Euro şi aurul au pierdut 1% după retrogradarea unor ţări europene

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 ianuarie 2012

Euro şi aurul au pierdut 1% după retrogradarea unor ţări europene

Standard & Poor's a redus calificativele a nouă state din zona euro, Franţa şi Austria pierzând ratingul de top "AAA"

Oficialii UE, surprinşi de momentul retrogradării

Moneda unică europeană s-a depreciat pe piaţa americană, în raport cu dolarul, în ultima zi a săptămânii trecute, după ce agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a retrogradat nouă ţări din zona euro, printre care Franţa, Italia, Spania, Austria şi Portugalia.

Moneda unică a încheiat, astfel, şase săptămâni de declin faţă de dolar. Perioada de scădere este cea mai lungă din februarie 2010 până în prezent.

Euro a scăzut cu 1% vineri, pe piaţa din New York, încheind săptămâ­na trecută cu un curs de 1,2680 dolari. Pe parcursul zilei, euro s-a depreciat până la 1,2624 dolari - cel mai redus nivel din 25 august 2010 până la momentul actual.

În intervalul 9-13 ianuarie, moneda împărţită de 17 state din UE a pierdut 0,3%.

Vineri, deprecierea euro a generat scăderea preţului aurului. Cotaţia aurului cu livrare în februarie a coborât cu 1%, la 1.630,80 dolari uncia la Comex New York. Declinul a fost cel mai important din 29 decembrie 2011 până în prezent. Preţul metalului galben a urcat, însă, cu 0,9% în intervalul 9 - 13 ianuarie.

Potrivit estimărilor "Goldman Sachs Group" Inc., preţul aurului va urca la 1.940 dolari uncia în 12 luni.

Amintim că, vineri, S&P a redus cu două trepte calificativele Italiei, Spaniei, Portugaliei şi Ciprului, în timp ce ratingurile Austriei, Franţei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei au fost reduse cu o treaptă.

Standard & Poor's a decis, astfel, sa retragă ratingul de top "AAA" pentru datoria pe termen lung a Franţei şi Austriei.

Pe de altă parte, S&P a confirmat calificativele pentru şapte state europene, printre care Germania, Olanda, Belgia şi Irlanda. Agenţia a modificat, însă, la "negativă" perspectiva pentru Olanda, Finlanda şi Luxemburg, ţări cu rating "AAA".

La data de 5 decembrie 2011, S&P a plasat sub supraveghere ratingurile a 15 state din zona euro, pentru o posibilă retrogradare.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, şi-a exprimat regretul faţă de "decizia aberantă" a Standard & Poor's.

"După ce am verificat că momentul nu a fost ales la întâmplare, îmi exprim regretul pentru decizia aberantă luată de Standard & Poor's privind ratingul mai multor ţări din zona euro, în momentul în care regiunea acţionează în mod decisiv pe toate fronturile pentru a răspunde crizei", a afirmat Rehn.

Totodată, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, şi-a exprimat surprinderea faţă de momentul ales de Standard & Poor's pentru retrogradarea ratingului mai multor state din zona euro, în contextul în care aceasta este pe cale să îşi întărească regulile bugetare.

"Într-o perioadă în care toate guvernele şi toate instituţiile europene sunt mobilizate pentru întărirea controlului conturilor publice şi guvernanţa Uniunii Europene, rămân uimit de momentul ales de agenţia Standard & Poor's şi, pe fond, de evaluarea sa care nu ţine cont de progresele actuale", a afirmat Barnier. "Dincolo de această notă, care nu constituie decât o opinie printre altele, ceea ce mi se pare cel mai important este evaluarea economică obiectivă pe care o facem situaţiei actuale", a mai spus oficialul comunitar.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că retrogradarea ratingurilor de către Standard & Poor's confirmă faptul că Europa are "un drum lung în faţă până la recâştigarea încrederii investitorilor". Însă, oficialul de la Berlin a subliniat: "La fel de evident este că suntem angajaţi cu hotărâre pe acest drum către o monedă stabilă, finanţe solide şi creştere durabilă".

Angela Merkel a atenţionat că UE trebuie să încheie de urgenţă tratatul privind guvernanţa fiscală strictă şi să implementeze cât mai repede fondul permanent de stabilitate. "Suntem provocaţi să implementăm chiar şi mai urgent pactul fiscal şi să o facem responsabil. Vom acţiona de asemenea pentru implementarea mecanismului permanent de stabilitate, ESM, cât mai urgent, aspect important în ceea ce priveşte încrederea investitorilor", a afirmat Merkel.

S&P: Liderii europeni sunt dezbinaţi şi mereu cu un pas în urma crizei

Liderii europeni sunt dezbinaţi şi mereu cu un pas în urma crizei datoriilor de stat, însă BCE a acţionat decisiv pentru stabilizarea pieţelor de credit şi are un rol "constructiv", a afirmat un director al agenţiei Standard & Poor's (S&P), comentând retrogradările anunţate vineri pentru zona euro, potrivit Mediafax.

Acţiunile anticriză ale politicienilor europeni nu au ţinut pasul cu riscurile, a declarat Moritz Kraemer, director S&P pentru ratinguri suverane din Europa, citat de Bloomberg.

Pactul fiscal convenit în decembrie la iniţiativa cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, principalul instrument al planului anticriză al zonei euro, nu este o realizare semnificativn, consideră reprezentantul S&P.

Analiştii S&P consideră că riscurile generate de criză sunt tot mai ameninţătoare, apărând astfel decizia de a retrograda simultan ratingurile a nouă ţări din zona euro.

Premierul francez, Francois Fillon, a declarat că retrogradarea calificativului ţării nu ar trebui "dramatizată", deoarece era o decizie aşteptată, iar guvernul de la Paris este pregătit să facă ajustări bugetare dacă va fi necesar.

Ministrul francez al Finanţelor, François Baroin, a spus, la rândul său: "Calificativul este la acelaşi nivel cu cel al SUA. Nu este o catastrofă".

Retrogradarea Austriei de către Standard & Poor's reprezintă o incriminare a incapacităţii Europei de a acţiona urgent şi ar trebui "să dea trezirea" în privinţa reducerii datoriei de stat şi a deficitelor, a declarat ministrul austriac al Finanţelor, Maria Fekter.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb