Evaluarea doctoratelor, reglementată la "ordin"

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Cultură / 6 noiembrie 2018

Evaluarea doctoratelor, reglementată la "ordin"

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a reglementat, printr-un ordin, metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat. De asemenea, prin intermediul acestuia, au fost stabilite sistemele de criterii, standarde şi indicatori de performanţă utilizaţi în acreditarea şi evaluarea periodică, atât a domeniilor de studii universitare de doctorat, cât şi a şcolilor doctorale şi a instituţiilor organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD).

Anunţul a fost făcut într-un comunicat de presă al ministerului: "Prin acest demers, MEN a creat cadrul legal pentru demararea procesului de evaluare a studiilor universitare de doctorat. Evaluarea se realizează de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau de o altă agenţie de asigurare a calităţii din străinătate, înscrisă în EQAR, cu cooptarea studenţilor şi experţilor internaţionali".

Potrivit documentului, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior are obligaţia de a elabora, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, ghidul de evaluare a studiilor universitare de doctorat, iar instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat au obligaţia de a realiza, până la data de 15 februarie 2019, raportul de evaluare internă şi de a solicita evaluarea de către agenţia de asigurare a calităţii din ţară sau străinătate. Ordinul de ministru clarifică şi aspecte cu privire la evaluarea şcolilor doctorale. Astfel,  fiecare şcoală doctorală este evaluată, din 5 în 5 ani, în cadrul procesului de evaluare periodică a IOSUD, în vederea menţinerii acreditării: "În ceea ce priveşte evaluarea programelor de studii universitare de doctorat, aceasta se realizează pe domenii de studii universitare de doctorat, din 5 în 5 ani, pentru obţinerea sau menţinerea acreditării. Evaluarea şcolilor doctorale prevăzute în Legea 100/2018 şi care îşi menţin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019, se realizează în paralel şi concomitent cu evaluarea domeniilor de studii universitare de doctorat".

În cazul în care un domeniu de studii universitare de doctorat este organizat de mai multe şcoli doctorale din cadrul aceluiaşi IOSUD, evaluarea se realizează o singură dată. Potrivit MEN, proiectul aprobat prin ordin de ministru a fost propus de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, supus dezbaterii publice, discutat cu instituţiile de învăţământ superior şi CNR şi analizat în Comisia de Dialog Social.

Decizii luate "după ureche"

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, care este şi deputat PNL, spune că Guvernul ia deciziile "după ureche", făcând referire la introducerea examinării de tip grilă la Bacalaureat care a fost amânată cu un an, după numai două zile de la propunerea noului tip de examinare, ca reacţie la protestele organizaţiilor de elevi şi ale experţilor din domeniu: "Cu siguranţă, această decizie, privitoare la schimbarea manierei de evaluare la examenele deosebit de importante ale Bacalaureatului şi Evaluării Naţionale nu se poate lua decât după un proces consistent de dezbatere publică, condus într-un mod organizat şi cuprinzător, care să-i implice pe toţi actorii interesaţi în procesul educaţional. Se pare că lipsa de decizie şi expertiză din Guvern nu permite o astfel de dezbatere publică, fără de care deciziile devin contestabile şi îndoielnice. (...) Urmarea scandalului creat, amânarea cu un an a aplicării acestei decizii, este o dovadă a haosului din guvernare, cu efecte directe care vor duce la bulversarea elevilor şi la alterarea corectitudinii evaluărilor". Explicaţiile aduse pentru adoptarea noilor formate grilă de evaluare au fost superficiale, susţine rectorul UVT. Pirtea spune că nu se poate vorbi de obiectivitate în examinare decât atunci când se asigură toate condiţiile de testare a cunoştinţelor şi abilităţilor elevilor, în deplină egalitate şi corectitudine, printr-o metodă coerentă la nivel naţional.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Azi tot orășelul are o facultate?

    Termini o facultate să vinzi gosi?

    Testele grila sunt pentru cei înceți la minte? 

    1. Behehe?

      Behehe?

      Behehe? 

    La Privat îi NANO....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb