EUGEN TEODOROVICI: "Ţara noastră va solicita încheierea unui nou acord cu FMI în cursul acestui an"

Simona Grigorescu
Macroeconomie / 29 septembrie 2015

Actualizare 19:10 Dragnea: "Guvernul trebuie să prezinte o analiză seriosă privind necesitatea unui acord cu FMI"

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, că Guvernul ar trebui să vină în faţa partidelor şi a preşedintelui Klaus Iohannis cu o analiză serioasă în privinţa oportunităţii încheierii sau nu a unui nou acord cu FMI, potrivit unor surse din presă.

"România are nevoie de o analiză serioasă pe care să o facă Guvernul şi să o prezinte partidelor parlamentare şi preşedintelui Iohannis despre necesitatea sau nu a unui nou acord cu FMI. Liderii partidelor parlamentare, preşedintele Iohannis, primul-ministru, ceilalţi membri din guvern, care trebuie să participe la această discuţie, trebuie să ia o decizie strategică. Cred că a ne da cu părerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui Acord cu FMI fără să avem o analiză serioasă, complexă ar fi o greşeală", a afirmat Dragnea la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că Guvernul ar trebui să vină la coaliţie, unde pot veni şi partidele din opoziţie dacă vor să prezinte o motivare serioasă în privinţa unui nou acord cu FMI.

"Partidele au două variante, să devină specialiste în datul cu părerea fără să aibă nicio analiză la bază, sau, pe baza unei analize serioase, să ia o decizie politică", a conchis preşedintele interimar al PSD.

(A.L.)

------------

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, consideră că este nevoie de un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dacă, de pildă, România ar dori să se împrumute mai ieftin şi susţine că dacă şeful statului va iniţia consultări pe acest subiect, liberalii ar da curs invitaţiei, transmit surse din presă.

"Este nevoie de un nou acord cu FMI dacă dorim de exemplu doar ca această ţară să fie în situaţia de a se împrumuta mai ieftin pentru că într-un fel tratează cu tine creditorii când ai acord şi în alt fel când n-ai acord. (...) Dacă ne cheamă preşedintele României la consultări, este altceva. Dacă ne cheamă la consultări, vom merge", a declarat Blaga, marţi, la finalul şedinţei comisiei de unificare a PNL.

Pe de altă parte, celălalt copreşedinte liberal, Alina Gorghiu, e de părere că că premierul dă dovadă de inconsecvenţă în ceea ce priveşte poziţia Guvernului faţă de necesitatea unui nou acord cu FMI.

"De la începutul anului dacă veţi lua fiecare poziţie pe care a exprimat-o public premierul încă în funcţie veţi constata că de la o zi la alta ba voia acord, ba nu-l mai voia, ba îl dorea suspendat, ba e bun totuşi. Singurul partid care a avut o poziţie consecventă şi a exprimat necesitatea continuării acestui acord cu troica a fost PNL. Nu văd niciun fel de impediment în a continua această formulă, evident, dacă şi Guvernul şi-o doreşte. Pentru noi în mod cert este un lucru benefic", a spus Gorghiu.

(A.L.)

----------

Actualizare 14:56 Victor Ponta a declarat că "Guvernul nu mai are de dat nici un dolar la FMI"

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale ar fi bun pentru România într-o "regiune tulburată", în care doar ţara noastră merge foarte bine, potrivit unor susrse din presă.

În opinia sa, un astfel de demers "trebuie asumat la nivelul tuturor forţelor politice".

Întrebat dacă are în vedere un nou acord cu FMI, premierul a declarat: "Este un subiect important pe care-l voi discuta întâi la coaliţia de guvernare, după aceea trebuie să discutăm şi cu restul partidelor din Opoziţie, pentru că orice acord, dacă se va încheia, se va încheia pe un termen mai lung, dar şi cu preşedintele României. Şi decizia trebuie să fie una politică a tuturor forţelor politice. (...) Guvernul nu mai are de dat niciun dolar către FMI, nu avem nevoie de niciun dolar de împrumutat de la FMI, dar un acord cu instituţiile financiare internaţionale într-o regiune atât de tulburată, în care doar România merge foarte bine, e mai degrabă bun".

Victor ponta a subliniat că nu "avem nevoie de o linie de finanţare".

Dacă ar exista un nou acord cu FMI, acesta "ar fi un acord, evident preventiv, pentru cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară, să sperăm că nu va veni, dar niciodată nu poţi să ştii chestia asta, şi, în al doilea rând, pentru reforme structurale pe care vreau să le continuăm", a spus premierul", a mai precizat premierul.

Victor Ponta a adăugat că nu se pot discuta condiţiile concrete ale unui viitor acord FMI, până nu se obţine acordul de principiu al liderilor politici.

"Eu cred că ar fi bine şi cred că liderii coaliţiei vor avea discuţii şi cu liderii Opoziţiei şi cu siguranţă eu trebuie să am cu preşedintele ţării. (...) Nu cred că este cazul de o mediere, pentru că punctele de vedere sunt destul de apropiate. E vorba de asumare a tuturor forţelor politice a unui asemenea nou acord", a mai declarat premierul.

(I.D.)

-----------------

România va solicita în mod oficial încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în cursul acestui an, iar negocierile se vor concentra mai degrabă pe implementarea reformelor structurale decât pe deficitul bugetar, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, transmite Reuters.

Economia românească a fost susţinută de mai multe acorduri convenite cu FMI şi Comisia Europeană după 2009, ultimul expirând în luna septembrie a acestui an.

"Cu siguranţă vom solicita în mod oficial FMI, în cursul acestui an, să demarăm negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi încheiat şi fără participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite", a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai spus că, în prezent, deficitul bugetar preconizat pentru 2016 este de 2,1% din PIB, dacă nu sunt luate în calcul majorările de salarii planificate în sectorul public.

Chiar dacă sunt incluse şi aceste majorări, deficitul bugetar va fi mai mic de 3%, a mai subliniat acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb