EUROSTAT:  Vânzările cu amănuntul au crescut mai mult în ţara noastră decât în UE

F.D.
Macroeconomie / 6 iulie 2022

Vânzările cu amănuntul au crescut mai mult în ţara noastră decât în UE

Consumatorii din zona euro şi-au redus în mai cheltuielile cu alimentele, băuturile şi tutunul pentru a doua lună consecutiv, din cauza creşterii preţurilor, arată datele publicate astăzi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au urcat în mai cu 0,2% în zona euro, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere zero, comparativ cu luna precedentă. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 0,4% a vânzărilor cu amănuntul în zona euro în ritm lunar.

În aprilie, comparativ cu luna precedentă, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,4% în zona euro şi cu 1,3% în Uniunea Europeană.

Eurostat subliniază că vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea cu 0,4% a vânzărilor de combustibili şi cu 0,6% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări, în timp ce au crescut cu 1% vânzările de produse non-alimentare.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Cipru (9%), Croaţia (1,7%) şi Portugalia (1,5%), iar cele mai semnificative scăderi în Irlanda (minus 6,5%), Finlanda (minus 2,8%) şi Austria (minus 2,2%). În România, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,9% în mai, comparativ cu luna precedentă, după un avans de 3,1% în aprilie.

În ritm anual, vânzările cu amănuntul au crescut în mai cu 0,2% în zona euro şi cu 0,8% în Uniunea Europeană. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere de 0,4% a vânzărilor cu amănuntul în zona euro în ritm anual.

În mai, comparativ cu perioada similară din 2021, vânzările cu amănuntul în România au înregistrat o creştere peste media din UE, cu 6,6%, după ce în aprilie au crescut cu 4,5%. În rândul statelor membre, cele mai importante creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Slovenia (25%), Polonia (11,2%) şi Ungaria (11,1%), iar cele mai semnificative scăderi în Austria (minus 6,4%), Danemarca (minus 5,6%), Luxemburg şi Finlanda (ambele cu minus 5,2%).

În Uniunea Europeană, creşterea în ritm anual a vânzărilor cu amănuntul se datorează în principal unui avans de 6,8% al vânzărilor de combustibili, precum şi cu 2% al vânzărilor de produse non-alimentare. În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi şi ţigări au scăzut cu 2,6%.

Scăderea achiziţiilor de bunuri esenţiale coincide cu creşterea record a preţurilor, rata inflaţiei în zona euro atingând nivelul record de 8,1% în mai, iar Eurostat estimează că în iunie a ajuns la 8,6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb