fi aflat in situatia dlui Lefter al lui Caragiale, adica viceversa 70% pierdere, intr-un timp foarte scurt.

      Deci la 300 de puncte te-ai fi aflat dupa o pierdere de 70% si dupa 15 ani de ''suferinte'' ai fi acum pe un minus de 7,5%. Boierie, nu? 

      ETF-ul acesta nu exista pana acum.Indicele este diferit,pentru ca nu cuprinde dividendele.

      Omul de la comm.1 a intrebat de indice,nu de ETF. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb