Bacalaureatul a devenit cu adevărat un examen de maturitate, în urma căruia tinerii primesc mai multe lecţii de viaţă. Învaţă cum să înghită pe nemestecate umilinţa, cum să fure, cum să treacă peste o nedreptate, cum să accepte abuzurile, să constate că meritele arareori sunt recunoscute. Nimeni nu e naiv să îşi închipuie că din sutele de licee doar unul are probleme de moralitate. Scandalul de la liceul "Dimitrie Bolitineanu" a reprezentat doar o încercare de focusare a atenţiei într-un singur punct, în timp ce în alte părţi vechile apucături au fost puse în practică nestingherite. Ce s-a petrecut în acest caz întrece toate aşteptările în materie de bătaie de joc: elevi ridicaţi imediat după ultimul examen pentru a fi duşi la audieri, un premier care spune că procurorii nu au mandat să facă acest lucru, părinţi care se pun în faţa autocarului-dubă şi se îmbrâncesc cu poliţia dorind să-şi protejeze odraslele, procurori care renunţă, temporar, să mai ia declaraţii "în masă" la presiunea străzii şi a şefilor. Nici nu mai contează cine şi ce a făcut, autorităţile au ratat din nou examenul, la fel ca o parte din absolvenţii care ştiu doar să-şi fure singuri căciulile.
Mulţi elevi au apelat la singura soluţie pe care o au în faţa procesului de învăţământ: copiatul. Conform datelor Ministerului Educaţiei Naţionale, la proba obligatorie a profilului la care au participat 160.499 de absolvenţi de clasa a XII-a, 112 au fost eliminaţi pentru că au copiat sau deţineau asupra lor telefoane mobile sau materiale interzise pe durata examenului. Acestea sunt cazurile dovedite, vârful "icebergului". Numai că un episod din Gorj demonstrează că fenomenul este de amploare: trei elevi au ajuns la secţia ORL pentru că nu îşi mai puteau scoate din urechi micro-căştile cu care au copiat la examenul de bacalaureat. Medicii nu au fost deloc surprinşi, ca dovadă că s-au mai confruntat cu astfel de cazuri. Apariţia procurorilor şi a poliţiştilor, percheziţiile efectuate pe holurile unui liceu, unele probabil petrecându-se în mod abuziv, şpaga ascunsă în lenjeria intimă, arestarea preventivă a unei directoare întregesc un tablou care nu are nicio legatură cu ideea de educaţie şi învăţământ.
Amatorii de umor facil se înghesuie să se delecteze cu perlele descoperite în lucrările elevilor. Exemplele de modele în viaţă ale unora dintre absolvenţi sunt înfiorătoare, dar cu siguranţă că în zecile de mii de lucrări sunt destule care conţin şi repere autentice. Numai că indiferent de ce gogomănie ar produce un absolvent de doiuăsprezece clase, îţi îngheaţă zâmbetul pe buze când îl auzi vorbind, în paralel cu limba română literară, pe ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care a oferit săptămâna trecută o lecţie de "aşa nu", pe fond de oboseală susţine el, în buna tradiţie a înaintaşilor săi, ar spune un cârcotaş. Nici ministerul în întregul său nu putea rata ocazia se facă de râs. Incapabile să publice notele de la "capacitate", autorităţile au decis să amâne puţin înscrierea la liceu. Haos pe toate palierele!
Nici politicienii nu ratează momentul pentru a ne expune ce ar face dacă nu ar fi în opoziţie, ce nu pot face pentru că sunt la putere ori să îşi paseze pur şi simplu vinovăţia, greaua moştenire fiind repusă constant pe tapet. Spre exemplu, liderul PDL, Vasile Blaga, susţine ideea reintroducerii examenelor de admitere în liceu şi facultate, dar uită să spună de ce nu a avut această iniţiativă atât timp cât partidul pe care îl conduce acum a fost la putere. Raluca Turcan nivelează valorile cu barosul şi plasează exclusiv notele bune de la "capacitate" pe seama subiectelor uşoare, fără să ofere nicio şansă unor elevi care poate s-au străduit. Examenul de Bacalaureat s-a transformat într-o oglindă strâmbă, care scoate în relief toate diformităţile şi ascunde fiecare parte armonioasă, bine dezvoltată, a societăţii noastre.