Evoluţiile din Rusia şi Brazilia ar putea provoca probleme în aprovizionarea cu aluminiu

D.I.
Internaţional / 16 aprilie 2018

Evoluţiile din Rusia şi Brazilia ar putea provoca probleme în aprovizionarea cu aluminiu

Piaţa mondială de aluminiu ar putea să se confrunte cu un deficit de aprovizionare din cauza sancţiunilor americane impuse Rusiei şi a reducerilor de producţie decise de grupul norvegian Norsk Hydro în Brazilia, a declarat astăzi, pentru Reuters, directorul general de la Hydro, Svein Richard Brandtzaeg, informează Agerpres.

În ultimele zile, Hydro a redus la jumătate producţia de alumină la uzina sa de la Albras (Brazilia), ca răspuns la o dispută nerezolvată la Alunorte, o uzină de alumină din apropiere care îi furnizează principala materie primă.

Svein Richard Brandtzaeg a mai precizat: "Dacă situaţia va persista, este posibil să ducă la apariţia unor reduceri de producţie şi la topitoriile noastre din Norvegia, care primesc şi ele alumină de la Alunorte. Acest lucru nu este unul pozitiv pentru industria de aluminiu. Avem clienţi pe termen lung care vor relaţii stabile, iar clienţii noştri din industria auto sunt deosebit de îngrijoraţi de această situaţie, atât în ceea ce priveşte preţurile, cât şi cu privire la costul primelor de livrare".

Preţul aluminiului a atins astăzi cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani la bursa London Metal Exchange, continuând o tendinţă de creştere care a început săptămâna trecută când administraţia americană a impus sancţiuni companiei ruseşti UC Rusal, cel mai mare producător mondial de aluminiu.

"Există un deficit de alumină şi va apărea de asemenea şi un deficit de aluminiu dacă Rusal nu găseşte rapid noi pieţe", a avertizat Brandtzaeg.

Aceasta a adăugat că este posibil ca Rusal să îşi modifice producţia la nivelul actual prin creşterea exporturilor pe pieţele asiatice, însă această opţiune ar afecta balanţa regională.

"Aluminiul va rămâne o parte din balanţa globală şi va trebui să ne aşteptam la mai multe exporturi din Asia pe pieţele europene, în special în condiţiile în care China se confruntă cu restricţii cu privire la exporturile sale spre SUA", a punctat directorul Hydro.

Preşedintele SUA, Donald Trump a decis luna trecută să impună tarife suplimentare de 10% la importurile de aluminiu şi de 25% la importurile de oţel în ideea de a-i proteja pe producătorii americani de importurile ieftine.

Alunorte, cea mai mare rafinărie de alumină din lume, s-a declarat în situaţie de "force majeure" după ce autorităţile braziliene i-au ordonat să îşi reducă la jumătate producţia. În consecinţă, Hydro a decis, la rândul său, să-şi reducă la jumătate producţia la uzina de la Albras, cea mai mare uzină de aluminiu din America de Sud cu o capacitate anuală de 460.000 de tone pe an, adăugând că situaţia va persista până când Alunorte revine la o capacitate maximă de producţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb