EVOLUŢIE SUB AŞTEPTĂRI PE PIAŢA MUNCII DIN SUA Petrolul creşte semnificativ, dolarul scade

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 ianuarie 2014

Cotaţia futures a petrolului brut american West Texas Intermediate (WTI) a înregistrat vineri, la New York, cea mai mare creştere din ultima lună, pe fondul datelor sub aşteptări privind piaţa muncii din SUA, anunţate de administraţia de la Washington. În situaţia dată, investitorii consideră că nu va urma în curând o nouă reducere a stimulentelor din partea băncii centrale americane (Federal Reserve - Fed).

Departamentul Muncii din SUA a anunţat, la finele săptămânii trecute, că numărul angajărilor a sporit cu 74.000 în decembrie 2013, după un plus de 241.000 în noiembrie. Aşteptările arătau un avans cu 197.000 al numărului de posturi. Creşterea de luna trecută este cea mai înceată din ianuarie 2011.

În schimb, rata şomajului din Statele Unite a scăzut de la 7% în noiembrie la 6,7% în decembrie - cel mai redus nivel din octombrie 2008. Scăderea a fost determinată, în mare parte, de faptul că unele persoane care solicită un post au renunţat să mai caute şi au ieşit din evidenţele forţelor de muncă.

Preţul ţiţeiului WTI cu livrare în februarie a urcat cu 1,06 dolari (1,2%) vineri, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 92,72 dolari/baril. Creşterea a fost cea mai importantă din 10 decembrie, iar volumul de tranzacţionare a fost cu 17% peste media ultimelor 100 de zile , conform datelor Bloomberg. În intervalul 6-10 ianuarie, preţul petrolului a scăzut cu 1,3% pe piaţa americană.

La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a câştigat 86 de cenţi (0,8%) vineri, ajungând la 107,25 dolari/baril.

În opinia analiştilor, situaţia de pe piaţa muncii din SUA nu va determina Fed să se grăbească să reducă din nou achiziţiile de obligaţiuni. Amintim că, luna trecută, Fed a decis tăierea cu 10 miliarde dolari a achiziţiilor de obligaţiuni, la 75 miliarde dolari lunar.

"Numărul locurilor de muncă arată că Fed ar putea continua tipărirea de bani, astfel că materiile prime vor fi atractive pentru investitori", afirmă Gene McGillian, analist şi broker la "Tradition Energy" din Stamford, Connecticut.

Speculaţiile privind politica Fed au generat, de asemenea, deprecierea monedei americane faţă de cea europeană. Dolarul a coborât cu 0,5% vineri, la New York, atingând un curs de 1,3670 unităţi/euro.

Următoarea reuniune a consiliului de politică monetară din cadrul Fed este programată pentru zilele de 28 şi 29 ianuarie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb