Europarlamentarul Laurenţiu Rebega atrage atenţia asupra unei decizii a Curţii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) care transformă băncile mari în entităţi intangibile, deasupra statului şi deasupra cetăţenilor, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
"Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis printr-o hotărîre definitivă, că «împărţirea costurilor între acţionari şi deţinătorii de obligaţiuni reprezintă o precondiţie pentru aprobarea, de către Comisia Europeană, a ajutorului de stat pentru o bancă aflată într-o situaţie dificilă şi nu contravine legislaţiei comunitare». Ce înseamnă asta, pe româneşte? Să presupunem că o bancă oarecare, ca urmare a unor operaţiuni neperformante, de regulă a unor escrocherii, e în pericol de faliment. În capitalismul clasic, de până la Marea Criză, într-o asemenea situaţie, falimentul însemna, pe scurt, că bancherii pierdeau tot ce aveau, iar deponenţii fie îşi pierdeau şi ei depunerile, fie îşi recuperau, eventual, o mică parte din acestea, în urma lichidării activelor băncii. În modelul european postbelic, pentru a se evita intrarea într-o spirală de criză, Statul intervine împrumutând banca. Bancherii nu pierd, dar sunt puşi sub control şi trebuie să ramburseze împrumutul de stat într-o perioadă de timp. În fine, depozitele sunt garantate, cel puţin în zona deponenţilor mici şi mijlocii. Deşi imperfect, un asemenea model asigură echilibrul economic, stabilitatea financiar-bancară şi pacea socială", precizează europarlamentarul Laurenţiu Rebega.
El continuă prin a declara că "recenta decizie a CJUE ne aduce, aparent, în zona capitalismului clasic. Pentru că, spun adepţii neoliberalismului, în zilele noastre, băncile, mai precis anumite bănci, au devenit «prea mari» ca să mai dea faliment. Sunt bănci internaţionale, cu operaţiuni în toată lumea, iar un faliment ar antrena o reacţie în lanţ cu consecinţe inimaginabile. Aceste bănci trebuie, deci, să fie salvate cu orice preţ! Dar preţul este triplu! Pe de o parte, pierd toţi depunătorii, întrucât în gaura neagră a falimentului sunt aruncaţi prima dată banii din depozite. În al doilea rând, prin împrumutul acordat de stat, se aruncă în gaura neagră şi banii contribuabililor. În al treilea rând, bancherii nu doar că nu pierd nimic, nu doar că nu sunt sancţionaţi, dar nu mai sunt nici măcar controlaţi. După cum se vede, în acest model, unele bănci mari se urcă deasupra statului şi implicit deasupra cetăţenilor. Recenta decizie a CJUE acordă acestor bănci mari, focare de escrocherii, exact un statut de entităţi intangibile. Consecinţele deciziei CJUE sunt extrem de grave", conform sursei citate.
1. pai cum dreaq !
(mesaj trimis de constantin în data de 22.07.2016, 11:36)
Pai cum sa nu aiba tot controlul fara sa fie controlate !?!
Tipic bancheresc ,luati de la oameni ca au destul si nu se supara ca statul doarme !
2. Asa ne trebuie
(mesaj trimis de Gogu în data de 22.07.2016, 13:07)
O soluție ar fi întâi sa identificam conducători adevărați pentru această țară.Apoi aceștia sa își facă curățenie în ograda,adică printre funcționarii publici care își iau salarii mari pentru a-si bea cafeaua la servici, nu acasa (vezi cazul recent al hoților din multinaționale care nefiind controlați au scos din tara în câteva luni 1 miliard de euro.Apoi,controlul băncilor,după schimbarea meșterului Isărescu care ii ajuta sa fure, nu sa rămână corecți în limitele legilor care de bine de nebine exista și în acest domeniu. In acest timp, făcând parca în necaz organismelor de control o banca austriaca invita pe cei care vor și cate nu vor sa ia împrumuturi cu buletinul. Ultima data am platit ca prostii făcând împrumut extern de 20 miliarde.Iar anunțurile de împrumut se fac la TV.,deci știu și dnii de la Banca Națională.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.07.2016, 13:36)
Marea finanta va crea o dictatura...de fapt revolutia a marcat trecerea de la dictatura nationala la una internationala a marii finante.