EURES: Deficit de lucrători în construcţii, pe piaţa din Europa

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 15 ianuarie 2024

EURES: Deficit de lucrători în construcţii, pe piaţa din Europa

Zidăria - cea mai căutată specializare în 2022, în regiune

Lucrătorii din construcţii sunt extrem de căutaţi în Europa, conform unui raport realizat de EURES - Autoritatea Europeană a Muncii, Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune pentru anul 2022.

În baza acestui document, care analizează deficitele şi surplusurile de forţă de muncă, EURES a informat, luna trecută, că printre primele 15 profesii cele mai căutate în Europa se numără următoarele: zidari şi asimilaţi; dulgheri şi tâmplari; reglori şi operatori de maşini-unelte; instalatori şi montatori de ţevi; electricieni construcţii şi asimilaţi; sudori şi debitatori autogeni; muncitori constructori în lucrări de beton şi asimilaţi; parchetari, linolişti, mozaicari şi faianţari; muncitori necalificaţi în construcţii de locuinţe; mecanici şi instalatori de echipamente electrice.

Conform sursei citate, din trimestrul întâi al anului 2021 până în trimestrul al doilea al anului 2022, ocuparea totală a forţei de muncă în sectorul construcţiilor a crescut cu 6%, dar, în cazul lucrătorilor meseriaşi din construcţii, proporţia a crescut cu doar 5,8%. Raportul explică faptul că este posibil ca acest lucru să fi generat o tensiune la nivelul sectorului, având în vedere dezechilibrul dintre numărul de lucrători meseriaşi şi creşterea generală a ocupării forţei de muncă. Prin urmare, această situaţie ar putea fi un factor care a contribuit la faptul că specialiştii din construcţii, cum sunt zidarii, au devenit cea mai căutată specializare în 2022, faţă de anul 2021, când ocupau locul al şaptelea.

EURES: Cele mai răspândite deficite de forţă de muncă sunt în domeniul software, al asistenţei medicale, construcţiilor şi ingineriei

Raportul concluzionează că cele mai răspândite deficite au fost cele legate de profesiile din domeniul software, al asistenţei medicale, al construcţiilor şi al ingineriei. Ţările europene care au un deficit în acest sector sunt, conform EURES: zidari (şi asimilaţi) - Belgia, Elveţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Croaţia, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Ţările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Suedia, Slovenia, Slovacia; constructori (care folosesc materiale tradiţionale) - Slovacia; muncitori necalificaţi în construcţii de locuinţe: Belgia, Elveţia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Croaţia, Ungaria, Italia, Letonia, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia; muncitori constructori la lucrări de finisare - Slovenia; conducători în activitatea de construcţii -Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Lituania, Ţările de Jos, Norvegia, România; conducători în construcţii - Belgia, Elveţia, Danemarca, Estonia, Germania, Finlanda, Franţa, Italia, Ţările de Jos, Slovenia.

Elveţia şi Danemarca au deficit de arhitecţi constructori

Raportul EURES arată că Elveţia şi Danemarca au un deficit de arhitecţi constructori, iar în Slovenia există un surplus în această profesie. Pe de altă parte, în Belgia se caută arhitecţi peisagişti, iar în Danemarca şi Spania există un surplus de arhitecţi peisagişti.

Conform sursei citate, ţările în care există cerere pentru potenţialele viitoare cariere în domeniu sunt: tehnicieni energeticieni şi electricieni în Austria, Belgia, Elveţia, Danemarca, Estonia, Germania, Franţa, Irlanda, Lituania, Ţările de Jos, Norvegia, Slovenia; ingineri electricieni în Elveţia, Finlanda, Irlanda, Lituania, Ţările de Jos, Norvegia, Slovenia; tehnicieni în electronică în Belgia, Elveţia, Spania, Ţările de Jos, Norvegia; ingineri electronişti în Elveţia, Ţările de Jos, Norvegia, Slovenia; specialişti ingineri neclasificaţi în grupele de bază anterioare în Belgia, Elveţia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Norvegia, Slovenia; ingineri în protecţia mediului în Ţările de Jos; tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor în Belgia, Ţările de Jos, Elveţia, Italia, Austria, Spania, Franţa, Irlanda, Norvegia, Estonia, Luxemburg, România.

EURES menţionează că, în baza unui chestionar pe care l-a efectuat, majoritatea respondenţilor sunt interesaţi de Scandinavia ca destinaţie profesională. EURES precizează: "Două ţări scandinave se numără printre ţările cu cele mai multe ocupaţii cu deficit de forţă de muncă raportate: Norvegia se află pe locul al cincilea ca număr de ocupaţii cu deficit de forţă de muncă, respectiv 128, iar Danemarca - pe locul al şaptelea, cu 106 ocupaţii. În schimb, Danemarca a raportat cel mai mare număr de ocupaţii cu surplus de forţă de muncă, respectiv 150. Suedia s-a situat pe locul al zecelea la ocupaţiile cu deficit de forţă de muncă, înregistrând doar 31 de asemenea ocupaţii".

În ţările scandinave există un deficit de personal în inginerie, construcţii şi în multe alte sectoare.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb