EXCELENŢA SA, DOMNUL MORTEZA ABOUTALEBI, AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE IRAN ÎN ROMÂNIA:  "Cooperarea dintre Iran şi România în Golful Persic va îmbunătăţi securitatea internaţională"

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 mai 2020

Morteza Aboutalebi

Morteza Aboutalebi

Golful Persic continuă să fie măcinat de instabilitate şi insecuritate, iar o colaborare între ţările aflate la graniţele sale (Republica Islamică Iran, Regatul Arabiei Saudite, Republica Irak, Regatul Oman, Emiratele Arabe Unite, Guvernul Kuweit, Guvernul Qatarului şi Regatul Bahrain) poate aduce liniştea, consideră Excelenţa Sa, domnul Morteza Aboutalebi, Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România.

Cu ocazia Zilei Naţionale a Golfului Persic, Excelenţa sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre istoria Golfului Persic, despre paşii pe care Iran i-a făcut în găsirea uni model de cooperare care să aducă pacea în regiune, dar şi despre oportunităţile de care ţara noastră se poate bucura prin cooperarea cu Iranul în Golful Persic.

Reporter: Excelenţa voastră, ce ne puteţi spune despre istoria Golfului Persic, cu ocazia Zilei Naţionale a Golfului Persic?

Morteza Aboutalebi: Numele de Golful Persic, Marea Persiei sau Golful Persiei, menţionat sub numele de Persicus în cele mai vechi texte care au supravieţuit din Grecia antică, a fost asociat cu numele teritoriului şi civilizaţiei Iranului. Istoria şi cultura orală sunt martorii faptul că, cu mii de ani înainte de Hristos, iranienii au numit apele din sudul Iranului - Marea Jam, Marea Iranului şi Marea Persiei şi au atestat aceste titluri în sute de hărţi şi documente istorice.

De asemenea, de la începutul Islamului încoace, în corespondenţa politică şi în mii de texte antice geografice, literare, interpretative, morale şi jurisprudenţiale, a fost menţionat numele Golfului Persic, iar locaţia sa a fost descrisă în diverse hărţi geografice. Până acum, multe dintre aceste documente au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Şi în România există două hărţi vechi, la Academia Română, care poartă vechiul nume al Golfului Persic.

În ultimele secole, regiunea Golfului Persic a găzduit marinari, comercianţi şi turişti, dar a fost, de asemenea, un loc care a stârnit lăcomia şi răutatea forţelor coloniale şi a oaspeţilor neinvitaţi. Străinii care, într-o epocă, au urmărit menţinerea controlului şi extinderea teritoriilor coloniale, iar în ultimele decenii, cu lăcomia pentru extragerea petrolului, vânzări extinse de arme şi pregătirea unei noi forme de colonialism, au creat diviziuni, insecuritate şi instabilitate şi i-a împiedicat pe oamenii din regiune să beneficieze de interesele lor comune.

Reporter: Care este părerea dumneavoastră despre ţările din Golful Persic?

Morteza Aboutalebi: Considerăm că a venit momentul ca guvernele regiunii Golfului Persic să-şi realizeze perspectivele şi strategiile viitoare, bazându-se pe o religie comună, identitate şi culturi comune şi având o sinergie asupra infrastructurilor şi capacităţilor lor economice, comerciale şi geografice. Se pare că obiective precum extinderea noilor tehnologii, reducerea dependenţei de veniturile din petrol, diversificarea economiei, dezvoltarea industriei turismului, extinderea porturilor, drumurilor şi rutelor aeriene, beneficierea de forţă de muncă tânără şi educată, îmbunătăţirea sistemului medical şi a capacităţii sale, localizarea şi reducerea dependenţei străine, sunt un set de priorităţi şi probleme comune care trebuie luate în considerare de ţările din Golful Persic.

Considerăm că asigurarea securităţii naţionale constă în menţinerea stabilităţii şi dezvoltării sustenabile a ţărilor vecine şi a regiunii înconjurătoare şi nu ne dorim să eliminăm, să slăbim sau să dezintegrăm nicio ţară. Pentru a demonstra motivaţia noastră, până acum am prezentat mai multe iniţiative la nivel regional şi internaţional, precum: Securitatea în Golful Persic (1985), Dialogul civilizaţiilor (1997), Lumea împotriva violenţei (2013), Forumul pentru dialog regional ( 2014), Planul de pace din Yemen (2015), Pactul regional de neagresiune (2019) şi Iniţiativa pentru pace Hormoz (2019).

Reporter: Excelenţa voastră, având în vedere obiectivele paşnice pe care le-aţi descris, aţi avut vreodată un plan practic de cooperare cu ţările din Golful Persic?

