Europa de Est a depăşit punctul critic al crizei şi investitorii încep să revină în regiune

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 august 2009

Puţini analişti estimează că industria, pilonul multor economii emergente din regiune, îşi va reveni înainte ca băncile occidentale să paseze injecţiile de lichiditate primite de la băncile centrale către companii.

Puţini analişti estimează că industria, pilonul multor economii emergente din regiune, îşi va reveni înainte ca băncile occidentale să paseze injecţiile de lichiditate primite de la băncile centrale către companii.

Cea mai dificilă perioadă a crizei economice a trecut pentru Europa Centrală şi de Est, şi, deşi riscurile asupra ţărilor din regiune persistă, injecţiile de capital de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană au redus pericolul unei prăbuşiri economice, relatează Reuters, potrivit NewsIn.

După starea de panică din Europa emergentă, ce a început anul trecut, investitorii trec acum din postura de evitare a pierderilor în postura de a alege activele cu cele mai bune performanţe.

Pericolele însă rămân. Analiştii susţin că o depreciere a monedei Letoniei sau o tendinţă de vânzare în pieţele emergente, determinată de o corecţie a pieţelor americane în al patrulea trimestru, ar putea duce la o nouă depreciere a acţiunilor şi valutelor.

Mai mult, în contextul creşterii şomajului şi al adâncirii deficitelor bugetare, economiile din regiune nu sunt estimate să revină prea curând la creşterile de peste 6% înregistrate înainte de criză.

Însă, după injectarea a zeci de miliarde euro în regiune, de către FMI şi Uniunea Europeană, precum şi după facilităţile de lichiditate extinse de băncile centrale, riscurile intrării mai multor state în faliment şi pericolele prăbuşirii sistemelor bancare au trecut, susţine Matthias Siller, din cadrul Barings Asset Management.

"Scenariul intrării statelor din Europa emergentă în incapacitate de plată şi într-o criză de lichiditate a trecut. FMI este acolo şi injectează bani, iar, dacă va fi nevoie de alte 5 miliarde dolari, se vor oferi alte 5 miliarde dolari", a spus Siller.

După vânzarea masivă generată de panică în Europa Centrală şi de Est, a urmat o tendinţă de creştere, care a început în pieţele dezvoltate şi s-a extins în martie în pieţele emergente, susţin analiştii.

De atunci, zlotul şi forintul s-au apreciat cu 19%, iar coroana ceheas­că a avansat cu 15%.

Puţini analişti estimează că indus­tria, pilonul multor economii emergente din regiune, îşi va reveni înainte ca băncile occidentale să paseze injecţiile de lichiditate primite de la băncile centrale către companii şi înainte ca nivelul cheltuielilor de consum să crească în jumătatea mai bogată a Uniunii Europene.

Aceste lucruri nu s-au întâmplat încă, însă injecţiile de lichiditate şi accesul la obligaţiuni guvernamentale au permis băncilor cu operaţiuni în Europa de Est să evite pericolele provocate de expunerile la ţări ca Ucraina, Ungaria şi România, care au primit ajutoare de la FMI şi UE pentru a evita o prăbuşire economică.

Alte programe, precum primele de casare din Germania, au ajutat la temperarea unei scăderi de peste 20% a producţiei, declin estimat la începutul acestui an. Cea mai mare parte a regiunii este aşteptată să revină pe creştere anul viitor, probabil chiar în prima jumătate.

Investitorii încep acum să caute noi poziţii în care să poată beneficia de activele cu cele mai bune performanţe, iar indicii bursieri au înregis­trat o revenire puternică.

Dacă ne gândim la situaţia de acum şase luni, foarte puţine persoane se atingeau de Europa de Est. Încrederea a revenit, foarte clar, a declarat Simon Quijano Evans, economist în cadrul Cheuvreux.

"Nu se mai pune întrebarea dacă regiunea se va prăbuşi, ci care segment va evolua mai bine", a adăugat acesta.

Însă riscurile rămân. Letonia, România şi Ungaria mai au de purtat discuţii dificile cu FMI, pentru primirea următoarelor tranşe din pachetele de ajutor.

Statele care au reuşit să evite ajutoarele înregistrează deficite bugetare ce depăşesc de două sau chiar de trei ori estimările anterioare, ceea ce ar putea duce la reduceri masive ale cheltuielilor în jurul anului 2011, afectând creşterea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb