Piaţa mondială de aluminiu ar putea să se confrunte cu un deficit de aprovizionare din cauza sancţiunilor americane impuse Rusiei şi a reducerilor de producţie decise de grupul norvegian Norsk Hydro în Brazilia, a declarat astăzi, pentru Reuters, directorul general de la Hydro, Svein Richard Brandtzaeg, informează Agerpres.
În ultimele zile, Hydro a redus la jumătate producţia de alumină la uzina sa de la Albras (Brazilia), ca răspuns la o dispută nerezolvată la Alunorte, o uzină de alumină din apropiere care îi furnizează principala materie primă.
Svein Richard Brandtzaeg a mai precizat: "Dacă situaţia va persista, este posibil să ducă la apariţia unor reduceri de producţie şi la topitoriile noastre din Norvegia, care primesc şi ele alumină de la Alunorte. Acest lucru nu este unul pozitiv pentru industria de aluminiu. Avem clienţi pe termen lung care vor relaţii stabile, iar clienţii noştri din industria auto sunt deosebit de îngrijoraţi de această situaţie, atât în ceea ce priveşte preţurile, cât şi cu privire la costul primelor de livrare".
Preţul aluminiului a atins astăzi cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani la bursa London Metal Exchange, continuând o tendinţă de creştere care a început săptămâna trecută când administraţia americană a impus sancţiuni companiei ruseşti UC Rusal, cel mai mare producător mondial de aluminiu.
"Există un deficit de alumină şi va apărea de asemenea şi un deficit de aluminiu dacă Rusal nu găseşte rapid noi pieţe", a avertizat Brandtzaeg.
Aceasta a adăugat că este posibil ca Rusal să îşi modifice producţia la nivelul actual prin creşterea exporturilor pe pieţele asiatice, însă această opţiune ar afecta balanţa regională.
"Aluminiul va rămâne o parte din balanţa globală şi va trebui să ne aşteptam la mai multe exporturi din Asia pe pieţele europene, în special în condiţiile în care China se confruntă cu restricţii cu privire la exporturile sale spre SUA", a punctat directorul Hydro.
Preşedintele SUA, Donald Trump a decis luna trecută să impună tarife suplimentare de 10% la importurile de aluminiu şi de 25% la importurile de oţel în ideea de a-i proteja pe producătorii americani de importurile ieftine.
Alunorte, cea mai mare rafinărie de alumină din lume, s-a declarat în situaţie de "force majeure" după ce autorităţile braziliene i-au ordonat să îşi reducă la jumătate producţia. În consecinţă, Hydro a decis, la rândul său, să-şi reducă la jumătate producţia la uzina de la Albras, cea mai mare uzină de aluminiu din America de Sud cu o capacitate anuală de 460.000 de tone pe an, adăugând că situaţia va persista până când Alunorte revine la o capacitate maximă de producţie.