EUGEN TEODOROVICI: "Formula care va înlocui ROBOR se va aplica doar creditelor noi"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 martie 2019

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

Cîţu: "Noua ordonanţă - şi mai toxică decât OUG 114"

Noua formulă de calcul pentru indicele ROBOR nu se va aplica pentru creditele aflate deja în derulare, ci doar creditelor noi a declarat, ieri, Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici, cu ocazia unei conferinţe de presă pe teme de energie.

Ministrul Finanţelor a spus: "Propunerea noastră va fi ca, de la un moment după apariţia Ordonanţei de Urgenţă, undeva poate peste o lună de zile, să se treacă la această formulă, care se va aplica noilor credite în lei, iar pentru cele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanţare. Cei care au credite vor face, eventual, o cerere de refinanţare la aceeaşi bancă sau la alte bănci, pe baza noii formule de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, este clar că persoana va decide să se refinanţeze. Dacă o va face de la altă bancă va fi o competiţie între bănci pentru a oferi românilor o finanţare mai ieftină".

De asemenea, Eugen Teodorovici a subliniat că un prim scop al Ordonanţei de Urgenţă 114 este încurajarea mediului de afaceri, prin creditarea atât a companiilor cât şi a persoanelor fizice.

Ministrul a precizat: "Scopul acestei Ordonanţe este creşterea intermedierii financiare. Vrem ca economia reală să fie cât mai agresiv finanţată. Pe de altă parte, avem în vedere reducerea costului de finanţare pentru cei care au credite în lei, acesta fiind motivul pentru care am propus trecerea la o formulă pe bază de tranzacţii şi nu de cotaţii, cum era iniţial. Sunt lucruri pe care le avem în vedere cu Ordonanţa 114 şi din acest motiv nu am prevăzut în buget niciun fel de sumă care să vină din zona bancară".

Potrivit lui Eugen Teodorovici, noul mecanism de taxare a băncilor este mult mai flexibil decât în alte state europene, cum ar fi Polonia şi Ungaria.

"Taxa care se aplică diferenţiat în funcţie de cota de piaţă, se poate duce chiar către zero dacă băncile merg efectiv şi finanţează economia. În alte ţări, această taxă se percepe obligatoriu, nu se poate duce către zero şi se aplică inclusiv când băncile au pierderi, ceea ce în România nu se va întâmpla. Băncilor aflate în dificultăţi financiare nu li se va aplica această taxă. Este o abordare mult mai flexibilă decât ceea ce este astăzi în Europa", a spus Ministrul Finanţelor, care a adăugat: "Acesta a fost scopul şi strategia noastră iniţială pentru OUG 114 şi veţi vedea că atunci când discuţia pe această Ordonanţă se va termina, când se va ajunge la forma finală, că tot acest deranj a meritat".

Legat de măsurile din OUG 114 privind Pilonul II, Teodorovici a precizat că, în urma discuţiilor avute cu toţi acţionarii fondurilor de pensii private obligatorii, va propune ca obligaţia de vărsare de capital să fie făcută până la finele lui decembrie şi că, în viitor, se va realiza odată pe an, la final.

Ministrul Finanţelor a adăugat: "Desigur, acestă modificare trebuie coroborată cu acele procente care se aplică (n.r. plafonarea comisionului din contribuţie la 1% şi modificarea celui aplicat pe active, în funcţie de performanţa fondului) şi pentru care noi spunem că pot fi suspendate poate până la finalul lunii mai, timp în care purtăm discuţii cu acţionarii administratorilor fondurilor de pensii, pentru a vedea exact care este cea mai bună cale. Şi aici ideea este că, parte din întrega sumă pe care­ o au la dispoziţie an de an, iar anul acesta cred că vor primi vreo şapte miliarde de lei, să fie îndreptată către economie. Sunt nişte propuneri făcute, dar nefinalizate. O parte poate merge la bursă, alta pentru acţiunile necotate, alta pentru investiţii în parteneriate public - private, etc".

Potrivit lui Eugen Teodorovici, există mai multe propuneri agreate de administratorii fondurilor Pilon II şi în momentul de faţă mai trebuie stabilite doar anumite elemente care să dea asigurări că banii se vor îndrepta către finanţarea economiei ţării noastre.

Florin Cîţu: "Noua ordonanţă - şi mai toxică decât OUG 114"

Senatorul ALDE Florin Cîţu susţine faptul că noua ordonanţă, care va modifica OUG 114, "este şi mai toxică, pentru că implicit înseamnă naţionalizarea sistemului financiar bancar". Parlamentarul a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook, că ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici "anunţă peste tot că există acord pe noua variantă a OUG 114, dar minte".

Printre altele, Florin Cîţu a menţionat: "OUG 114 înseamnă pierderi pentru 29 de bănci care activează în România. Şase bănci de importantă sistemică vor avea piederi şi au nevoie de capitalizare. O singură bancă de importanţă sistemică în faliment şi toată economia se prăbuşeşte. În sistemul bancar lucrează peste 55.000 de oameni, iar OUG 114 face ca o mare parte din aceste locuri de muncă să dispară.

Pe scurt, sistemul financiar bancar din România este distrus cu efecte negative pe termen lung pentru toată economia. Dar, aşa cum au premeditat Dragnea şi gaşca lui, o singură bancă rămâne în picioare şi poate să "finanţeze", pentru că nu plăteşte nici taxe şi nici nu este reglementată de BNR - banca lui Putin, respectiv Banca Internaţională de Investiţii. Este clar acum, nu? OUG 114 are rolul de a distruge sistemul financiar pentru a face loc băncii lui Putin. BII şi înainte de ordonanţă era favorizată, pentru că nu plătea nicio taxă şi nici nu era reglementată de BNR. Şi nimeni de la PSD+ALDE nu s-a scandalizat şi nu a cerut anchetă. Când restul băncilor sunt pe pierdere şi caută disperate bani să se capitalizeze, BII devine singura banca pentru FSDI. De aceea a întârziat FSDI. Trebuia să fie aprobat OUG 114 întâi şi sistemul bancar românesc distrus".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Suna mai mult a 112 decat 114 :) Cel mai frumosi dintre destepti si invers.Total nechiparos.Asa de buna si clara ordonanta n-a avut tara niciodata.Se stieeee ! Fara numaaarr ! :) Traiasca partidu frumosilor !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb