Euronext a lansat un program de răscumpărare de acţiuni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 martie 2020

Euronext a lansat un program de răscumpărare de acţiuni

Programul se derulează în perioada 5 - 31 martie

Euronext a lansat, ieri, un program de răscumpărare a 200.000 de titluri proprii, ca parte a planului de stimulente pe termen lung, potrivit anunţului făcut de operatorul bursier paneuropean.

Programul este implementat şi condus de un agent independent, în perioada 5 - 31 martie 2020. Acesta este derulat potrivit condiţiilor mandatului acordat de Adunarea Generală a Acţionarilor Euronext, desfăşurată în 16 mai 2019.

Cea mai mare bursă din Europa, Euronext reuneşte platforme din Franţa, Belgia, Olanda, Irlanda, Norvegia, Portugalia şi Marea Britanie. La finele lunii decembrie 2019, Euronext avea aproape 1.500 de emitenţi listaţi, cu o valoare de piaţă totală de 4,5 trilioane de euro.

Veniturile realizate de Euronext din vânzări au sporit 10,4% anul trecut, la 679,1 milioane de euro. Piaţa a realizat venituri din listări de 129 milioane de euro, cu 21,1% mai mari faţă de anul anterior.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări a sporit cu 12,8%, la 399,4 milioane de euro, iar câştigul net - cu 2,8%, la 222 de milioane de euro.

În 2019, la Euronext au fost lansate 40 de oferte publice iniţiale. Comparativ cu recordul din 2015, când la Euronext au avut loc 77 de oferte publice iniţiale (IPO), numărul companiilor care au ales piaţa paneuropeană pentru lansare a scăzut cu 40% în ultimii cinci ani, potrivit unui sondaj Statista.

După valoare, IBM a fost cea mai mare companie listată la Euronext în 2019. Gigantul tehnologic american a acumulat anul trecut o capitalizare de piaţă de circa 244 miliarde de euro, urmând compania franceză de produse de lux LVMH, care a ajuns la 209 miliarde de euro.

Amintim că, în iunie anul trecut, Euronext a finalizat achiziţia Oslo Bors VPS din Norvegia. Ambiţia grupului de a-şi dezvolta prezenţa în regiune şi de a poziţiona piaţa din Oslo ca hub central al Euronext în nordul Europei a continuat în acest an. În ianuarie, Euronext a anunţat achiziţia a 66% din capitalul social al Nord Pool, pe 84 milioane de euro. Nord Pool este a doua mare piaţă de energie electrică din Europa.

Conform unei analize LearnBonds.com, capitalul de pe primele trei mari burse din Europa s-a ridicat la 10,8 trilioane de dolari la finele anului 2019. Euronext are aproape 45% din totalul menţionat, fiind urmată de London Stock Exchange (LSE) şi Deutsche Börse.

Luna trecută, Euronext a anunţat că va lansa, în martie, o consultare publică pe marginea scurtării programului său de tranzacţionare. Euronext a precizat: "Pe fiecare din cele şase pieţe ale noastre, nu vom consulta doar membrii direcţi, ci şi asociaţiile de pe partea de achiziţii şi cea de vânzări, respectiv operatorii post-tranzacţionare, compensare şi decontare. Poziţionarea competitivă a Europei va fi o componentă crucială a deciziei privind eventuala reducere a orelor de tranzacţionare".

Decizia sa de lansare a consultărilor pentru posibila reducere a programului de tranzacţionare a venit după ce, în decembrie anul trecut, London Stock Exchange (LSE - Bursa de Valori din Londra) a iniţiat o consultare în acest sens, în urma apelurilor organismelor din industrie, care susţin că o astfel de schimbare va îmbunătăţi cultura şi lichiditatea pieţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb