Euronext a finalizat preluarea depozitarului central VP Securities

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august 2020

Euronext NV, cea mai mare bursă paneuropeană, a finalizat recent achiziţia depozitarului central danez VP Securities, conform ofertei lansate la data de 23 aprilie 2020 pentru preluarea a 100% din această entitate.

Stephane Boujnah, directorul executiv şi preşedintele board-ului Euronext, a declarat ieri: "Activităţile post-tranzacţionare sunt centrul strategiei de creştere a Euronext şi vor avea o contribuţie sporită la veniturile noastre după preluarea VP Securities. În urma achiziţiei, ne vom consolida poziţia în domeniul operaţiunilor post-tranzacţionare şi vom continua să ne extindem prezenţa în regiunea nord-europeană cu servicii noi, îmbunătăţite".

Euronext a informat, ieri, că a numit-o pe Maria Hjorth în funcţia de director executiv (CEO) al VP Securities, după ce anterior deţinuse postul de CEO adjunct. Maria Hjorth îl înlocuieşte pe Niels Olsen, care a decis să demisioneze ca să poată urma proiecte personale. Niels Olsen a condus procesul de dezvoltare a VP Securities în ultimii şapte ani.

Maria Hjorth, noul CEO al VP Securities, a declarat ieri, într-un comunicat: "VP Securities intră acum într-o nouă fază a dezvoltării sale, ca o societate ce aparţine Euronext. Acum, VP Securities este parte a unui grup mai mare, internaţional, cu o strategie clară: construcţia unei infrastructuri lider pe piaţa paneuropeană. De când m-am alăturat VP Securities, am condus şi dezvoltat strategia companiei ca o afacere de sine stătătoare. Sunt încântată să devin acum CEO al societăţii şi să conduc paşii următori ai transformării acesteia ca parte a unui grup extins".

Achiziţia VP Securities pune Euronext pe poziţia de lider al operatorilor de depozitari centrali din Europa, deţinând trei astfel de unităţi: Euronext VPS Norvegia, Interbolsa Portugalia şi VP Securities Danamarca. Cei trei depozitari au în custodie active de 2,2 trilioane de euro şi 4,5 milioane de conturi.

Operaţiunile post-tranzacţionare au o contribuţie majoră la veniturile realizate de Euronext, reprezentând 23% din veniturile pro forma obţinute de operatorul bursier în 2019, potrivit comunicatului pieţei.

După preluarea Oslo Bors VPS, tranzacţie încheiată în iunie 2019, şi a Nord Pool în ianuarie 2020, Euronext şi-a dezvoltat operaţiunile în regiunea nord-europeană.

Rezultate financiare în creştere pentru Euronext, în trimestrul al doilea

Euronext a informat recent că, în trimestrul al doilea din 2020, a avut vânzări de 210,7 milioane de euro, mai mari cu 32,5% faţă de acelaşi interval din 2019, în timp ce profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) a sporit cu 27,8%, la 125,4 milioane de euro.

Veniturile din tranzacţiile derulate la Euronext au consemant un avans de 34%, la 89,4 milioane de euro, iar cele post-tranzacţionre de 64,5%, la 36,1 milioane de euro. Veniturile din listări s-au majorat cu 21,3%, la 36,1 milioane de euro.

Câştigul net raportat de Euronext a atins 82,1 milioane de euro în trimestrul al doilea din 2020, în creştere cu 53,7% faţă de perioada aprilie-iunie 2019

Euronext a respins reducerea programului de tranzacţionare pe pieţele sale

Euronext a respins, săptămâna trecută, propunerea de reducere a programului de tranzacţionare a acţiunilor pe pieţele pe care le operează. Piaţa paneuropeană, care operează burse în Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Paris şi Oslo, solicitase părerea membrilor săi cu privire la programul de tranzacţionare, iar aceştia au avut termen până la data de 30 iunie să îşi exprime punctele de vedere.

De menţionat că, pe pieţele Euronext, tranzacţiile se derulează între orele locale 08.00 şi 16.30.

Un purtător de cuvânt al Euronext a declarat: "În urma consultărilor noastre extinse la nivelul industriei, nu considerăm că există un motiv suficient de puternic pentru reducerea orelor de tranzacţionare în prezent şi, prin urmare, nu intenţionăm să modificăm programul actual de funcţionare al pieţelor noastre".

Amintim că, vara aceasta, Federaţia Europeană a Valorilor Mobiliare (FESE) a respins propunerile de reducere a programului de tranzacţionare a acţiunilor pe continent. FESE, care reprezintă pieţe precum Deutsche Börse şi Euronext, a anunţat, atunci, că reducerea programului de tranzacţionare ar fi în detrimentul burselor şi acţionarilor din Europa.

FESE a subliniat: "Orele de tranzacţionare curente din Europa le permit investitorilor să-şi gestioneze poziţiile şi riscurile pe parcursul zilei în ordine lichide, transparente şi eficiente. Ziua de tranzacţionare din Europa cuprinde interacţiunea cu alte pieţe globale. Durata zilei de tranzacţionare în Europa nu afectează în mod direct programul de lucru, deoarece firmele furnizează şi alte servicii în afara pieţelor de acţiuni. Bunăstarea angajaţilor ar putea fi îmbunătăţită în alte moduri, în cadrul companiilor".

Respingerea din partea FESE a venit la câteva săptămâni după ce London Stock Exchange Group Plc, operatorul Bursei din Londra (LSE), care are una dintre cele mai lungi zile de tranzacţionare din lume, a informat că majoritatea traderilor s-au pronunţat în favorea scurtării programului.

Anterior respingerii ideii reducerii programului de tranzacţionare de către Euronext, reprezentanţii Deutsche Börse s-au pronunţat în favoarea poziţiei FESE, subliniind: "Pieţele din Europa asigură funcţii cruciale pentru economia reală. Mecanismele importante de desfăşurare a tranzacţiilor şi de formare a preţurilor, precum şi transferurile de riscuri şi active ar fi restrânse în urma unei reduceri a orelor de tranzacţionare".

Tot în favoarea poziţiei FESE, un purtător de cuvânt al Nasdaq Europe a spus: "Reducerea orelor de tranzacţionare în Europa ar fi o măsură greşită, în special într-o perioadă de volatilitate ridicată şi incertitudine, în care toţi investitorii au nevoie de acces la capital".

În schimb, Asociaţia Pieţelor Financiare din Europa (AFME) s-a pronunţat pentru reducerea programului de tranzacţionare, considerând că "o zi lucrătoare mai scurtă ar îmbunătăţi flexibilitatea angajaţilor şi ar atrage o gamă mai diversă de persoane pe platformele de tranzacţionare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb