Moneda unică europeană (euro) s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, ca urmare a publicării datelor oficiale din care rezultă scăderea vânzărilor retail în regiune. În plus, dinamica euro a fost influenţată în mod negativ de anunţul privind pierderile "Bayerische Landesbank": 4,3 miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari), din criza creditelor ipotecare subprime.
Euro a avut un curs de 1,5539 dolari la ora 6:33 a.m., la New York, faţă de 1,5686 dolari miercuri, când se apreciase cu 0,5%. În jurul orei 10:15, cursul s-a mai redresat puţin, ajungând la 1,5577 dolari. În Europa, la Bruxelles, cotaţia a fost şi mai mică: 1,5528 dolari.
Moneda zonei euro s-a depreciat, ieri, faţă de toate valutele importante, după ce Uniunea Europeană a anunţat că vânzările retail din regiunea euro au scăzut cu 0,5% în februarie, după creşterea de 0,5% din luna anterioară. Cel mai puternic declin a fost consemnat în Germania: 1,6%.
Acest lucru arată încetinirea expansiunii economiei zonei, respectiv amplificarea presiunilor în sensul reducerii dobânzilor. Economiştii anticipau o creştere cu 0,2% a vânzărilor retail în februarie.
Unii analişti sunt de părere că moneda europeană va scădea semnificativ la momentul la care Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce dobânzile. Până în prezent, BCE şi-a menţinut dobânda la nivelul maxim al ultimilor şase ani: 4%. Traderii sunt de părere că anul acesta vom asista la o reducere.
George Sörös crede că pieţele financiare vor continua să scadă
Miliardarul american de origine maghiară George Sörös consideră că actuala criză financiară din SUA este cea mai gravă de după Marea Recesiune din 1930 şi anticipează că pieţele vor continua să scadă anul acesta, după o redresare de scurtă durată. Sörös arată că investitorii nu sunt interesaţi de plasamentele în dolari, chiar dacă se simte o "lipsă de alternativă". În opinia sa, perioda actuală este caracterizată printr-o incertitudine tot mai mare.