Euro a coborât sub 1,40 dolari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 ianuarie 2010

Persistă temerile cu privire la situaţia financiară a zonei euro

Moneda europeană s-a depreciat, ieri, comparativ cu cea americană, în condiţiile în care au revenit temerile legate de datoria suverană a zonei euro.

Euro a scăzut sub pragul de 1,40 dolari pe piaţa americană. Ieri dimineaţă, la New York, euro a coborât la 1,3930 dolari - cel mai redus curs de după 14 iulie 2009. Ulterior, moneda europeană a ajuns la 1,4013 dolari, faţă de 1,4021 dolari în ziua precedentă.

O influenţă negativă asupra cursului euro a avut-o şi faptul că un reprezentant al băncii centrale a Chinei a afirmat că statul său nu ar trebui să cumpere datorii ale Greciei.

Analiştii arată că există multe temeri cu privire la datoria suverană a zonei euro, investitorii concentrându-şi atenţia pe situaţia Greciei, respectiv pe posibilitatea de răspândire a problemelor financiare în regiune. Recent, Comisia Europea-nă arăta că Grecia, care a avut un deficit bugetar de 12,7% din PIB în 2009, nu a făcut destul ca să ţină acest indicator sub control. Luna trecută, agenţiile de evaluare "Standard & Poor"s", "Moody"s Investors Service" şi "Fitch Ratings" au redus calificativele acordate Greciei.

Pe de altă parte, "Moody"s" a anunţat, ieri, că Portugalia trebuie să ia mai multe măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, care a fost de 9,3% anul trecut.

Amintim că, în 13 ianuarie, specialiştii "Moody"s" afirmau că Portugalia şi Grecia s-ar putea confrunta cu "o moarte lentă" din cauza datoriilor ridicate.

UBS: "Vindeţi euro!"

Investitorii ar trebui să vândă euro, respectiv să facă plasamente în dolari, în condiţiile în care deficitele bugetare din Grecia şi Portugalia se află la un nivel foarte ridicat, susţin specialiştii băncii elveţiene UBS AG.

Gareth Berry, strateg valutar în cadrul UBS, divizia din Singapore, afirmă că euro riscă să se deprecieze în continuare din cauza situaţiei din regiune. UBS arată că moneda europeană s-ar putea deprecia până la 1,35 dolari.

Luna aceasta, euro a pierdut 2,1 procente faţă de dolar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb