Euro, la maximul ultimelor cinci săptămâni

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 septembrie 2010

Cursul a câştigat 3 bani în doar trei zile

Şedinţa de ieri a Guvernului, în care activitatea miniştrilor a fost pusă sub lupă, a avut până la urmă repercusiuni asupra monedei naţionale, în ciuda aşteptărilor analiştilor financiari consultaţi, la începutul săptămânii, de ziarul BURSA, BNR anunţând ieri un curs de referinţă de 4,2636 lei/euro, în urcare cu 0,39 de bani faţă de cursul de referinţă anunţat cu o zi în urmă.

Estimările sumbre ale firmei de servicii financiare Brown Brothers Harriman & Co. asupra evoluţiei monedei naţionale au pus paie pe foc în şedinţa de marţi, cursul sărind în aer imediat după publicarea raportului analiştilor internaţionali.

Analiza Brown Brothers Harriman & Co. arăta că leul ar putea coborî la un minim record faţă de euro din cauza instabilităţii politice din ţara noastră, dar şi în contextul deteriorării cererii pentru active riscante, pe fondul temerilor privind economia globală.

"Pe fondul problemelor globale, ne aşteptăm ca acest curs să urce treptat în următoarele săptămâni. Am dori să adăugăm şi că instabilitatea politică este o problemă care probabil se va înrăutăţi", avertizau analiştii Brown Brothers Harriman & Co.

Cursul ar putea creşte la circa 4,4 lei/euro, potrivit estimărilor firmei de servicii financiare, apropiindu-se de minimul record de 4,4012 lei/euro, înregistrat pe 29 iunie.

Acest lucru a adus imediat panică în piaţă, potrivit dealerilor consultaţi de Bursa, investitorii intrând puternic la cumpărare de valută, ducând astfel cursul chiar şi la peste 4,27 lei/euro în şedinţa interbancară de marţi.

Analiştii nu consideră că Banca Centrală va interveni în piaţă zilele următoare, mai ales că până acum a lăsat liberă evoluţia cursului.

"Credem ca BNR nu se va opune presiunilor de depreciere, în cazul în care acestea nu vor fi agresive, pentru nu duce la condiţii financiare mai restrictive", comentează analiştii ING Bank.

Moneda europeană a continuat să îşi menţină avansul pe piaţa interbancară, tranzacţiile cu moneda europeană desfăşurandu-se la un curs de 4,2580 - 4,2630 lei/euro, la finalul şedinţei valutare de ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb