EVAZIUNE FISCALĂ ŞI SPĂLARE DE BANI  DNA a început urmărirea penală într-un dosar cu prejudiciu de 14 milioane de euro

E.D.
Anticorupţie / 9 mai 2014

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Vasile Valer Boer, administrator al SC Oilserv Total SRL Oradea, acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu total de 62.819.772 lei (cca. 14.000.000 euro), potrivit unui comunicat al DNA remis redacţiei.

În data de 25 aprilie, procurorii din cadrul S.T. Oradea, prin ordonanţa din data de 06 martie 2014, au extins urmărirea penală cu privire la Vasile Valer Boer, arestat în altă cauză, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în formă continuată.

În aceeşi cauză, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul teritorial Oradea au dispus atunci punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea următoarelor persoane: Stanciu Neculai, Poenar Ioan, Constantin Maria, Ceauş Cătălin, Cioacă Dumitru, Pădure Ion şi Florescu Păstorel, administratori şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată. 

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că, în perioada 2008-2012, Vasile Valer Boer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societăţi comerciale. Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că reţeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip "fantomă". Beneficiarii finali ai acestor circuite comerciale frauduloase erau societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC Oilserv Total SRL.

Prin acest mecanism se urmărea justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC Oilserv Total SRL Oradea, societate administrată de Vasile Valer Boer şi prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip "fantomă".

Scopul acestor acţiuni era comercializarea motorinei la un preţ competitiv pe piaţa internă, raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi, ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize şi TVA aferentă,

După ce SC Oilserv Total SRL, ca şi cumpărător/plătitor, făcea plăţi, prin virament bancar, către societăţile "furnizoare" implicate, administrate formal de diferiţi interpuşi, aceştia efectuau retragerea din contul bancar al societăţilor respective, în numerar, a sumelor de bani virate de SC Oilserv Total SRL. Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, inculpatului Vasile Valer Boer sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, de circa 2-3 % din sumele retrase, pe care le foloseau în interes personal. Aceste sume se constituiau ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăţilor "furnizoare".

Sumele retrase din conturile bancare ca rezultat al activităţilor infracţionale au fost reintroduse în circuitele bancare pentru reluarea altor cicluri de operaţiuni comerciale evazioniste sau, după caz, au fost folosite în interes personal de persoanele implicate.

Conform verificărilor efectuate s-a evidenţiat că, în perioada 2008 - 2012, SC Oilserv Total SRL a efectuat plăţi prin virament bancar către societăţile menţionate în circuitul comercial evazionist, în cuantum de 96.114.282 lei, din care a fost ridicată în numerar din conturile acestor societăţi suma totală de 61.679.475 lei (fără comisioanele bancare).

Având în vedere că circa 2-3 % din suma retrasă era oprită de administratorii formali ai firmelor furnizoare de facturi fiscale, rezultă că inculpatului Boer Vasile Valer i-a fost restituită în perioada 2008 - 2012 suma de 60.749.634 lei în numerar, provenită din activităţile infracţionale, sumă reintrodusă în circuitele comerciale ale SC Oilserv Total SRL.

Astăzi, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestuia.

În comunicatul DNA se menţionează că, în aceeaşi cauză, mai sunt cercetate alte şapte persoane, tot în stare de arest preventiv.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul SRI şi al lucrătorilor de poliţie din cadrul D.G.A. - Bihor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb