Evoluţii variate pe piaţa imobiliară industrială din Europa Centrală şi de Est

A.D.
Comunicate de presă / 12 decembrie

Evoluţii variate pe piaţa imobiliară industrială din Europa Centrală şi de Est

Piaţa imobiliară industrială din Europa Centrală şi de Est (CEE) a avut evoluţii variate în T3 2024, potrivit comunicatului emis redacţiei. Cehia a înregistrat expansiune cu livrări noi şi chirii stabile, în timp ce Slovacia a avut o uşoară creştere a ratei de neocupare, dar chirii constante. În Ungaria, construcţiile au fost intense, dar cu o rată de neocupare mai mare. România a menţinut stabilitatea chiriilor, cu cerere pe producţie, iar în Serbia rata de neocupare şi chiriile prime au rămas stabile. Aceste diferenţe subliniază dinamica diversificată a pieţelor din regiune.

În T3 2024, piaţa industrială din România a ajuns la un stoc de 7.56 milioane mp, cu 208.300 mp de noi livrări. Rata de neocupare a rămas constantă la 4.2%, iar cererea netă a fost de 131.200 mp, dominată de companiile de producţie. Chiriile prime s-au menţinut la 5.00 euro/mp/lună, iar investiţiile industriale au totalizat 110 milioane euro, reprezentând cel mai mare volum din regiunea CEE.

"Piaţa imobiliară industrială din România a demonstrat o stabilitate remarcabilă în T3 2024, susţinută de cererea robustă din partea companiilor de producţie din diverse sectoare. Această rezilienţă, împreună cu un volum în creştere al investiţiilor, subliniază importanţa strategică a României ca hub pentru dezvoltare industrială în Europa Centrală şi de Est. Datorită avantajelor competitive, România continuă să atragă un interes semnificativ din partea investitorilor locali şi internaţionali.", a declarat Andrei Bentea, Senior Consultant în cadrul iO Partners România.

iO Partners, cu sediul central la Viena, furnizează servicii imobiliare complete, incluzând leasing de spaţii de birouri şi industriale, capital markets, evaluări şi project management, având activităţi în Cehia, România, Serbia, Slovacia şi Ungaria. Cu 30 de ani de experienţă în regiunea CEE, compania combină inovaţia şi agilitatea antreprenorială cu expertiza globală oferită de parteneriatul său preferenţial cu JLL, furnizând soluţii inteligente şi eficiente.

Tendinţe regionale: Pieţele industriale din regiunea CEE variază: Cehia şi Slovacia au cele mai mari chirii prime (7.25 euro/mp/lună şi 7.35 euro/mp/lună), Ungaria se distinge printr-un volum semnificativ de construcţie (400.000 mp în dezvoltare), iar rata de neocupare diferă între ţări, reflectând diversitatea pieţelor din regiune.

Cehia: Piaţa industrială din Cehia a ajuns la un stoc modern de 12.2 milioane mp, cu 163.500 mp de noi livrări în T3 2024. În construcţie se află încă 1.04 milioane mp. Rata de neocupare a crescut uşor la 3.1%, iar cererea netă a fost de 210.300 mp, majoritar din partea companiilor de producţie (70% din tranzacţii). Chiriile prime din Praga au rămas stabile, la 7.25 euro/mp/lună, iar volumul investiţiilor industriale a ajuns la 57 milioane euro.

Slovacia: Stocul industrial modern a atins 4.48 milioane mp la sfârşitul T3 2024. Rata de neocupare a crescut la 3.1%, iar piaţa a înregistrat 23.400 mp de livrări şi o cerere brută de 147.770 mp. Chiriile prime din Bratislava au rămas constante la 7.35 euro/mp/lună, iar volumul investiţiilor industriale a fost de 94.4 milioane euro.

Ungaria: Zona Budapestei a crescut cu 5.3% în stocul industrial modern, ajungând la 3.63 milioane mp. Rata de neocupare a crescut la 9.6%, iar cererea totală în T3 a fost de 388.975 mp. Chiriile prime au fost de 5.50 euro/mp/lună, iar piaţa rămâne activă cu 400.000 mp în construcţie, din care 53% sunt pre-închiriate.

Serbia: Piaţa industrială din Serbia a ajuns la 1.15 milioane mp, cu 18.000 mp livraţi în T3 2024. În 2024, au fost livraţi 320.000 mp noi, majoritatea prin investiţiile CTP şi VGP. Rata de neocupare şi chiriile prime au rămas stabile la 6.2%, respectiv 5.00 euro/mp/lună. Belgradul şi zona adiacentă rămân principalele sub-pieţe, cu 26% din noile clădiri livrate certificate BREEAM.

Tendinţe regionale: Pieţele industriale din regiunea CEE variază: Cehia şi Slovacia au cele mai mari chirii prime (7.25 euro/mp/lună şi 7.35 euro/mp/lună), Ungaria se distinge printr-un volum semnificativ de construcţie (400.000 mp în dezvoltare), iar rata de neocupare diferă între ţări, reflectând diversitatea pieţelor din regiune.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb