• Brazilia preferă producţia de etanol din trestie de zahăr l Scade producţia de zahăr din India şi China
Surplusul de zahăr de la nivel mondial s-ar putea reduce mai rapid decât estimează specialiştii, întrucât Brazilia, cel mai mare cultivator de trestie de zahăr din lume, îşi îndreaptă recolta mai mult spre fabricarea de etanol decât spre zahăr, iar producţia de profil din India şi China este în declin, declară Leonardo Bichara Rocha, economist la Organizaţia Internaţională a Zahărului.
Potrivit celor declarate de acesta la finele săptămânii trecute, într-o conferinţă desfăşurată în Mumbai, Brazilia ar putea avea o recoltă de peste 500 de milioane tone metrice de trestie de zahăr în sezonul agricol început luna trecută, cea mai mare obţinută vreodată, însă va utiliza numai 44% din această cantitate pentru producţia de zahăr, faţă de 46% în anul precedent.
Leonardo Bichara Rocha a precizat: "Aşteptăm ca proporţia să fie uşor în favoarea etanoluluI".
În intervalul 7-11 aprilie, cotaţia zahărului a crescut până la nivelul maxim al ultimelor trei săptămâni, la New York, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora ascensiunea preţului combustibililor clasici va determina sporirea cererii de bio-combustibili.
În prezent, preţul zahărului este de circa 13 cenţi/livră la ICE Futures din SUA.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Zahărului, care are sediul în Londra, producţia mondială de zahăr va depăşi consumul cu 9,3 milioane de tone în anul agricol ce se încheie în 30 septembrie 2008. Aceasta a fost o estimare lansată în luna februarie, iar următoarele previziuni vor fi anunţate de grup la începutul lunii mai.
În anul agricol care se va încheia în 30 septembrie 2009, producţia de zahăr a Indiei ar putea ajunge la 22 milioane de tone, faţă de 26 milioane de tone, cât este estimarea pentru anul curent, anticipează S.L. Jain, director general al Indian Sugar Mills Association. Anul trecut, producţia Indiei a fost de 28,3 milioane de tone.
În ceea ce priveşte producţia Chinei, C.Czarnikow Sugar Futures Company anticipează că aceasta va atinge 12 milioane de tone în anul agricol 2008/2009, faţă de 14 milioane de tone în anul curent. Producţia Chinei are de suferit din cauza viscolului care a afectat ţara anul acesta şi care a fost cel mai puternic din ultimii 50 de ani.