eToro lansează topul Eurovision Stock Contest

F.D.
Internaţional / 11 mai 2023

eToro lansează topul Eurovision Stock Contest

Cu prima semifinală a Eurovision rămasă în urmă, telespectatorii români, alături de milioane de oameni din întreaga lume, vor fi lipiţi de televizoare pentru cea de-a doua semifinală din această seară a competiţiei muzicale, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezentantul României, Theodor Andrei, va interpreta piesa D.G.T., iar telespectatorii români speră să-l vadă în finala de sâmbătă seara. În timp ce calitatea cântecelor poate fi supusă dezbaterii, telespectatorii ar putea dori să ia aminte la o competiţie foarte diferită.

Aflat la prima ediţie, topul Eurovision Stock Contest, realizat de platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro, clasifică performanţa principalelor pieţe bursiere pentru fiecare ţară concurentă la Eurovision, analizând câştigurile şi pierderile colective pe o perioadă de 12 luni.

În 2023, Cipru (a se vedea tabelul 1) obţine coroana în 2023, cu indicele bursei sale, Main Market Index, crescând cu 54% în ultimul an. Cipru nu a câştigat încă binecunoscutul concurs Eurovision Song Contest în cele peste 40 de încercări precedente, dar a obţinut primul titlu la topul bursier datorită concentraţiei sale mari de bănci - Bank of Cyprus şi Hellenic Bank înregistrând o creştere de aproximativ 130% în ultimul an.

Insula are o populaţie de doar 1,2 milioane de locuitori, iar bursa sa de valori are o capitalizare bursieră minusculă de 2,2 miliarde de euro, la doar 0,02% din dimensiunea indicelui Stoxx 600 al Europei, care are o valoare de 10 trilioane de euro, sau 0,01% din capitalizarea bursieră a indicelui S&P 500 al SUA.

Serbia ocupă locul al doilea, bursa din Belgrad înregistrând o creştere de 40% în ultimul an datorită performanţei puternice a rafinăriilor de petrol şi a acţiunilor producătorilor de aluminiu, care au crescut cu aproximativ 50%. Ţara vecină va spera la un succes similar în candidatura sa în competiţia muzicală Eurovision din acest an, după ce reprezentantul său, Luke Black, s-a calificat deja în finală.

Ultimul loc pe podium îi revine câştigătorului în serie al Eurovision Song Contest, Irlanda, al cărei indice bursier local a crescut cu 18% în 12 luni, în parte datorită performanţei foarte bune a acţiunilor firmei de jocuri de noroc Flutter şi ale băncii AIB. Irlanda a fost însă eliminată din competiţia muzicală în semifinala de marţi.

Alte performanţe importante în Eurovision Stock Contest din acest an au înregistrat bursele din Grecia (+17%), Franţa (+16%) şi Germania (+15%).

România a avut performanţe bune de la debutul său în competiţia muzicală Eurovision în 1994, reuşind să se claseze de 6 ori în top 10 şi urcând de două ori pe podium, pe locul al treilea. Performanţa bursieră a României, cu o scădere de 2% a indicelui BET în ultimul an, o plasează însă în partea de jos a clasamentului (locul 25), sub performanţa muzicală de la Eurovision 2022 (locul 18). Dar pentru investitorii în acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti, 2023 pare promiţător, indicele BET fiind în creştere cu aproape 5% de la începutul anului până în prezent, arată sursa citată.

Comentând aceste date, Bogdan Maioreanu, analist de piaţă la eToro, a declarat: "Deşi Cipru nu a fost binecuvântat la concursul Eurovision - deţinând recordul pentru cele mai multe înscrieri în competiţie fără victorie - ţara a fost câştigătoarea clară a topului nostru inaugural Eurovision Stock Contest. Cipru s-a clasat deasupra celorlalţi concurenţi, datorită faptului că mica sa bursă este dominată de bănci care s-au bucurat de creşteri uriaşe ale preţului acţiunilor în ultimul an.

Mai multe burse de valori cu greutate au oferit, de asemenea, randamente mari în ultimul an şi, în consecinţă, s-au clasat pe un loc fruntaş în competiţia noastră, DAX din Germania plasând ţara pe locul şase, iar CAC 40 din Franţa ocupând locul cinci.

Datele arată că merită să priveşti în afara propriei pieţe atunci când investeşti şi să te asiguri că eşti bine diversificat pe diferite burse de valori, dintre care multe au puncte forte foarte diferite."

Dintre cei 37 de concurenţi la concursul Eurovision Song Contest din acest an, doar 31 au burse de valori suficient de mari pentru a fi luate în considerare în cadrul acestei cercetări. San Marino nu are o bursă de valori naţională, în timp ce bursele de valori din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Moldova au fost considerate prea mici, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e groasa treaba se angreneaza masa de populatie in sisteme speculative.

    guvernele trebuie sa intervina! 

    cineva a inceput sa speculeze oamenii iesiti din somaj bomba pe unele regiuni. 

    s c cret 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb