• Cristian Cochinţu: Leul depăşeşte cel mai important prag de rezistenţă din ultimii ani
Leul a pierdut, ieri, aproape doi bani, în faţa monedei europene, continuând să se deprecieze pentru a doua şedinţă consecutiv. Banca Naţională a Româ-niei (BNR) a afişat, ieri, un curs de referinţă de 4,3435 lei/euro, în creştere cu 1,92 bani, comparativ cu şedinţa precedentă.
Moneda europeană a continuat să se întăreas-că faţă de leu la cursul BNR, deşi pe plan internaţional euro a scăzut în raport cu dolarul american la 1,3668 unităţi, de la 1,3858, în şedinţa anterioară.
Aprecierea euro, pe plan local, este surprinzătoare, în condiţiile în care CDS-urile (n.r. Credit Default Swap) ţării noastre sunt în scădere, situându-se la nivelul de 345 puncte de bază, după ce la începutul lunii octombrie au atins valoarea de 472 de puncte de bază. Scăderea cotaţiilor CDS indică faptul că a scăzut cos-tul primei de asigurare pe care ţara noastră ar trebui să-l plătească investitorilor, în caz de default.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul săptămânii, că trimestrul al treilea va aduce o creştere a consumului de 3%, "datorită faptului că a crescut puterea de cumpărare a populaţiei, ca efect al diminuării inflaţiei".
În acest context, moneda naţională nu dă semne de întărire, ci din contră se depreciază în favoarea euro.
Analiştii susţin că această depreciere este cauzată de percepţia negativă a investitorilor faţă de monedele emergente, care nu este neapărat una raţională.
• Cristian Cochinţu: "Este probabil un curs de 4,5 lei/euro"
Cristian Cochinţu, analist financiar în cadrul "Admiral Markets", ne-a declarat că leul este văzut, în piaţă, ca o monedă cu grad mai mare de risc decât euro. În general, valutele emergente sunt mai ris-cante decât euro, potrivit domniei sale.
Cristian Cochinţu ne-a declarat: "Percepţia că doar euro este afectat este greşită, este o situaţie globală de panică ce afectează orice activ de risc, investitorii refugiindu-se în valute lichide şi stabile, precum dolar, yen sau franc. Investitorii anticipează o reducere agresivă a dobânzii în cazul în care situaţia economică se înrăutăţeşte. Ron-ul a fost mai performant decât zlotul şi forintul, poate şi pentru că este la nivel maxim, spre deosebire de celelalte care se îndreaptă cu paşi repezi spre maximul istoric".
Forintul s-a depreciat cu peste 10% în ultimele 2 luni, fiind cea mai slabă valută regională, potrivit domniei sale.
Analistul financiar ne-a mai precizat: "Dezavantajul ron-ului este că depăşeşte cel mai important prag de rezistenţă din ultimii ani şi speculatorii vor fi atraşi de oportunitate. La cum evoluează pieţele financiare acum, situaţia aceasta se va menţine şi este probabil un curs EUR/RON de 4,5, respectiv 3,5-3,6 pentru USD/RON".
Cristian Cochinţu a adăugat că leul se apreciază când există optimism în piaţă, deoarece atunci "intră banii în economiile emergente".
• Dragoş Cabat: Evoluţia leului reflectă incertitudinile din pieţele internaţionale
Dragoş Cabat, vicepreşedinte CFA, ne-a declarat că atâta timp cât euro se depreciază faţă de principalele valute, fiind vulnerabil, cu un grad mare de risc, celelalte monede sunt şi "mai vulnerabile".
Fluctuaţiile monedelor depind de percepţia investitorilor, care de cele mai multe ori nu este raţională, potrivit analistului economic.
Domnia sa ne-a declarat: "Evoluţia leului din ultima lună reflectă incertitudinile din pieţele internaţionale şi chiar lipsa lor de raţionalitate în această perioadă. Astfel, orice veste negativă (iar acest tip de veşti abundă în ultima vreme, chiar dacă vorbim doar de neîncrederea în planurile de salvare a zonei euro recent anunţate) este însoţită de scăderea euro faţă de celelalte monede importante, dar şi de o scădere şi mai abruptă a monedelor din ţările Uniunii Europene care nu au trecut încă la euro (printre care şi România). Aşadar, indiferent de performanţa economică din ţara noastră, leul nu se înscrie încă pe o pantă ascendentă faţă de moneda unică, aşa cum ar fi normal".
• Lucian Anghel: Leul este mai stabil decât alte valute regionale
Lucian Anghel, economist şef la Banca Comercială Română (BCR), susţine că evoluţia leului depinde de cum reacţionează pieţele la evenimentele care se produc pe plan internaţional.
"Totuşi, moneda naţională este mai stabilă decât alte valute din regiune, deprecierea fiind mult mai mică", ne-a declarat economistul şef.
• Dealer: Euro a sărit de 4,35 lei pe piaţa interbancară
Pe piaţa interbancară, cursul leu/euro s-a situat ieri peste pragul de 4,35 unităţi, ne-a declarat un dealer din piaţă. Spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare, moneda europeană putea fi cumpărată cu 4,3475 lei şi vândută cu 4,3515 lei, a adăugat sursa citată.
Dealerul ne-a precizat că atunci când există aversiune la risc, acest lucru "se repercutează în Ungaria, Polonia, Cehia şi România, în acţiunile şi monedele acestor ţări".
În general, volatilitatea leului este mai redusă comparativ cu cea a forintului şi a zlotului, deoarece volumele de tranzacţionare sunt mai mici şi adâncimea pieţei este mai mică, a adăugat sursa citată.
Zlotul s-a tranzacţionat în cursul dimineţii de ieri la 4,3931 unităţi, ajungând spre după-amiază la 4,4678 unităţi, în timp ce forintul a avut o evoluţie mai temperată, moneda fiind tranzacţionată la 302,78 unităţi, iar ultima cotaţie ajungând la 304,5 unităţi, potrivit sursei din piaţă.
Dolarul american a crescut, ieri, la cursul BNR cu 8,23 bani, la 3,1712 lei/euro. De la începutul anului, dolarul s-a depreciat cu 1,07%, comparativ cu leul, în timp ce euro a câştigat 1,72%, faţă de moneda naţională.