Morteza Aboutalebi: Având în vedere preocupările din ce în ce mai mari în materie de securitate cu privire la Golful Persic şi importanţa transportului maritim pentru ţările din regiune, Republica Islamică Iran a făcut un pas înainte, oferind, ca propunere, un model de cooperare regională în domeniul securităţii, menit să creeze pace în regiune. În acest plan de pace, care a fost numit "Iniţiativa pentru pace Hormoz" şi a fost prezentat de preşedintele Republicii Islamice Iran, securitatea Golfului Persic este asigurată doar de opt ţări situate la graniţele sale şi care au nevoie de această securitate pentru viaţa şi progresul lor. "Iniţiativa pentru pace Hormoz", cu participarea a opt ţări, inclusiv Republica Islamică Iran, Regatul Arabiei Saudite, Republica Irak, Regatul Oman, Emiratele Arabe Unite, Guvernul Kuweit, Guvernul Qatarului şi Regatul Bahrain, are capacitatea necesară şi suficientă pentru a obţine securitatea cuprinzătoare în regiune printr-un dialog intra-regional.

Această iniţiativă se bazează pe faptul că destinul oamenilor şi al naţiunilor din regiunea Golfului Persic este împletit în funcţie de religie, culturală, tradiţională, istorică, geografică şi comunităţi familiale, iar securitatea nu poate fi separată de ea: toată lumea se bucură de securitate în această zonă sau toată lumea este lipsită de aceasta.

Reporter: Este posibil ca Iranul şi România să coopereze în Golful Persic?

Morteza Aboutalebi: Iranul şi România pot lucra împreună pe coridorul Mării Negre împreună cu alte ţări. Această cooperare poate crea multe oportunităţi economice pentru ambele ţări. Coridorul a fost proiectat ca o nouă cale de tranzit pentru transportul mărfurilor din Golful Persic şi Republica Islamică Iran prin ţările din Caucaz către reagiunea Mării Negre şi către Europa de Nord, Centrală şi de Sud şi prin care să fie eliminate vizele pentru şoferi şi comercianţi între Georgia, Azerbaidjan şi Armenia. Această rută este o opţiune bună pentru transportul mărfurilor comerciale pe un drum sigur, securizat şi ieftin. În opinia noastră, România, având în vedere geopolitica sa excepţională şi fiind cea mai apropiată ţară europeană de Orientul Mijlociu, ar putea face parte din această rută şi să beneficieze de pe urma ei. O asemenea cooperare, pe lângă dimensiunea economică, poate creşte colaborarea celor două ţări în domenii culturale, religioase şi educaţionale. O asemenea cooperare va îmbunătăţi, de asemenea, nivelul de securitate internaţională.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Iran sa aiba grija cum se pozitioneaza pe 2 balante de putere: grecia versus turcia si turcia versus E.A.U (regatul saudit).

    Impredictibilitatea pozitionarii Turciei intre Rusia si SUA va aduce razboiul in intreg Orientul Mijlociu.  

    In limitele posibilului mentineti relatii bune de lunga durata cu Irak.  

    NU AVETI VOIE SA RASPUNDETI LA NICI O PROVOCARE MILITARA - INDIFERENT DE ORIGINEA EI (ca tara sursa a provocarii) sau locul ei de aparitie (pe teritoriul Iranului sau in proximitatea Iranului) - doar asa veti putea evita razboiul din sem.1 /2021.  

    In perioada dintre Pastele Catolic din 2021 si Pastele Crestin Ortodox din Romania (02 Mai 2021) - deci timp de 4 saptamani - EVITATI ORICE FEL DE PROVOCARE MILITARA! Mentineti ordinea in propria tara (pentru a evita confruntari civile) SI NU VA GRABITI SA RASPUNDETI LA PROVOCARI INDIFERENT DE ORIGINE!!!! Asa evitati razboiul! Pentru numele lui Allah si al lui Dumnezeu, abtineti-va de la a raspunde la provocari atunci!  

    Sa tineti minte acest ajutor dat acum de mine si sa tineti minte Romania ca tara prietena, indiferent de conjuncturile istorice ale aliantelor militare ale tarilor noastre.  

    Prin aceste informatii ajutorul meu pentru voi e mare si e in numele intregului popor roman!

    Dovediti prietenie fata de Romania in viitor va rog.  

    1. Mai Vali,nimic nu s-a intamplat din ceea ce ai prezis.Pe bune.Tu esti un om cult,comenteza la obiect fiindca te pricepi,am mai citit comentarii de-ale tale,de ce trebuie sa faci pe mama Omida?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb