Eugen Dijmărescu: Băncile vor să dea credite, dar nu au cui

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 iunie 2009

Eugen Dijmărescu: "Suntem în ipostaza în care trebuie să reconciliem democraţia cu piaţa, susţinând în acelaşi timp infuzii de capital şi garanţii ale statului în sectorul economiei reale".

Eugen Dijmărescu: "Suntem în ipostaza în care trebuie să reconciliem democraţia cu piaţa, susţinând în acelaşi timp infuzii de capital şi garanţii ale statului în sectorul economiei reale".

Una dintre dilemele cu care se confruntă instituţiile financiare în momentul actual derivă din lipsa de viabilitate a proiectelor pentru care li se cer finanţări, băncile riscând să nu îşi mai vadă banii înapoi, potrivit domnului Eugen Dijmărescu, vice-guvernatorul Băncii Naţionale.

"Băncile ne spun că vor să dea credite, însă problema este că nu au cui să dea aceşti bani, astfel încât să îi mai şi primească înapoi", a precizat, ieri, domnul Dijmărescu, cu ocazia unui seminar privind situaţia actuală a pieţei de capital.

"Din dialogul dintre BNR şi bănci, am ajuns la concluzia că nu există nişte proiecte viabile pentru care se solicită finanţare, situaţie cauzată şi de faptul că producţia autohtonă nu este direct legată de piaţa externă.

Criza ar putea atinge "bottom"-ul în trimestrul al treilea

Actuala criză economică ar putea să atingă cea mai mare intensitate în trimestrul al treilea al acestui an, dacă luăm în considerare punctul de vedere al patronatelor, precum şi evoluţia comenzilor din producţie, a mai spus, ieri, domnul Dijmărescu, nevoit să revină asupra estimărilor iniţiale care anunţau "bottom"-ul crizei în trimes­trul al doilea al anului.

"La începutul anului, creditarea companiilor începuse să dea semne de revenire, coroborată cu scăderea uşoară a dobânzii la creditele pentru corporaţii. Totuşi, în aprilie, am văzut o decelerare cu aproximativ 1% a creditelor către companii", a mai spus, ieri, vice-guvernatorul BNR.

Domnia sa a subliniat că, în Româ­nia, efectele crizei economice au fost resimţite în ultimul trimestru al anului trecut, după ce economia reală a statelor vestice a fost lovită semnificativ.

"În ultimul trimestru din 2008, retragerile de fonduri din statele Europei Centrale şi de Est au totalizat aproximativ 282 de miliarde de dolari, situaţie care nu avea cum să nu ne afecteze", a menţionat domnul Dijmărescu.

Piaţa nu va putea să rezolve singură problemele economice

Viceguvernatorul BNR consideră că, în actualele condiţii de piaţă, statul este singurul garant al depăşirii crizei economice, putând să readucă sentimentul de încredere pierdut odată cu declanşarea crizei.

"Nu cred că în acest moment doar piaţa poate să rezolve problemele economice, fiind nevoie de intervenţia statului. Suntem în ipostaza în care trebuie să reconciliem democraţia cu piaţa, susţinând în acelaşi timp infuzii de capital şi garanţii ale statului în sectorul economiei reale", a explicat, ieri, domnul Dijmărescu.

Poziţia vice-guverantorului BNR a provocat nemulţumirea liberalului Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Economice din Senat, care a replicat că "la noi, statul trebuie să mai stea departe de economie".

"Intervenţia statului a însemnat majorarea impozitelor sau apariţia unuia nou, precum cel forfetar, ceea ce arată statului de a ţine în frâu criza", a spus domnul Vos­ganian.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnul Dijmarescu nu trebuie sa stea deoparte in turnul de fildes al BNR sau al Instit. de econ. mondiala ci sa aplice TOT ce a acumulat in perioada trecuta din Japonia. Alaturi de dumnealui ca practician trebuie sa vina d-nul Stolojan care stie metodele Bancii Mondiale aplicate in Moldova nu mai zic in Romania pina-n 89 si dupa. Ei doi cu d-nul Prof. Dardac Nicolae de la ASE singurul monetarist in viata pot repune CREDITAREA bancara pe circuitul economic nu altfel sau cum am facut pina acum prin politici monetare dirijate, impuse ...Constituiti Bancile specializate si urgent in sistemul existent statul sa preia bancile cu probleme sau care au creat probleme! Imediat o sa vedeti ca reincepe creditarea si Min. de Finante nu se mai imprumuta, obligatiile fiscale vor fi achitate la timp. Provizioanele, colateralele ramin in sarcina celor care le-au constituit nu AVAS etc...Multumesc,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb