Europa nu are nicio şansă în faţa Chinei în cursa pentru gazele lichefiate din Qatar

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 noiembrie 2022

Europa nu are nicio şansă în faţa Chinei în cursa pentru gazele lichefiate din Qatar
Călin Rechea

Unul dintre cele mai mari acorduri comerciale pentru furnizarea gazelor naturale din istorie a fost semnat recent între China şi Qatar.

Agenţia de ştiri din Qatar (QNA) scrie că acordul a fost semnat de Sinopec (China Petroleum & Chemical Corporation) şi QatarEnergy şi prevede furnizarea anuală a 4 milioane de tone de gazele lichefiate (GNL), echivalentul a circa 5,5 miliarde metri cubi, timp de 27 de ani.

"Suntem încîntaţi să încheiem acest acord, care va consolida şi mai mult relaţiile bilaterale excelente dintre Republica Populară Chineză şi Statul Qatar şi va ajuta la satisfacerea nevoilor energetice în creştere ale Chinei", a declarat Saad Sherida Al-Kaabi, preşedinte şi director executiv al companiei QatarEnergy, care este şi ministru al energiei în Qatar.

"Compania Sinopec a fost totdeauna dedicată dezvoltării energiei verzi şi curate, iar cooperarea noastră integrată cu QatarEnergy ar putea nu numai să răspundă nevoilor pieţei chineze, ci şi să reflecte angajamentul Sinopec pentru o cale de dezvoltare cu emisii reduse de carbon, verde, sigură, responsabilă şi durabilă", a subliniat Yongsheng Ma, preşedintele companiei.

Din punct de vedere al duratei, contractul dintre China şi Qatar reprezintă un nou record istoric pentru industria GNL, după cum a mai subliniat preşedintele QatarEnergy. Gazele lichefiate cumpărate de China în cadrul acordului vor fi extrase dintr-o nouă zonă de producţie, North Field East (NFE), iar livrările vor începe în 2026.

Conform comunicatului de presă preluat de QNA, QatarEnergy a finalizat şi contractele pentru construcţia şi închirierea a 60 de nave mari pentru transportul GNL, cu opţiunea creşterii numărului acestora până la 100.

Handelsblatt scrie că acordul dintre Qatar şi China pune o mare presiune asupra Germaniei, care nu acceptă decât contracte cu o durată maximă de cinci ani, deoarece are planificată renunţarea la utilizarea combustibililor fosili.

Cotidianul german mai arată că autorităţile din Qatar au programate investiţii de 45 de miliarde de dolari în capacităţi de producţie şi de lichefiere a gazelor naturale, alături de "o expansiune gigantică a flotei de nave care transportă GNL".

Acordul dintre Qatar şi China reprezintă o mare problemă nu doar pentru Germania, ci pentru toate ţările europene, în special din punct de vedere al preţurilor, care se vor menţine la un nivel foarte ridicat.

Iar problema se va accentua semnificativ în anii următori. "Concurenţa globală pentru aprovizionarea cu gaze lichefiate se va intensifica în următorii trei ani, pe fondul investiţiilor subdimensionate la nivelul furnizorilor", au avertizat recent autorităţile din Japonia, conform unei ştiri Bloomberg.

Un raport al Ministerului Comerţului din Japonia arată că nu mai există contracte pe termen lung înainte de 2026, în condiţiile în care s-a intensificat concurenţa între ţări pentru achiziţionarea combustibililor, iar noi capacităţi de producţie semnificative nu vor apărea înainte de 2026.

Importatorii vor depinde, astfel, tot mai mult de piaţa spot a gazelor naturale, unde preţurile sunt de circa 3 ori mai mari în prezent decât cele prevăzute în contractele pe termen lung.

În documentul de la Ministerul Comerţului din Japonia se mai arată că, în cazul opririi complete a livrărilor de gaze prin conducte din Rusia în Europa, deficitul de GNL la nivel mondial poate ajunge la 7,6 milioane de tone în ianuarie 2025, echivalent importurilor lunare ale Japoniei.

Contractele de furnizare a energiei pe termen lung sunt favorizate de producători, deoarece oferă o predictibilitate a cererii, care permite elaborarea unor planuri de investiţii clare şi obţinerea mai uşoară a finanţărilor la costuri cât mai reduse.

Se pare că acest lucru nu este înţeles de autorităţile europene, în special cele din Germania, care au încercat să negocieze furnizarea de gaze lichefiate doar pentru cîţiva ani, pe baza convingerilor nerealiste privind capacitatea de înlocuire a importurilor de energie din Rusia cu surse regenerabile.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Actualul contract e mic ca volum iar daca in urmatorii trei ani concurenta creste China va ajunge sa plateasca preturi mai mari ceea e ii va afecta capacitatea industriala si competitivitatea

    Daca chinezii cumpara gaz din Qatar, inseamna ca Rusia va fi cea afectata, nu Europa care oricum este in curs de diminuare a cererii de combustibili fosili prin trecerea la energia verde.

    1. la 600milioane de europeni e consumul asta de gaz, ce nu realizeaza lumea e cererea de gaz pt 1miliard de chinezi plus 1 miliard de indieni, sa nu vorbim de restul de natiuni din zona aceea.

      Iar cu europenii care sunt hotarati sa renunte la gaz pana in 2040, cine crezi ca o sa se incurce sa faca contracte pe 10 ani ?:)  

      Europenii o sa cumpere gaz de pe piata spot si o sa ii subventioneze astfel pe aia care au contracte pe 5-10-15 ani :)

    Economia chinei e un colos care poate conctra cu orice competitor la nivel moondial . Ce e imporant e faptul ca foarte curand problema energetica nu va mai fi o problema

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb