Eu, Bolojan, cu cine votez? Dar eu, Ciolacu?

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 16 februarie

Sorin Rosca Stanescu

Într-o ţară cum e România, în acest moment, aflată în agonie democratică, s-a instalat în baza mecanismului cauză-efect şi agonia diplomatică. Fix într-o perioadă extrem de critică din istoria acestui secol, când Bucureştiul este silit să aleagă între doi giganţi care au intrat în coliziune, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Aflate acum într-o confruntare majoră legată de războiul din Ucraina, poziţia faţă de Moscova, nivelul înarmării şi al taxelor vamale.

Conducătorii turmentaţi ai României se află în incapacitate funcţională de a alege. După conferinţa pentru securitate care a avut loc la Munchen şi după ce vicepreşedintele Statelor Unite şi apoi şeful Pentagonului au făcut acolo declaraţii inacceptabile pentru Bruxelles, liderii Uniunii Europene sunt convocaţi pentru un Summit la Paris, eveniment major de la care Statele Unite sunt excluse şi unde urmează să decidă ce politică vor adopta în viitor faţă de Donald Trump şi echipa sa de la Casa Albă. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în istorie. Se prefigurează un război rece pe mai multe planuri între Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Mărul Discordiei îl constituie tratativele de pace separate între Statele Unite şi Federaţia Rusă, care urmează să înceapă chiar în aceste zile în Arabia Saudită şi de la care, atât Uniunea Europeană cât şi Ucraina sunt excluse. Sau cine ştie? Poate acesta este doar pretextul. Fapt e că Donald Trump a impus tuturor statelor din Uniunea Europeană o taxă suplimentară de 25% pentru toate produsele pe care le exportă în Statele Unite. Din această perspectivă, liderii Uniunii Europene sunt buimăciţi şi caută o soluţie de a se revanşa, poate chiar mărind la rândul lor taxele pentru produsele americane, aşa cum ameninţă Germania, ai cărei lideri sunt cam pe ducă sub aspect electoral. Volodimir Zelenskiy, un important aliat al Bruxellesului, se simte ofensat, chiar opărit de faptul că, pentru început cel puţin, nu este consultat şi se teme că se încearcă un acord de pace peste capul său, un cap politic care, după încheierea unui acord de pace, urmează să cadă la capătul alegerilor care vor trebui organizate în Ucraina, după care cu certitudine va deveni o ţintă vie. Cât va mai fi vie. E atât de supărat Zelenskiy, încât dincolo de declaraţiile incendiare pe care le-a formulat împotriva Statelor Unite, a refuzat să mai semneze acordul comercial cu Ucraina prin care, în compensare pentru o parte din cele 500 de miliarde de dolari cheltuite de Statele Unite pentru apărarea Ucrainei, agrease la modul declarativ cedarea unor terenuri cu minerale rare, cum sunt litiu şi uraniu, indispensabile pentru industria militară şi electronică a Statelor Unite. Motivul invocat fiind faptul că acest tratat - care, repet, e comercial - nu-i oferă Ucrainei garanţii de securitate. Iar bomboana pe colivă, care irită în cel mai înalt grad Statele Unite, este că în această săptămână, China a reuşit performanţa de a semna un contract comercial cu Brazilia, prin care va avea acces la uriaşe zăcăminte de litiu şi titan.

În toată această conjunctură extrem de complicată, România, chiar dacă ar avea intenţia să adopte o politică oficială unitară, nu are niciun reprezentant capabil să o promoveze. Şi, de fapt, autorităţile de la Bucureşti nici nu ştiu ce să facă. Sunt totalmente buimace. Nu este vina lui Ilie Bolojan faptul că a ajuns Preşedinte Interimar al României, în condiţiile în care nu are în spate decât cel mult 100.000 de voturi. Şi că, din această postură, îi este imposibil să trateze cu Donald Trump, care este împuternicit în acest scop de cel puţin 100 de milioane de americani. Dacă ne gândim doar la ceea ce au în spate unul şi altul, ne dăm seama că Ilie Bolojan este totalmente incapabil să adopte o soluţie în favoarea României, atât în raporturile cu Washington cât şi în raporturile cu Bruxelles. Este literalmente prins între ciocan şi nicovală. Şi asta în condiţiile în care este prizonierul, după cum ne informează cei mai mulţi analişti politici, al celui mai periculos grup al statului subteran. Suntem informaţi, şi nu fără temei, că la Washington, pe un anumit segment, important al administraţiei lui Donald Trump, acţionează în forţă, în prezent, George Maior, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii şi fost ambasador al României la Washington, într-un deplin consens cu actualul ambasador, Muraru, instalat acolo de Klaus Iohannis, cu Florian Coldea, între timp resuscitat, şi cu Victor Ponta, finul lui George Maior. Pentru a mă face mai bine înţeles, voi deschide o scurtă paranteză. La fel ca şi Florian Coldea, care din şef de serviciu secret a devenit peste noapte consultant al preşedintelui Albaniei şi amestecat în traficul internaţional de droguri, şi George Maior, ce să vezi, este în prezent consultantul lui Abdullah al Iordaniei, un stat în care administraţia Trump are mari interese. Întreg acest grup de serviciile aşa-numitului DESK, din interiorul Departamentului de Stat. DESK-ul este un centru de analize şi evaluări consacrat României şi legăturilor dintre România şi Statele Unite şi unde lucrează specialişti, până una alta încă fideli Partidului Democrat, deci fostei administraţii şi aflaţi în legătură foarte strânsă cu fostul şi cu actualul Ambasador al României la Washington. În toată această combinaţie, letală în acest moment pentru statul român, Victor Ponta, finul lui George Maior, este transformat în săgeata destinată preluării conducerii PSD după debarcarea lui Marcel Ciolacu. Nu există în prezent nicio autoritate la Bucureşti capabilă să contracareze sau măcar să contrabalanseze asemenea demersuri.

Al doilea personaj turmentat aflat încă la conducerea statului român este Marcel Ciolacu, împotriva căruia este montată o moţiune de cenzură. Să ne înţelegem bine. Atât Ilie Bolojan cât şi Marcel Ciolacu au fost colaboratori apropiaţi ai lui Klaus Iohannis şi a întregului segment progresist de tip neo marxist din Statele Unite, care de curând a pierdut alegerile dar şi de la nivelul Comisiei şi respectiv Parlamentului European, care încă deţine majoritate. Prin urmare, nu numai că nu avem avocaţi reali ai statului român, capabili în acest moment să servească interesul naţional, dar putem afirma cu toată certitudinea că în prezent, statul nostru, după lovitura de stat care îl ţine la distanţă pe Călin Georgescu de epicentrul puterii, este condus la vârf de agenţi anti-Trump. Situaţie care, în actuala conjunctură, pune într-un pericol extrem de grav, chiar letal, parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite. Şi, în consecinţă, nu m-aş mira ca în baza unei reîmpărţiri a lumii, aşa cum se preconizează a se întâmpla la capătul negocierilor dintre Putin şi Trump, România în loc să iasă în câştig, să iasă în pierdere.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. "doi giganţi care au intrat în coliziune,

    Statele Unite şi Uniunea Europeană." 

    o afirmatie care nu are acoperire in realitate, 

    UE economic/militar/comercial NU se poate compara cu USA,

    se pare ca propaganda de la Bruxelles nu pricepe asta  

    1. Lovitura de stat care il tine la distanta pe Georgescu!? Pe bune?

      Rusii, prin Iliescu si camarila lui au deturnat revolta poporului intr-o lovitura de stat ale carei efecte le resimtim si astazi. Acum, scenariul se repeta, dar cu Georgescu in rolul lui Iliescu. 

      Lovitura de stat prin care Georgescu trebuia sa ajunga conducatorul tarii a esuat. 

      Sa tii la distanta o lovitura de stat, nu este lovitura de stat!!! 

    Pare o perspectiva cumva nepotrivita pentru Romania .Totusim , in aceste momente ,Romania nu poate fi acuzata de nimeni ca nu isi exprima in clar alegerea.Ne aflam in fata unui moment in care fiecare natiune aflata pe aceasta planeta trebuie sa aleaga .Summitul de la Paris asta va face europenilor .Va cere natiunilor acceptul .Romania este singura natiune care din motive politice se poate abtine .demisia lui Iohannis a facut asta posibil .E de bine sau e de rau viitorul va consemna .Europa va cere si tuturor natiunilor prietene spriijinul in acest demers .Sa nu uitam prietenii pe care ii avem si noi in lume si Europa ca un intreg este unul imens .Invadatorii si dorinta lor de a-si imparti lumea ne va aduce aproape si multi alti prieteni .Cit despre votul din Romania lucrurile se par a se clarifica .Daca , asa cum Tudorel Toader ne-a spus , Georgescu nu va putea candida el deja fiind perceput ca un cetatean ce a incalcat declarativ Constitutia , atunci astrele se vor aseza in spatele lui Nicusor Dan care este singurul ce poate sa isi fidelizeze votantii lui Georgescu si in acelasi timp sa cumuleze si voturile de dreapta din Romania .

    1. ... mai ieri era antonescu?! ... da gptil rateiri? ...

      ... am vrut sa spun: da gpt-ul rateuri!? ... esopule! ai observat cu pozitia ta se schimba dupa fluxul de stiri? ... stabileste-ti un punct de referinta inainte de a inunda astroturful cu hashuri alabicate!!! ... wtf!!! ...

    Băieții noștri sunt complet defazați la această cotitură a istoriei.

    In slugarnicia lor, o să încerce să revină în genunchi la politica basesciana, agățandu-se ca disperații de prohabul marelui Licu, dar va fi prea târziu. 

    Nu se vor putea adăpa din două locuri deodată, și de la licurici, și de la sânii generoși ai Ursulei von der Pfizer. 

    Mielul blând suge la două oi, dar ulciorul nu merge de două ori la apă.

    Deocamdată, băieții noștri sunt atât de buimaciti că nici nu mai știu cine le sunt stăpânii. Ecarisaj scrie pe ei :) 

    eu votez Antonescu sau ND, care are sanse mai mari de a ajunge in turul 2 , ma decid atunci.

    ce au votat americanii e problema lor. daca am avea si noi un om cu experienta si echipa lui trump l-as vota , dar n-avem.  

    1. ps, trump l-a chemat pe Iohannis si i-a dat o sapca alba cu make romania great again, desi nu era suveranist.

      Am vazut ca Antonescu deja adoarme in sedinta, poate ar trebui sa lase canditatura pentru o persoana mai tanara si el sa-si scrie memoriile la un pahar de vin.

    ... eu cred ca raspunsul la intrebari rezida in raspunsul la intrebarea ... cine l-a trantit pe zisu, ai nostri sai ai lor? ...

    1. ... initial usaid a fost folosit ca front pentru operatiuni cia ... ulterior a fost deturnat pentru operatini de propaganda si regimchange de catre "operatori" non statali ... desigur, aceste operatiuni au nevoie de logistica ...

      ... pentru mark rutte ... daca investesti in ideologie - te vei alege cu fundamentalisti ... care, mai devreme sau mai tarziu, se vor intoarce impotriva ta ... propaganda are rostul ei - daca iti construiesti strategiile pe propria propaganda, ai pierdut ... este suficient ca inamicul sa o ignore ... in razboi ai nevoie de logistica - daca logistica e dictata de politicieni si/sau afaceristi ... ai pierdut, sunt incapabili de a cuantifica pierderea ... ps: aceste vorbe nu reprezinta o critica, ci o observatie ... solutiile se construiesc pe observatii obiective ...

    Trump vrea sa decapiteze conducerea de la Bruxelles,a fost data Romania exemplu negativ dar nimic nu s-ar fi intamplat cu turul doi al alegerilor din Romania fara sugestia si acordul iluminatilor de la Bruxelles!Cu alte cuvinte,administratia Trump.a batut saua sa priceapa herghelia.Tot ceea ce trebuie sa faca politicienii romani.este sa isi tina gura si sa vada de unde bate vantul!Oricum,nu lasa Trump Europa,nu este atat de prost,doreste in primul.rand schimbatea conducetii UE.Lumea pare a fi mare dar este prea mica pentru a fi impartita intre cei trei harpagoni:SUA,Rusia,China

    1. in 4 ani cand sunt alegeri. abia au fost alegerile pt parlamentul european in 2024.

      Trump si Ursula nu pot coopera,au ideologii diametral opuse si nu ma refer doar la ei ci si la clicile lor!

    Soluția ar fi CG care a declarat ca dorește "intelepciunea ruseasca" ? Nu cred!

    Inca din campania electorala s a vazut ca organizatia pnl Iasi nu l sustine pe Ciuca si in consecinta a determinat un scor mic la alegeri pt pnl. Si ce vedem, fratele lui Muraru ambasador care practic complota impotriva puterii de la Bucuresti preia exact sefia comisiei de control a SRI! Deci acest grup organizat chiar conspira impotriva guvetnului si vrea sa ia puterea abscons si anonim, ca de asta au neviie de un om de paie la presedintie!

    Pariul e ca acest grup e intriganti non democratici din Washington cu metode securistice e chiar cel ce a informat opinia d vicepresedinte Vance cum ca s au anulat alegerile din 24 Nov! Daca grupul in cauza era interesat si manevrap in 24 nov, atunci e foarte bine ca s a intimplat ca CCR a anulat alegerile acelea, evident ca si acum interfera cu alegerile viitoare, asa ca Lasconi ar trebui sa se retraga in favoatea lui Dan, ca sa nu mai risipeasca voturi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7764
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2828
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0111
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.2632

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb